Lapszámok
2015 / 05

Tartalomjegyzék

2015 / 05 lapszám címlap képe

ÁFA

Áruminta és a kis értékű ajándék áfa szabályai 11

A gazdálkodók piacra jutását elősegítő tipikus eszközök az áruminta átadása a jövőbeni potenciális partnernek/vevőnek. Az áruminta a vállalkozás által forgalmazott termékek bemutatást szolgálja. Az áruminta megtekintése és annak kipróbálása alapján tudja a jövőbeni vevő eldönteni, hogy az adott termék mennyire lesz forgalomképes a saját piacán, illetve mennyire tudja az eszközt hasznosítani a vállalkozásában.

Tovább a cikkhez

TAO

Társasági adóbevallás 2014 13

Május 31-éhez közeledve aktuális felhívni a figyelmet arra, mire kell különösen figyelni a társasági adóbevallás elkészítésekor.

Tovább a cikkhez

A nonprofit szervezetek 2014. adóévi társasági adóbevallása 16

A cikk Tao , továbbá Civil tv. hatálya alá tartozó (vagy annak rendelkezéseit részben alkalmazni köteles) nonprofit szervezetek 2014. adóévi társasági adóbevallásához kíván segítséget nyújtani. Ennek érdekében bemutatja a nonprofit szervezeteknél a 2014. adóévben első ízben alkalmazandó adószabály változásokat, illetve a bevallási nyomtatvány kitöltésénél felmerülő kérdések megoldásához ad támpontot.

Tovább a cikkhez

Közvetlen (pályázati) és adórendszerbeli támogatások elszámolása, bevallása 19

Közeledik a társasági adóbevallás és ez az az időszak, amikor át kell tekinteni a kapott állami (uniós) támogatásokat részben azért, hogy megalapozott legyen az adórendszerbeli támogatásnak minősülő kedvezmények érvényesítése, részben annak megállapítása végett, hogy kell-e azokat szerepeltetni a társasági adóbevallásban.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Aktuális adózási információk 1

Törvénytervezet a számviteli törvény módosításáról * Az NGM továbbra is várja a projektgazdáktól az elszámolásokat * A Mazars szerint módosításra szorul a behajtási költségátalány szabályozása a Ptk-ban

Tovább a cikkhez

A 2014-es üzleti év zárása 4

Behajtási költségátalány * Továbbhasznált tárgyi eszközök * Támogatások elszámolása * Forgalomhoz kapcsolódó utólag adott/kapott engedmények elszámolása * Fizetési határidőhöz kapcsolódó utólagos engedmények (skontó) elszámolása * Áfa tv. szerinti folyamatos teljesítésű számlák kezelése * Könyvvizsgálati kötelezettség változása * Tőkevesztés miatt bekövetkező saját tőkerendezés lehetőségei

Tovább a cikkhez

A civil szervezetek módosult beszámoló-közzétételi szabályairól 8

Írásunkban a civil szervezeteket érintően a beszámoló közzététel módjára vonatkozó, 2015. január 1-ét követően hatályos szabályokat ismertetjük.

Tovább a cikkhez

Ügyvédi irodák beszámoló közzétételi kötelezettségéről 9

A számviteli beszámoló közzétételére kötelezettek köre az utóbbi években egyre bővül, a 2014. évi beszámoló vonatkozásában az ügyvédi irodákat is utolérte e jogszabályi kötelezettség. A keretszabályokat az ügyvédekről szóló törvény, míg a közzététel módját a területileg illetékes ügyvédi kamara saját szabályzatában állapítja meg. Jelen írásunk a törvényi szabályozás ismertetése mellett röviden kitér a Budapesti Ügyvédi Kamara által hozott szabályzat – a cikk kéziratának lezárása időpontjában közölt - ismertetésére.

Tovább a cikkhez

Származékos ügyletek elszámolása VI. rész kiegészítés 23

Sorozatunk jelenlegi részében a deviza swap ügyletek elszámolását bemutató VI. részt szeretnénk néhány fontosabb ismerettel kiegészíteni, illetve pontosítani, továbbá szeretnénk a deviza alapú hitelek forintosításával összefüggésben a jegybankkal kötött deviza swap ügyletekre néhány szóban kitérni

Tovább a cikkhez

SZJA

A magánszemélyek 2014. évről szóló Szja bevallása 44

A magánszemélyek többségének a 2014. évről 2015. május 20-áig kell az adóbevallási kötelezettségének eleget tennie. Ezen időpont nem vonatkozik azokra a magánszemélyekre, akik az adóévben egyéni vállalkozói tevékenységet folytattak és azokra, akik általános forgalmi adó fizetésére voltak kötelezettek. A következőkben – a teljesség igénye nélkül – bemutatásra kerülnek a májusi bevallás kitöltéséhez szükséges legfontosabb tudnivalók és változások. Nem tartalmazza a cikk a családi kedvezmény és a családi járulékkedvezmény bevallására vonatkozó információkat, miután ez a téma az Önadózó 2015. márciusi számában már részletesen bemutatásra került.

Tovább a cikkhez

A tartós befektetésből származó jövedelem adózása 51

Írásunkban a tartós befektetés fogalma, és az ebből származó jövedelemre vonatkozó, az Szja tv. 67/B. §-ában foglalt kedvező adószabályok alkalmazása kerül bemutatásra.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

A helyi iparűzési adó bevallása, adóalap-megosztás 26

Írásunk a 2014. adóévi (állandó jellegű) iparűzési adókötelezettség bevallásához általános ismereteket nyújt. A gyakorlati jogalkalmazást segítve az eladott áruk beszerzési értéke és a közvetített szolgáltatások értéke együttes összegének nettó árbevételből való korlátozott levonhatóságát három tipikus példán keresztül mutatja be az iparűzési adóalap megállapításához. Ezen túlmenően a vállalkozási szintű adóalap-megosztás általános tudnivalóiról, valamint a személyi jellegű ráfordítással arányos, az eszközérték-arányos és a komplex megosztási módszerről – ez utóbbit külön példával – részletes ismertetést tartalmaz.

Tovább a cikkhez

A kisvállalati adó (kiva) bevallása 2014 37

Jelen írásnak nem célja, hogy valamennyi a Katv.-ban szereplő korrekciós tételt bemutassa, elsősorban azok a pénzforgalmi szemléletű eredményt növelő és csökkentő előírások kerülnek ismertetésre, amelyek az adóalanyiság első évében a pénzforgalmi szemléletre való „áttérést” biztosítják.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

A színlelt szerződéssel történő munkaerő-kölcsönzés a munkaügyi ellenőrzések tükrében 55

Jelen cikkünkben a színlelt szerződéssel történő munkaerő-kölcsönzés jellemzőit, főbb minősítő jegyeit, illetve az esetleges munkaügyi ellenőrzési jogkövetkezményeket mutatjuk be, figyelemmel a munkaerő-kölcsönzésre irányuló szabályok célellenőrzésének aktualitására.

Tovább a cikkhez

A külföldiek magyarországi munkavállalásáról 59

Írásunkban ismertetjük a nem magyar állampolgárok magyarországi munkavállalásával kapcsolatos törvényi rendelkezéseket. A külföldi székhelyű vállalkozások szervezeti egységeire – fióktelep és kereskedelmi képviselet – vonatkozó szabályozást következő lapszámunkban ismertetjük.

Tovább a cikkhez

JOG

A felszámolási vagyon értékesítése II. 61

A felszámolással foglalkozó szakemberek számára nagyon sok kérdés, probléma felvetődik a felszámolási vagyon értékesítése, a zálogjogosultak kielégítése tekintetében, melyre a Csődtörvény alapján- a folyamatos módosítások ellenére- nem adható mindig azonnal egyértelmű válasz, és a bírói gyakorlat sem egységes minden kérdésben. A vagyont terhelő zálogjog terjedelme, a vagyont terhelő zálogjog jogosultjának kielégítése, a vagyon működtetéséből származó bevétel mind olyan probléma, amelynek gyakorlata még nem kiforrott. A cikk első része az Önadózó 2015 áprilisi számában olvasható.

Tovább a cikkhez

2015 / 05 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.