Lapszámok
2014 / 10

Tartalomjegyzék

2014 / 10 lapszám címlap képe

ÁFA

Belföldi és külföldi adóalanyok Áfa visszatéríttetési eljárása 8

Ezen írásunk keretében csokorba gyűjtöttük mindazon szabályokat, melyek a belföldi adóalanyok számára az Európai Közösség más tagállamában, illetve a belföldön nem letelepedett adóalanyokat Magyarországon megillető forgalmi adó visszatéríttetési joga érvényesítéséhez szükségesek. Az eljárás rendje, folyamata valamennyi tagállamban a közösségi jogszabályok és elvek harmonizációja következtében alapvetően megegyezik.

Tovább a cikkhez

A számlakiállításhoz fűződő adókötelezettségek 12

Sok esetben az egyszerűnek tűnő kérdésekre a legnehezebb választ adni. Ilyen például az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfatv.) 160. § (2) bekezdésének szabálya is, mely alapján amennyiben meghatalmazott állítja ki a számlát, a számlakibocsátáshoz fűződő kötelezettségek teljesítéséért a kötelezettel egyetemlegesen felel. De melyek ezek a kötelezettségek?

Tovább a cikkhez

Az ismerté vált 2015. évi áfa változások 13

A szeptember végéig ismertté vált jövő évi áfa változások az adóalanyok szűk körét érinti. Alapvetően azon adóalanyoknak kell e változásokat áttanulmányozni, akik acél árut forgalmaznak és azoknak, akik az EU másik tagállamában élő magánszemélyeknek nyújtanak elektronikus, telekommunikációs és audiovizuális szolgáltatást.

Tovább a cikkhez

TAO

Hogyan érinti a látvány-csapatsport támogatás a társasági adókötelezettséget 15

A 2014-es évtől (kismértékben évközben is) változtak a látvány-csapatsport támogatók által a társasági adókötelezettségnél érvényesíthető kedvezmények szabályai. A cikk a hatályos előírásokat mutatja be, amelyeket a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao) és a látvány-csapatsport támogatását biztosító támogatási igazolás kiállításáról, felhasználásáról, a támogatás elszámolásának és ellenőrzésének, valamint visszafizetésének szabályairól szóló 107/2011. (VI. 30.) Korm. rendelet (kormányrendelet) tartalmaz.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A terv szerinti értékcsökkenés módosítása 19

A jelen cikkünkben azt mutatjuk be, hogy a terv szerinti értékcsökkenés módosítására milyen esetekben kerülhet sor és ez milyen teendőkkel jár

Tovább a cikkhez

Származékos ügyletek elszámolása IV. 21

Sorozatunk jelenlegi számában folytatjuk a származékos ügyletek elszámolásának ismertetését egy leszállítási jellegű tőzsdei határidős devizaügylet bemutatásával.

Tovább a cikkhez

Faktoring ügyletek elszámolása III. 28

Sorozatunk jelenlegi számában azt mutatjuk be, hogy a hitelintézetek és a pénzügyi vállalkozások által nyújtott hitelek engedményezése hogyan kerül elszámolásra.

Tovább a cikkhez

SZJA

A reprezentáció és az üzleti ajándék adózási szabályai 2014-ben 34

A hivatali, üzleti kapcsolatok, rendezvények esetében elkerülhetetlen a vendéglátás, az üzleti ajándékok juttatása. Összefoglaljuk a 2014. évben hatályos szabályozást.

Tovább a cikkhez

Képzések személyi jövedelemadó kötelezettsége 38

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) lehetőséget biztosít arra, hogy a munkáltató a munkavállaló számára megtérítse a képzés költségét. Írásunkban részletesen bemutatjuk, hogy mely képzések esetében és milyen mértékben teszi ezt lehetővé az Szja tv. és az egyes esetekhez milyen mértékű adókötelezettség kapcsolódik.

Tovább a cikkhez

A termőföld bérbeadásából származó jövedelem adózása 42

Az őszi-téli időszak egyik eseményének számit, amikor a termőföldet bérlők a bérbeadóknak kifizetik az éves földbérleti díjakat. A bérleti díj összegét nem mindig pénzben állapítják meg, előfordul olyan eset is, amikor a bérbeadó terményt kér. Ismertetjük a hatályos szabályozást.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A várandósághoz és a szüléshez kapcsolódó munkajogi és társadalombiztosítási szabályokról 45

Amikor egy családba kisbaba érkezik, akkor a mérhetetlen öröm mellett a baba és az anya egészségi állapota-, valamint az egyéb körülmények megváltozása miatti aggodalom is megjelenik. A családtervezéskor fel kell készülni, hogy a várandóság ideje, a szülés és a baba első évei „hosszú időre” megváltoztatja a megszokott életvitelünket. A felelősségteljes családalapításhoz hozzátartozik az is, hogy tisztában legyünk jogainkkal és kötelezettségeinkkel a terhesség alatt valamint a szülést követően is. Most a várandósághoz és a szüléshez kapcsolódó munkajogi és társadalombiztosítási szabályok ismertetésére teszünk kísérletet, hiszen a babavárás miatt a kiesett jövedelmet a társadalombiztosítási és a szociális ellátások hivatottak pótolni.

Tovább a cikkhez

A dupla juttatás tilalma a közszférában 49

Írásunkban az öregségi nyugdíjban, vagy egyéb ellátásokban részesülők közszférában történő foglalkoztatására vonatkozó előírásokat ismertetjük.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Aktuális adózási információk 1

A BKIK az adóellenőrzésből adódó többletterhek megtérítését javasolja * Az NGM szerint egyértelmű a reklámadótörvény * Jogosulatlan pénzügyi tevékenység az MNB gyakorlatában

Tovább a cikkhez

A szakképzési hozzájárulás kötelezettségre vonatkozó szabályok és gyakorlati tudnivalók 52

A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény (Szht.) szabályai szerint a kötelezettség a törvény keretei között teljesíthető. A képzési rendszer átalakítása során hangsúlyossá vált a tanulók, hallgatók gyakorlati képzésének megszervezése, ami egyben a kötelezettség teljesítését is jelenti. A gyakorlati képzést nem szervező gazdálkodók a kötelezettségüket pénzbeli befizetéssel teljesítik. A kötelezettség teljesítésének harmadik lehetséges módja a saját munkavállalók képzési költségének elszámolása.

Tovább a cikkhez

Környezetvédelmi termékdíj-előleg bevallása 56

A környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos előlegfizetés szabálya már 2012-től bevezetésre került, de mint aktuális kötelezettség, elevenítsük fel a teendőket.

Tovább a cikkhez

ART

Mérlegképes könyvelők, könyvvizsgálók, adótanácsadók, adószakértők továbbképzési kötelezettsége 2014 4

Időben szólunk – már ami a 2014-es továbbképzési évet érintő kreditvadászatot illeti. Az év végéig - a tevékenységi engedélye visszavonásával terhével - a mérlegképes könyvelőknek, könyvvizsgálóknak össze kell gyűjteniük a 16 pontot. Az adótanácsadóknak, adószakértőknek 5 év alatt kell 100 kreditpontot teljesíteniük. Az alábbiakban áttekintjük valamennyi pénzügyi szakképesítésre vonatkozó hatályos továbbképzési szabályokat.

Tovább a cikkhez

A becslés legfontosabb szabályai 59

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) több olyan esetkört nevesít, mely során az ellenőrzés „általános szabályai” szerint az adókötelezettség nem állapítható meg. Ezért a jogszabály lehetővé teszi az adóhatóság számára a becslés alkalmazását, melyet az adóhatóság az elmúlt években elsősorban az ún. vagyonosodási vizsgálatoknál alkalmazott. Jelen cikkben e módszer alapvető szabályait ismertetem.

Tovább a cikkhez

ÖNADÓZÓ FÓRUM 63

Előfizetőink a www.onadozo.hu oldal Fórum menüjében tehetik fel szakmai kérdéseiket, ahol szakértőink válaszolnak áfa, társasági adó, szja, járulékok és tb., art., számvitel, munkajog témakörben. Az Önadózó Fórum tagsággal további 2 mérlegképes kredit is jár az előfizető 3 alkalmazottjának. Ehhez, ha még nem tette volna, regisztráljon előfizetőként a www.onadozo.hu oldalon.

Tovább a cikkhez

2014 / 10 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.