Lapszámok
2015 / 06

Tartalomjegyzék

2015 / 06 lapszám címlap képe

ÁFA

Az áfa határozott időszaki elszámolása július 1-től 21

Az áfa törvénnyel egyidős az a bizonytalanság, amit a határozott időszaki elszámolás (korábban folyamatosan teljesített szolgáltatás) okoz az adóalanyoknak az adókötelezettségük megállapítása során. Legnagyobb nehézséget az okozza, hogy egyáltalán miről lehet felismerni, melyek az attribútumai annak a szerződésnek, amelynél a határozott időszaki elszámolás szabályait kell alkalmazni? Hogyan kell megírni a szerződést, hogy egyértelműen a határozott időszakra történjen az elszámolás?

Tovább a cikkhez

TAO

Promóciók, nyereményjátékok társasági adókötelezettsége 27

Eladás ösztönzési céllal számos társaság szervez promóciókat, nyereményjátékokat. Egyes társaságok a nagyobb adminisztrációs kötelezettséggel járó sorsolásos játékot, ajándéksorsolást választják, míg más társaságok – a szociális média előnyeit kihasználva – a „lájkolók” részére juttatnak valamilyen nyereményt. Felmerül az a kérdés, hogy a nyereményjátékokkal, promóciókkal összefüggésben elszámolt költségek, ráfordítások milyen hatást gyakorolnak a társasági adóalapra. Írásunkban a legtipikusabban előforduló nyereményjátékok kapcsán felmerülő társasági adó hatásokat kívánjuk bemutatni.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Elektronikus számlázás, digitális archiválás 22

A címben található két fogalom alapvetően teljesen mást takar, de a magyar gyakorlat ezt mégis ügyesen összemosta, így érthető, ha a könnyebb feldolgozhatóság kedvéért ezekről mégis egy cikkben esik szó. Elsőként az elektronikus számlázással foglalkozunk úgy, ahogyan azt az unió előírja a 2010/45/EU számú irányelvében, és ahogy azt 2013. január 1. hatállyal a magyar nemzeti joganyagba is beillesztették. Az áfatörvény megfelel ennek az elvárásnak, legalábbis a szabályozás betűjébe nehéz belekötni.

Tovább a cikkhez

Digitális csőposta a számlák biztonságáért 26

A dokumentumok, elsősorban számlák továbbításának új, digitális módját kínálja a számvitellel foglalkozóknak egy hazai fejlesztés. A digitális csőpostának is nevezhető megoldás platformfüggetlen, és szakít a számlák papíralapú szállításának több évtizedes gyakorlatával. A megoldás előnye a gyorsaság, az adatok biztonsága, a számlák digitális archiválása a törvényeknek megfelelően.

Tovább a cikkhez

Jogi személyek átalakulása, egyesülése, szétválása III. 54

Cikksorozatunk jelenlegi számában a szétválás számviteli teendőit gyakorlati példán keresztül tekintjük át.

Tovább a cikkhez

SZJA

Diákmunka és annak személyi jövedelemadó kötelezettsége 4

A nyár még a diákok számára sem csak a pihenésről szól. Sokan nemcsak a nyári hónapokban, hanem év közben is dolgoznak, de az megkérdőjelezhetetlen, hogy nyáron sokkal több diák vállal munkát, mint az év többi részében. Számukra, de talán a munkáltatók és a szülők számára is hasznos lehet ez a cikk, amelyben megismerhetőek a diákmunkához kapcsolódó legfontosabb személyi jövedelemadóval összefüggő adózási tudnivalók. A járulékfizetésre és szociális hozzájárulásra vonatkozó szabályokat továbbá a munkajogi vonatkozásokat külön cikk ismerteti.

Tovább a cikkhez

Promóciók, nyereményjátékok személyi jövedelemadó kötelezettsége 31

A következőkben megismerkedhetünk azzal, hogy a promóció egyes formáit adójogilag hogyan kell minősíteni, és az Szja törvény szerint hogyan alakul az egyes formák adókötelezettsége.

Tovább a cikkhez

Költségtérítések az Szja-ban 39

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) a költségek megtérítését különböző módon kezeli. Az erre tekintettel kifizetett összeg tartozhat a nem bevétel kategóriába, lehet olyan bevétel, amellyel szemben igazolás (bizonylat) nélkül számolható el a kiadás, vagy olyan bevételnek minősül mellyel szemben a magánszemély bizonylatok alapján számolhatja el a felmerült kiadásait. Írásunkban áttekintjük az egyes költségtérítési eseteket és rájuk vonatkozó adózási szabályokat.

Tovább a cikkhez

Társasházak adózásának szabályai 47

Hogyan adózik a társház? * Milyen bejelentési kötelezettségei vannak? * Mi a helyzet a közös tulajdon hasznosításával, értékesítésével? * A társasház bevételszerző tevékenységének esetei * Biztosítási, járulékfizetési kötelezettségek * Az adóbevallás módja, esedékessége * A társasház könyvvezetési kötelezettsége

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A foglalkoztatókat terhelő kötelezettségek a diákok nyári munkavállalásával összefüggésben 8

A tanulók, hallgatók szünidei munkavállalásával összefüggésben a munkavégzést megalapozó jogviszonyok kiválasztása tekintetében fontos szempont lehet az is, hogy a foglalkoztatáshoz milyen mértékű adminisztráció társul, illetve a kiválasztott foglalkoztatási forma milyen tényleges kötelezettséget ró a szerződő felekre. Bemutatjuk a foglalkoztatókat terhelő járulék és szociális hozzájárulási adó kötelezettségeket.

Tovább a cikkhez

A gyermekgondozási díj új szabályai 58

A gyermekvállaláshoz kapcsolódó egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai közül már csak a gyermekgondozási díjra (továbbiakban: GYED) vonatkozó szabályok módosításairól nem írtunk részletesen, pedig a GYED-re vonatkozóan is változtak a jogszabályok 2015. január 1-jétől. Ezen írásunkban részletesen bemutatjuk a GYED-re vonatkozó változásokat, melyeket szintén az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló 2014. évi CXI. törvény, valamint az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 364/2014. (XII.30.) Korm. rendelet tartalmazza.

Tovább a cikkhez

Nyugdíjak és egyéb ellátások külföldre történő folyósítása 63

A sajátjogú és a hozzátartozói nyugellátások, a baleseti járadék, a korhatár előtti ellátás, az átmeneti bányászjáradék, a balettművészeti életjáradék, és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai folyósításának nem jelenti akadályát a jogosult átmeneti vagy végleges külföldi tartózkodása.

Tovább a cikkhez

ART

Előzetes a 2016. évi adótörvényekből 1

Már május 14-én benyújtotta a kormány a jövő évi adótörvények javaslatát Országgyűlésnek. Az adózással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat tartalmazza, hogy a személyi jövedelemadó kulcsa 15 százalékra, a sertés tőkehúsok áfája 5 százalékra csökken 2016-ban, és mérséklődik a bankadó is.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

A diákmunka munkajogi szabályairól 12

Újra itt a nyár és vakáció. Sok diák a szabadságot hosszabb-rövidebb időre munkavállalásra cseréli. Cikkünkben áttekintjük, hogy mely formában van minderre lehetőség, másfelől felhívjuk a figyelmet, mely különös szabályokat kell betartani a fiatal munkavállalókkal kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

Külföldi (harmadik országbeli) diákok magyarországi foglalkoztatásának fontosabb szabályai 18

A nyár közeledtével megszaporodnak a diákok szünidei foglalkoztatásával kapcsolatos kérdések. Ilyenkor a hallgatók foglalkoztatásával kapcsolatos feltételekről jellemzően sok szó esik, ugyanakkor a külföldi (harmadik országbeli ) hallgatók foglalkoztatásáról már lényegesen kevesebb, holott a rájuk vonatkozó foglalkoztatási lehetőségek tárgyalása rendhagyó jellegük okán is indokolt.

Tovább a cikkhez

2015 / 06 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.