Lapszámok
2014 / 11

Tartalomjegyzék

2014 / 11 lapszám címlap képe

ÁFA

Járulékos szolgáltatások az áfaban 19

A több elemből álló szolgáltatás vagy termékértékesítés esetében az egyes elemek külön-külön is értelmezhetők az adott szerződési viszonyok között, vagy kijelölhető egy domináns fő tevékenység, amelyhez kapcsolódnak járulékos tevékenységek? Gyakori és nehéz kérdések ezek az Áfa törvény alkalmazása során. Írásunkban ezt a témakört vesszük górcső alá.

Tovább a cikkhez

Kuponnal kapcsolatos ügyletek áfa rendszerbeli kezelése 21

A hétköznapi életünkben magánemberként egyre gyakrabban találkozhatunk olyan marketing akciókkal, ahol központi szerepet tölt be a kupon, mely promóciók egyik leggyakrabban alkalmazott vásárlást elősegítő, vásárlásösztönző eszköze. A kuponnal történő vásárlás, illetve a kupon, mint a vásárlás technikai lebonyolításának eszköze sok esetben megnehezíti az adózással foglalkozó szakemberek életét. E cikk célja, hogy az olvasó számára néhány példán keresztül levezetve forgalmi adózás szempontjából segítséget nyújtson olyan ügyletek adózásában, ahol a vásárlás-értékesítés kuponok felhasználásával történik.

Tovább a cikkhez

Az új „számlarendelet” legfontosabb szabályairól és az ahhoz kapcsolódó kötelezettségekről 23

A nemzetgazdasági miniszter új rendeletet adott ki [23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet] a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről, mely sok tekintetben új rendelkezéseket tartalmaz. Jelen cikk az új kötelezettségeket részletezi, valamint az ezekhez kapcsolódó egyes kérdésekre próbál válaszokat adni – különös figyelemmel arra, hogy november 15-e a számlázó programok bejelentésének határideje.

Tovább a cikkhez

TAO

A telephely adózása 27

A belföldi illetőségű adózók telephelyeinek jövedelme a vállalkozás részeként, a külföldi vállalkozások belföldi telephelyének jövedelme önállóan adózik. A cikk azt tekinti át, hogy mikor keletkezik telephely és milyen adózási összefüggésekre kell figyelemmel lenni.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Értékvesztések elszámolása I. 30

Most induló cikksorozatunkban áttekintjük az értékvesztések és azok visszaírásának elszámolási szabályait kezdve azt a követelések értékvesztésével, majd folytatjuk az értékpapírokra és a készletekre vonatkozó értékvesztés szabályainak ismertetésével.

Tovább a cikkhez

Származékos ügyletek elszámolása V. 34

Cikksorozatunk jelenlegi számában az eladási opciós ügyletek elszámolását mutatjuk be.

Tovább a cikkhez

SZJA

2. Mire figyeljünk az egyéni vállalkozói jogállás megszűnésekor, a tevékenység szüneteltetésekor és 11

Az egyéni vállalkozói tevékenység gyakorlása során előfordul, hogy adózó a tevékenységét szünetelteti, vagy adózási módot vált a következő adóévre. Ilyen esetben és az egyéni vállalkozói tevékenység megszűntetésekor is számos speciális szabályt is kell alkalmazni a jövedelemszámításkor és a bevallás kitöltésekor, vagy az adózási mód változását követően.

Tovább a cikkhez

Borravaló és felszolgálási díj adókötelezettsége 40

Időről időre felmerül a kérdés, hogy kell-e adót fizetni a borravaló után. Nos, erre a helyes válasz az, hogy attól függ ki adja, hogyan adja és kinek adja. Írásunkban felvázoljuk e jövedelmek adózásának rendjét.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek társadalombiztosítási jogállása az új Ptk alapján 42

Írásunkban – a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény [Tbj.] előírásaira is figyelemmel - a Ptk. rendelkezéseinek a gazdasági társaságok vezető tisztségviselői lehetséges társadalombiztosítási jogállására gyakorolt kihatását mutatjuk be.

Tovább a cikkhez

A várandósághoz és a szüléshez kapcsolódó munkajogi és társadalombiztosítási szabályokról II. 47

Előző számunkban tett ígéretünkhöz híven a várandósághoz és a szüléshez kapcsolódó munkajogi szabályok tekintetében a fizetés nélküli szabadsággal és ezen időszakra a pénzbeli ellátások keretében adható gyermekgondozási díjjal folytatjuk. Egy egész példatár található írásunkban.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

ADÓNEM ÉS ADÓZÁSI MÓD ÁTTÉRÉSI SZABÁLYOK 1. Áttérési szabályok gazdasági társaságok esetén 4

Az alábbiakban az egyszerűsített vállalkozói adó, kisvállalati adó, illetve kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá bejelentkező, illetve onnan kilépő társaságokra irányadó – az adónem-váltásokból eredő – szabályok ismertetésére kerül sor. Bemutatjuk azt is, hogyan kell kezelni az áttéréseket a társasági adóban.

Tovább a cikkhez

A rehabilitációs hozzájárulás 45

A munkaadó a megváltozott munkaképességű személyek foglalkozási rehabilitációjának elősegítése érdekében rehabilitációs hozzájárulás fizetésére köteles, ha az általa foglalkoztatottak létszáma a 25 főt meghaladja, és az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek száma nem éri el a létszám 5 százalékát. Ismertetjük a munkaadókat terhelő feladatokat, kötelezettségeket.

Tovább a cikkhez

A reklámadó gyakorlati kérdései 54

Az Önadózó szeptemberi számában már ismertettük a reklámadó szabályait. Azóta már több kérdés tisztázódott a gyakorlatban, erre figyelemmel írásunkban újabb összefoglalót adunk a témában.

Tovább a cikkhez

ART

ÖNADÓZÓ FÓRUM 64

Előfizetőink a www.onadozo.hu oldal Fórum menüjében tehetik fel szakmai kérdéseiket, ahol szakértőink válaszolnak áfa, társasági adó, szja, járulékok és tb., art., számvitel, munkajog témakörben. Az Önadózó Fórum tagsággal további 2 mérlegképes könyvelői kredit is jár az előfizető 3 alkalmazottjának. Ehhez, ha még nem tette volna, regisztráljon előfizetőként a www.onadozo.hu oldalon.

Tovább a cikkhez

TÁMOGATÁSOK

Aktuális adózási információk 1

Egyszerűsödik az uniós pályázati rendszer * Még mindig okozhat kellemetlen meglepetést a reklámadó

Tovább a cikkhez

JOG

A felszámolási zárómérleg, a felszámolás befejezése az adós jogutód nélküli megszüntetése mellett I. 60

Írásunkban ismertetjük a jogi szabályozást, annak változásait, a felszámolás befejezésének eljárási kérdéseit, a vagyontárgyak, követelések hitelezők részére történő átadásának gyakorlatát.

Tovább a cikkhez

2014 / 11 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.