Lapszámok
2014 / 12

Tartalomjegyzék

2014 / 12 lapszám címlap képe

ÁFA

Készüljünk fel: jön az EKAER 13

Az áfa csalások visszaszorítása érdekében 2015-től a kormányzat bevezeti az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszert – az EKAER-t. A változások az Art. 22/E §-t és a 11. számú mellékletet érintik. A rendszert január 1-től kötelező lesz alkalmazni. Mivel a rendszer használatára fel kell készülniük az adózóknak, így célszerűnek tűnik, hogy már a beterjesztett törvényjavaslat alapján ismertessük a várható szabályokat, még akkor is, ha némileg változhat a jogszabály szövege a törvény végszavazásáig. A 2015 évi végleges törvényi változásokat következő számainkban ismertetjük.

Tovább a cikkhez

TAO

Az adóelőleg-kiegészítési szabályok a különböző adónemek tekintetében 15

A feltöltési kötelezettséggel kapcsolatos szabályok ismertetésének aktualitását egyrészt az adja, hogy közeleg a december 20-a, amely naptári éves adózók esetén az adóelőleg-kiegészítési kötelezettség teljesítésének határideje. Másrészt fontos kiemelni azt is, hogy a 2014-es évben bővült a feltöltési kötelezettséget előíró adónemek köre, ugyanis a reklámadó elsődleges alanyait (a közzétevőket) is terheli az említett kötelezettség. Írásunkban bemutatjuk az egyes adónemekben társasági adó, reklámadó, innovációs járulék, az energiaellátók jövedelemadója, és az egyszerűsített vállalkozói a feltöltéssel összefüggő legfontosabb szabályokat. Külön írásban foglalkozunk a helyi iparűzési adó adóelőleg-kiegészítési szabályaival.

Tovább a cikkhez

A kis- és közepes vállalkozások adókedvezménye, az adókedvezmények elszámolása 18

Írásunk a kisvállalkozásokat a beruházáshoz igénybevett hitel alapján a 2014 adóévi adóból megillető adókedvezmény igénybevételének feltételeit és az adókedvezmények érvényesítésének általános szabályait mutatja be.

Tovább a cikkhez

A filmgyártás és az előadó-művészeti szervezetek támogatása alapján érvényesíthető adókedvezmény 20

A cikk a filmgyártáshoz és az előadó-művészeti szervezetnek adott támogatások alapján érvényesíthető társasági adókedvezmények 2014-ben hatályos előírásait foglalja össze, figyelemmel a támogatottat és a támogatót érintő, ez évtől bekövetkező változásokra is.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Felkészülés a 2014-es üzleti év zárására 10

Bár a számviteli zárás folyamata a fordulónap és a közzététel között zajlik, bőven van feladat a felkészülési időszakban is. Írásunkban áttekintjük, milyen teendőik vannak a számviteli törvény hatálya alá tartozó gazdálkodóknak a 2014-es üzleti év zárásával kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

A számviteli törvény várható módosításáról 23

A számviteli törvény várható változásait az egyes adótörvények és az azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló T/1705. számú törvényjavaslat tartalmazza. Az új szabályokat jellemzően 2014-re is lehet alkalmazni. A várható módosításokat a felkészülés segítése céljából a törvényjavaslat alapján ismertetjük, a végleges számviteli törvényi változásokra későbbi számainkban visszatérünk.

Tovább a cikkhez

Értékvesztések elszámolása II. 26

Cikksorozatunk jelenlegi számában az értékpapírok értékvesztésének meghatározását és elszámolását mutatjuk be.

Tovább a cikkhez

Hogyan tudunk egyszerre hatékonyan és pontosan könyvelni? 32

Adószakértőként az egyes tényezőkre és azok súlyára igyekszem rávilágítani szakmai szemmel, gyakorlati tanácsokkal. A címben szereplő kérdés nyilvánvalóan figyelemfelkeltő, ugyanakkor könyvelőiroda vezetői vagy alkalmazottként ellátott könyvelői szemszögből sem mindegy, hogy a precizitást igénylő munkavégzésünk során mennyire vagyunk képesek a lehető legkisebb tévesztési lehetőség mellett a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban rögzíteni a gazdasági eseményeket. Egyik oldalról ehhez szükséges maga az ember, másik oldalról pedig egy kitűnő ügyviteli szoftver, és persze egy kis józan ész.

Tovább a cikkhez

SZJA

Egyéni vállalkozók év végi feladatai 4

Ezen írás célja, hogy az adóév vége és az éves bevallás kitöltése előtt felhívja az egyéni vállalkozók figyelmét a legfontosabb tudnivalókra, egyedi döntésekre, figyelemmel arra is, hogy ezen írás elkészítésének időpontjában milyen változások várhatók a jövedelemszámítást illetően a következő adóévtől. Az éves adóbevallás kitöltése egyben az alap és a kiegészítő nyilvántartások lezárását jelenti.

Tovább a cikkhez

Vezető tisztségviselők felelősségbiztosításának szja kérdései 35

2014. március 15-én lépett hatályba az új Polgári Törvénykönyv, száma szerint a 2013. évi V. törvény. E törvény a vezető tisztségviselőknek egyrészt a társaság irányába, másrészt a harmadik személyek irányába fennálló felelősségét szabályozza. E szabályok számos ponton eltérnek a korábbi jogszabályoktól, ezért az új Ptk. elfogadását követően népszerű témává vált a cégek vezetőinek szigorodó felelőssége.

Tovább a cikkhez

Civil szervezetek és szakszervezetek által adható adómentes és adóköteles juttatások 37

Írásunkban ismertetjük, mire és hogyan adhatnak a kedvezményezett szervezetek adómentes juttatásokat, melyek a reprezentáció és az üzleti ajándékozás, illetve a szakszervezeti juttatások szabályai.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A társas vállalkozások tagjaival, vezető tisztségviselőivel összefüggő járulék-, tételes adófizetési 41

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) e tárgykörű módosítása már több éve hatályban van, de a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy a jogalkalmazók nincsenek tisztában azzal, hogy az érintett személyekkel összefüggésben a társadalombiztosítási jogállást milyen szabályok szerint kell meghatározni, ehhez milyen járulékfizetési kötelezettség párosul, valamint a Kata adózási mód választása, milyen hatással van a biztosítási, közteher fizetési kötelezettségre. A cikknek nem témája a családi járulékkedvezményre vonatkozó szabályok és a szociális hozzájárulási adóra vonatkozó rendelkezések ismertetése.

Tovább a cikkhez

Anyasághoz kapcsolódó pénzbeli ellátások külföldi vonatkozásai 45

Korábbi számainkban a várandóság és a szüléssel kapcsolatos magyar munkajogi és magyar társadalombiztosítás keretében nyújtott ellátásokat érintő szabályokat jártuk körül. Mi a helyzet azonban, ha magyar biztosítottként külföldön, valamely Uniós tagállamban történik a szülés? Milyen ellátás járhat annak, aki az Unió egyik tagállamában volt biztosított, de gyermekvállalást már Magyarországon tervezi? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Adóelőleg-kiegészítés a helyi iparűzési adóban 49

A következő cikk az állandó jellegű iparűzési adóban a 2014. évben kezdődött adóévi adóelőleg-kiegészítési (feltöltési) kötelezettség részelemét képező adóbevallás, adófizetés rendjét ismerteti. A feltöltési kötelezettség kapcsán indokolt továbbá a mulasztás következményeinek lehetséges szankcióiról is teljes képet nyújtani. A jogszabályi magyarázatok, következtetések mellett egy bírósági ítéletre is utalás történik a jogkövető adózói magatartás érdekében.

Tovább a cikkhez

Változások a magánszemélyek 98 százalékos különadójában 53

A 2014. szeptember 30-tól hatályos szabályok alapján az érintett magánszemélyeknek lehetőségük van arra, hogy az állami adóhatóságnál az eredetileg 98 százalékos mértékű különadó kötelezettségük törlését kérelmezzék, ezesetben helyette az adóhatóság egy úgynevezett átalányközteher-kötelezettséget állapít meg.

Tovább a cikkhez

ART

A jövedelem meghatározása az adóhatósági jövedelemigazolások rendszerében 56

Az adózásban általában a legegyszerűbbnek tűnő fogalmak pontos tartalmának meghatározása a legnehezebb. Ez tapasztalható a jövedelem fogalma tekintetében is. Jelen cikk e kérdéskört kívánja részletezni a jövedelemigazolások adattartalma szempontjából.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

A munkajogi kártérítés polgári jogi háttérszabályai 58

Írásunkban áttekintjük a kártérítési felelősségre a Munka Törvénykönyve (Mt) által az új Polgári Törvénykönyvből (új Ptk.) alkalmazni rendelt szabályokat. Miként alkalmazandó munkaviszony esetén a kár megtérítésére az új Ptk. szabályai?

Tovább a cikkhez

TÁMOGATÁSOK

Aktuális adózási információk 1

Figyelem: decemberi 31-ével a 2014-es továbbképzési év is zárul * Változik az uniós támogatások felhasználási rendje

Tovább a cikkhez

JOG

A felszámolási zárómérleg, a felszámolás befejezése az adós jogutód nélküli megszüntetése mellett II 59

Az Önadózó novemberi számában megkezdett írásunk folytatásaként ismertetjük a felszámolási eljárás befejezése kérdéskörében kialakult bírósági gyakorlatot.

Tovább a cikkhez

ELŐFIZETŐI HÍREK

ÖNADÓZÓ FÓRUM 64

Előfizetőink a www.onadozo.hu oldal Fórum menüjében tehetik fel szakmai kérdéseiket, ahol szakértőink válaszolnak áfa, társasági adó, szja, járulékok és tb., art., számvitel, munkajog témakörben. Az Önadózó Fórum tagsággal további 2 mérlegképes kredit is jár az előfizető 3 alkalmazottjának. Ehhez, ha még nem tette volna, regisztráljon előfizetőként a www.onadozo.hu oldalon.

Tovább a cikkhez

2014 / 12 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.