Lapszámok
2015 / 12

Tartalomjegyzék

2015 / 12 lapszám címlap képe

ÁFA

Határozott időszaki elszámolás 2016-tól 23

Az áfa törvénnyel egyidős az a bizonytalanság, amit a határozott időszaki elszámolás (korábban folyamatosan teljesített szolgáltatás) okoz az adóalanyoknak az adókötelezettségük megállapítása során. Legnagyobb nehézséget az okozza, hogy egyáltalán miről lehet felismerni, melyek az attribútumai annak a szerződésnek, amelynél a határozott időszaki elszámolás szabályait kell alkalmazni? Hogyan kell megírni a szerződést, hogy egyértelműen a határozott időszakra történjen az elszámolás?

Tovább a cikkhez

TAO

Feladatok, döntési alternatívák az adóév utolsó hónapjában 8

A cikk a várható kötelezettség alapján teljesítendő feladatokat veszi sorra az egyes, az állami adóhatóság felé teljesítendő adók, adójellegű elvonások tekintetében. Aktualitást különösen az ad a cikknek, hogy a megszokott adóelőleg kiegészítés mellett ez évben két új körülménnyel is számolni kell. Az egyik a rendelkező nyilatkozat, a másik a növekedési adóhitel, amelyekről döntést hozhatnak az adózók.

Tovább a cikkhez

Rendelkező nyilatkozat, növekedési adóhitel 25

Az adóév utolsó napján esedékes társasági adóelőleg-kiegészítés bevallásával egyidejűleg, a bevallásban két új lehetőségről dönthetnek az adózók. Rendelkezhetnek az adóelőleg-kiegészítés egy részének filmgyártás, előadó-művészeti szervezet vagy látvány-csapatsport célra történő felajánlásáról, illetve igénybe vehetnek növekedési adóhitelt.

Tovább a cikkhez

Adófelajánlás a látvány-csapatsportok támogatására 27

Előző számunkban a látvány-csapatsport támogatásának adókedvezménye igénybevételének gyakorlati tudnivalóit ismertettük, most az adófelajánlás igénybevételének technikája kerül sorra.

Tovább a cikkhez

Az előadó-művészeti szervezetek és a filmalkotások támogatása 30

Az alábbiakban előadó-művészeti szervezetek és a filmalkotások támogatási struktúrájának részletes szabályait mutatjuk be, kitérünk továbbá a támogatott szervezetek elszámolási kötelezettségével kapcsolatos előírásokra is.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Önadózó év végi kreditakció adótanácsadóknak, adószakértőknek könyvvizsgálóknak, könyvelőknek! 1

Rendkívüli kredit-akciót hirdetünk adótanácsadó, adószakértő, könyvvizsgáló, és mérlegképes könyvelő előfizetőinknek. Kérjük, az info@onadozo.hu e-mail címen jelezze részvételi szándékát, egy válasz-e-mailben megadjuk a linket és kedvezmény-kódot, amellyel a jelentkezés során a kedvezményt érvényesíteni lehet.

Tovább a cikkhez

Év végi számviteli feladatok – a beszámoló előkészítése 4

Mivel közeledik az év vége, egyre több cég számára fontos, hogyan is állnak a számok abban a bizonyos főkönyvben, mit mutatnak az idei évről, mit lehet tenni gazdaságossági - gazdálkodási kérdésekben, milyen adóoptimalizációs lehetőségei vannak a vállalkozásnak.

Tovább a cikkhez

Könyvvizsgálói Kamara a könyvvizsgálat szerepéről a gazdaságban 45

Ha a menedzsment és a tulajdonosok együttműködnek a törvénysértő cselekedet elkövetésében, és közösen állítják elő az ezt elleplező kettős könyvelést, valamint a beszámolókat, könyvvizsgáló legyen a talpán, aki feltárja a csalást vagy a hiányosságokat.

Tovább a cikkhez

SZJA

Az év végi ünnepségek, ajándékozások személyi jövedelemadó kötelezettsége 15

Cikkünk a közelgő év végével kapcsolatos üzleti, céges rendezvények, illetve a különböző ajándék jellegű juttatások személyi jövedelemadó kötelezettségét vizsgálja.

Tovább a cikkhez

Kedvezmény-maximalizálás év végén 46

Kedvezmények az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári tagság, a „NYESZ-R” számla vagy nyugdíjbiztosítási szerződés után. Írásunkban az év végi egyéni befizetések jelentőségére hívjuk fel a figyelmet a rendelkezés formájában adó-visszatérítésre jogosító megtakarítási formáknál, illetve bemutatjuk a rendelkezés feltételeit.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Ügyvezetők biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége 51

A társas vállalkozás vezető tisztségviselője társadalombiztosítási jogállásának meghatározása - annak ellenére, hogy az erre vonatkozó jogszabályi környezet évek óta változatlan - a mai napig bizonytalanságot okoz a jogalkalmazók körében. Cikkünkben az ügyvezetői tevékenységet ellátó társas vállalkozókkal összefüggésben teljesítendő társadalombiztosítási kötelezettségeket foglaljuk össze.

Tovább a cikkhez

Külföldi vezető tisztségviselőkkel, igazgatósági és felügyelőbizottsági tagokkal kapcsolatos személy 56

Jelen írás célja annak bemutatása, hogy az adó-és járulékkötelezettségek miként alakulnak abban az esetben, ha a társaság vezető tisztségviselője, az igazgatóság, felügyelőbizottság tagja külföldi magánszemély. A magyar járulékszabályok tételes bemutatására e lapszámunk megelőző cikke tartalmazza. A bevezetőben röviden összefoglaljuk, hogy mit értünk a vezető tisztségviselő, igazgatósági tag, felügyelőbizottsági tag fogalmán, majd az adózási szabályok ismertetését követően példákkal szemléltetjük a külföldi vonatkozású adó-és járulékkérdéseket.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Adóelőleg-kiegészítés az iparűzési adóban 11

A következő cikk az állandó jellegű iparűzési adóban a 2015. évben kezdődő adóévi adóelőleg-kiegészítési kötelezettség részelemeit (bevallás-benyújtás, adófizetés rendje) ismerteti jogszabályi magyarázatok és következtetések útján. Mindemellett a nem jogszerű és tényállásnak megfelelő feltöltési kötelezettség jogkövetkezményét, valamint a kapcsolt vállalkozás adóalanyok előleg-kiegészítésével összefüggő sajátosságait elemzi.

Tovább a cikkhez

Az adózási módok közötti választás a társaságok vonatkozásában 37

Az alábbiakban társaságok által elérhető adózási módok – EVA – KIVA – KATA - választására vonatkozó szabályok mellett, az adónemek legfontosabb előírásait, előnyeit mutatjuk be, támpontot nyújtva ezzel az „áttérést” fontolgatóknak.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Munkaügyi teendők az év végére 20

Az esztendő végéhez közeledve a munkaadóknál ismétlődően jelentkeznek egyes munkaügyi feladatok. Ezekből ismertet néhányat cikkünk – a munkajogi segítségnyújtás reményében, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Tovább a cikkhez

JOG

A felszámolás elrendelése a végrehajtás eredménytelensége miatt 61

Az 1991. évi XLIX. törvény (Csődtörvény) alapján a bíróság az adós felszámolását végzéssel elrendeli, ha az adós fizetésképtelenségét állapítja meg. A fizetésképtelenségi okokat a törvény felsorolja (27.§ (2) bekezdés), így- egyebek mellett- az adós gazdálkodó szervezet fizetésképtelensége megállapítható, ha a vele szemben lefolytatott végrehajtás eredménytelen volt (Csődtörvény 27. § (2) bekezdés c./ pont). Az említett fizetésképtelenségi ok feltételezi, hogy az adóssal szemben jogerős marasztaló határozat született, amelynek birtokában a hitelező végrehajtást kezdeményezett, azonban az eredményre nem vezetett. Cikkemben a végrehajtás eredménytelenségére alapított felszámolási kérelem néhány gyakorlati kérdését emelem ki.

Tovább a cikkhez

2015 / 12 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.