Lapszámok
2015 / 07-08

Tartalomjegyzék

2015 / 07-08 lapszám címlap képe

ÁFA

Promóció és az áfa 12

A promóció kifejezés nem tekinthető egzakt fogalmi kategóriának, így a promóció elemeinek áfa adójogi következményei igen eltérőek lehetnek, attól függően, hogy mit tekint az adott vállalkozás promóciónak. A promóció végül is egy marketing gyűjtőfogalom. A promóció célja, hogy elősegítse a vevő döntését bizonyos áru megvásárlására. A promóciós tevékenység a szakirodalmi szinten a következő elemekből tevődhet össze: vásárlói kedvezmények, pénzvisszatérítés, ajándék, áruminta, kóstoltatás, nyereményjáték, kupon. A egyes promóciós tevékenységgel összefüggő áfa szabályokat a következőkben kerülnek ismertetésre.

Tovább a cikkhez

Adólevonási jog feltételei közösségen belüli beszerzés esetén 14

A beszerzési számlával már a bevallás benyújtásakor rendelkezni kell. A Kúriai Döntések – Bírósági Határozatok 2015. májusi számában K.17. szám alatt közzétett eseti döntést ismertetjük.

Tovább a cikkhez

VI. A végelszámolás áfa kérdései 66

A végelszámolás a jogutód nélküli megszűnés egyik lehetséges formája, melynek keretében a végelszámoló feltérképezi az adóalany vagyonát, tartozásait maradéktalanul kiegyenlíti, a fennmaradó vagyont felosztja a tulajdonosok között, majd a cégjegyzékből törölteti a vállalkozást. Természetesen e folyamat számos olyan számviteli és adózási teendőkkel tarkított, amelyek ismerete, és nyomon követése szaktudást és jelentős szellemi aktivitást követel. A végelszámolással történő jogutód nélküli megszűnés folyamatában sorra vesszük azokat az adózási pontokat, ismertetjük azokat a teendőket, amelyek a megszűnő adóalanynál forgalmi adó szempontjából relevanciával bírhatnak.

Tovább a cikkhez

TAO

Kapcsolt vállalkozás minősítése 2015-től 15

A cikk a hatályos előírások alapján mutatja be – példákkal illusztrálva – hogy két vagy több személy (természetes személy, vállalkozás, nonprofit szervezet) milyen feltételek teljesülése mellett tekintendő az adókötelezettség meghatározása során kapcsolt vállalkozásnak.

Tovább a cikkhez

Kapcsolt vállalkozások – Hogy is állunk az ügyvezetéssel? 19

Kapcsolt vállalkozás „az adózó és más személy, ha köztük az ügyvezetés egyezőségére tekintettel az üzleti és pénzügyi politikára vonatkozó döntő befolyásgyakorlás valósul meg” A társasági adóról szóló törvény 2015-től hatályos változata a fenti, új előírást tartalmazza. Minél többet gondolkoztam azonban az új rendelkezésen annál több nyitott kérdés és új lehetőség merült fel bennem. Mostani írásomban először bemutatom a törvényjavaslathoz kapcsolódó részletes indoklást, majd a szokásos nyelvtani elemzésemet követően a tömegével benyújtott állásfoglalás kéréseimből – illetve az azokra adott válaszokból – fogok szemezgetni annak érdekében, hogy közelebb hozzam az olvasót a probléma megértéséhez.

Tovább a cikkhez

V. A végelszámolás és a társasági adó 64

A végelszámolás alá került társasági adóalanyoknak a társasági adókötelezettséget a végelszámolás kezdetekor, a végelszámolás alatt és a végelszámolás befejezésekor kell megállapítani. A cikk ezen eseteket veszi sorra.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Aktuális adózási információk 1

-Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a könyvelői tevékenységről: A könyvelői munka minősége fontos a gazdaság növekedése szempontjából, a számviteli fegyelem betartása közvetlen befolyással van versenyképességünk növekedésére - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter június elején Velencén a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett kétnapos konferencián.
-Nagy odafigyelést igényel az áfatörvény júliusi 1-én hatályba lépő módosítása: Érdemes figyelni az áfatörvény 2015. július 1-jétől hatályos módosítására, mely értelmében új szabály fog vonatkozni a könyvviteli, könyvvizsgálati és adó-tanácsadási szolgáltatások teljesítési időpontjának meghatározására.

Tovább a cikkhez

Jogi személyek átalakulása, egyesülése, szétválása IV. 23

Cikksorozatunk jelenlegi számában folytatjuk a szétválás számviteli teendőinek áttekintését egy gyakorlati példán keresztül

Tovább a cikkhez

II. A végelszámolás számviteli feladatai 40

A végelszámolás számviteli feladatait a 72/2006. (IV. 3.) Korm. rendelet (a továbbiakban: kormányrendelet) határozza meg. E rendelet hatálya kiterjed a végelszámolás alá kerülő cégekre, valamint a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepére (a továbbiakban: fióktelep) is, amennyiben azt a külföldi székhelyű vállalkozás erre vonatkozó döntésével megszünteti, továbbá alkalmazható a számviteli törvény és/vagy a cégtörvény hatálya alá nem tartozó jogi személyekre is, ha azt külön jogszabály előírja.

Tovább a cikkhez

III. Példa a végelszámolás számvitelére 43

E cikk teljes egészében egy mintapélda, amelyben bemutatjuk a végelszámolás számviteli feladatainak megoldását a gyakorlatban. Hogyan néz ki a tevékenységet lezáró beszámoló, a végelszámolási nyitó mérleg és a korrigált végelszámolási nyitó mérleg? Bemutatjuk a végelszámolási időszak első és utolsó üzleti évének elszámolásait, mérlegét és eredménykimutatását, továbbá a végelszámolási időszakot lezáró beszámoló mérlegét és eredménykimutatását, és a vagyonkiadás elszámolását.

Tovább a cikkhez

SZJA

Kedvezményes „nyári” juttatások a személyi jövedelemadózás rendszerében 4

Cikkünk a munkavállalóknak adható, jellemzően a nyári időszakban felmerülő tipikus juttatási elemek személyi jövedelemadó kötelezettségét vizsgálja.

Tovább a cikkhez

Beruházási költség a személyi jövedelemadóban 25

A beruházási költség szinte minden önálló tevékenységet folytató magánszemélynél felmerül. Ezen írás célja bemutatni, hogy a költségelszámolásra, a bevétel csökkentésre és az adókedvezményre milyen hatással van az, ha valaki beruház, figyelemmel arra is, ha azt részben támogatásból vagy fejlesztési tartalékból valósítja meg.

Tovább a cikkhez

VII. A végelszámolás szja kérdései 69

A gazdasági társaságok végelszámolásával összefüggő személyi jövedelemadó kérdések
Jelen írásunkban összefoglaljuk a végelszámolással érintett társas vállalkozások magánszemély tagjainak a végelszámolással összefüggésben felmerülő személyi jövedelemadó-kötelezettségét, melyet példákon keresztül is bemutatunk.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak új szociális hozzájárulási adókedvezménye 30

Írásunkban bemutatásra kerül a Munkahelyvédelmi Akció új kedvezménye, mely a mezőgazdasági ágazatban dolgozók foglalkoztatásának növelése érdekében lehetővé teszi, hogy a 25 és 55 év közötti mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott munkavállalók után is érvényesíthessenek adókedvezményt a munkáltatók. Az új kedvezmény mellett ismertetésre kerülnek a már jelenleg is igénybe vehető kedvezmények.

Tovább a cikkhez

ART

IV. Végelszámolás - Bevallások 60

Amennyiben egy adózó végelszámolással megszűnik, ezen körülményhez bevallási kötelezettségek kapcsolódhatnak. Az egyes kötelezettségek felsorolása mellett célszerű áttekinteni, milyen fontosabb cégjogi és adójogi szabályok vonatkoznak a végelszámolásra.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

A szabadság kiadásának szabályai 9

Írásunk egy évenként visszatérő és egy idén meglehetősen kiemelt figyelmet kiérdemelt témával foglalkozik. A szabadság kiadásának szabályai minden nyáron fontossá válnak. Áttekintjük a hatályos munkajogi szabályozást.

Tovább a cikkhez

JOG

VÉGELSZÁMOLÁS A GYAKORLATBAN 33

E számunk vezértémája a végelszámolás, ideje volt már, hogy komplex összefoglalót adjunk az itt felmerülő jogi, számviteli és adózási feladatokról. Az alábbiakban külön írások foglalkoznak a végelszámolás áfa, társasági adó, szja, illeték, tb., és bevallási vonatkozásaival. Egy önálló cikket képező példán mutatjuk be a végelszámolás számvitelét.

Tovább a cikkhez

I. A végelszámolási eljárás jogi folyamata 33

Bevezető írásunkban áttekintjük, hogy a cégek végelszámolási eljárásának folyamata milyen jogi lépéseket foglal magában

Tovább a cikkhez

2015 / 07-08 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.