Lapszámok
2016 / 02

Tartalomjegyzék

2016 / 02 lapszám címlap képe

ÁFA

Időszakos elszámolású ügyletek a NAV tájékoztató tükrében 25

2016-tól jelentősen változik az időszakos elszámolású ügyletek teljesítési időpontja. A NAV a témakörben 15 oldalas tájékoztatót tett közzé, amely tájékoztató mondhatni kötelező olvasmány volt az adóalanyoknak az évvégi ünnepek során. Jelen írás azt célozza, hogy magyarázat nélkül ismertesse a NAV tájékoztatóban közölt gondolatokat, jelentősen lerövidítve, egyszerűsítve az abban foglaltakat. Elöljáróban annyit leszögezhetünk, hogy bizonyosan hibás az a szabályozás, amely 15 oldalas tájékoztatót igényel annak érdekében, hogy az adóköteles ügyletek egy szűk csoportja esetében a számlán képesek legyünk kitölteni a „teljesítés időpontja” mezőt.

Tovább a cikkhez

Használtcikk kereskedelem áfa szabályai 27

Gyakorlati példákon keresztül bemutatjuk a használtcikk kereskedelemre vonatkozó Áfa-törvénybeli szabályokat.

Tovább a cikkhez

TAO

Az egy és ugyanazon vállalkozás fogalma a de minimis rendeletben 31

Jelen írás célja, hogy segítséget nyújtson annak meghatározásában, hogy mely személyek, szervezetek minősülnek egy és ugyanazon vállalkozásnak. A téma aktualitását az adja, hogy a 2015-ös (adó)évről szóló személyi jövedelemadó-, illetve társasági adóbevallásokban – a korábbiakhoz képest – lényegesen átalakításra kerültek az állami támogatásokra vonatkozó adatokat tartalmazó lapok. Az adózóknak az említett évről szóló bevallásukban fel kell tüntetniük egy és ugyanazon vállalkozásaik adószámát is.

Tovább a cikkhez

Gazdasági események részesedésekkel és a társasági adó 34

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény [Tao törvény] több előírást is tartalmaz a részesedésekkel végzett gazdasági eseményekhez kapcsolódóan. Megkülönböztet bejelentett részesedést, a könyvvezetés pénznemétől eltérő pénznemben fennálló részesedést, átalakulás (egyesülés, szétválás), kedvezményezett részesedéscsere útján szerzett részesedést, részesedés kivonást (elidegenítés, térítés nélküli átadás, apportálás), jegyzett tőke leszállítást, a részesedés értékének csökkenését (értékvesztés, árfolyamváltozás miatt), növekedését (értékvesztés visszaírása, árfolyamváltozás miatt). E gazdasági események többségéhez kapcsolódik a társasági adóalap megállapítása során adózás előtti eredménymódosítás. Ezeket vesszük sorra a következőkben.

Tovább a cikkhez

Leghátrányosabb térségek társasági adó szabályai 38

2015. január 1-jétől, továbbá 2015. április 25-től hatályon kívül lettek helyezve azok a jogszabályok, amelyekben a leghátrányosabb térségeknek, településeknek tekintett helyen működő adózók számára adóalap kedvezmény érvényesítését tette lehetővé a társasági adótörvény és a személyi jövedelamadó törvény előírása. A szabály alkalmazásához a NAV az NGM-mel közös jogértelmezést alakított ki és tett közzé a NAV honlapján 2015. decemberében. Erre azért volt szükség, mert leghátrányosabb térség, -település kifejezést az adótörvényeken kívül más jogszabály jelenleg már nem használ. Így csak közvetetten vezethető le, hogy a kedvezmény mely térségben, településen működő adózókat illeti meg. A cikket pedig az indokolja, hogy a szerző egy korábbi cikkben (Tárgyi eszközökkel, immateriális javakkal kapcsolatos társasági adóalap módosító tételek 2015. 11. szám) – legalábbis formailag – a közzétett jogértelmezéstől eltérő megoldást vezette le.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Korlátolt felelősségű társaságok jegyzett tőke mértékére vonatkozó számviteli és adózási szabályok 16

2016. március 15-ig kell tőke-emelést végrehajtaniuk azon kft-knek, amelyek törzstőkéje a 3 millió forintot nem éri el. Írásunkban komplexen áttekintjük a kérdés adózási és számviteli feladatait, amelyek az aktuális törvényi kötelezettségen túl minden törzstőke felemelésre irányadók. Írásunkban már a számviteli törvény 2016-os szabályai alapján adjuk meg a törzstőke felemelés számviteli feladatainak végrehajtását.

Tovább a cikkhez

Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) I. 39

Jelen írásunk a kezdő állomása a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok témakörről szóló cikk-sorozatunknak. A számviteli törvény 2016. januártól hatályos módosítása az IFRS-k alkalmazásának kötelezettségét, illetve lehetőségét fokozatosan és korántsem minden gazdálkodóra kiterjedően vezeti be a magyar számviteli szabályozásba. Érdemes a Standardok alapvető szabályairól informálódnunk még abban az esetben is, ha nem kell a számviteli beszámolót ezek alkalmazásával elkészítenünk. A cikksorozatunk a szabályozás főbb sarokköveit ismerteti,

Tovább a cikkhez

SZJA

Az egyéni vállalkozásból és mezőgazdasági őstermelésből származó 2015. évi jövedelem bevallása 4

A 2016. február 25-éig az egyéni vállalkozók és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek, ez utóbbiakon belül a mezőgazdasági őstermelők kötelesek a 2015. évi jövedelemadatokról számot adni az arra rendszeresített bevallásban. Ezen írás a legfontosabb tudnivalókat tartalmazza, így az egyes sorokhoz fűzött kitöltési útmutató és a jogszabály ismeretét nem pótolja.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A pénzbeli ellátásokat érintő 2016-os jogszabályváltozásokról 59

Már megszokhattuk, hogy így év elején az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásait érintő változásokat az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvényekről szóló jogszabályok módosítják. 2016-ra vonatkozóan most azonban a módosítások, pontosítások, kiegészítések több jogszabályban jelentek meg. Összefoglaljuk a változásokat.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Helyi adók és a gépjárműadó 2016. évi változásai 50

A következőkben a helyi adók, illetve a gépjárműadó 2016. évi változásait ismertetjük. A törvénymódosításokhoz kapcsolódó magyarázatok, jogértelmezések a megalapozott jogalkalmazást hivatottak segíteni, mindez a gépjárműadónál egy példával is kiegészül.

Tovább a cikkhez

Kapcsolt vállalkozások az iparűzési adóban 56

A helyi adókról szóló törvény 2013-tól kimondja , hogy a Tao. szerinti kapcsolt vállalkozásnak minősülő adóalanyok az adó alapját az érintett kapcsolt vállalkozások összesített adatai (nettó árbevétele és ezt csökkentő ráfordításai) alapján határozzák meg. Írásunkban azt járjuk körbe, mit lehet kezdeni az összeszámítási szabállyal?

Tovább a cikkhez

ART

Aktuális adózási információk 1

Kiválasztották 2015 év Adótanácsadóját és Könyvelőjét * Új elnök a Magyar Könyvvizsgálói Kamara élén * Adóigazolás változások

Tovább a cikkhez

A 2016-os adóelőleg-nyilatkozatokban történt változásokról 42

Írásunk elsősorban az adóelőleg-nyilatkozatokon történt változtatások ismertetésére született, s egyben magyarázatot kíván adni arra, hogy mik indokolták az egyes nyilatkozatokon végrehajtott módosításokat, választ adva néhány felmerülő gyakorlati kérdésre.

Tovább a cikkhez

Vagyonos vizsgálatok – lesznek-e még? 48

Első ránézésre 2016. január 1-ével kardinálisnak tűnő változás következett be a vagyongyarapodás ellenőrzések törvényi szabályozásában: egy normál adóellenőrzésben vagyongyarapodási, életviteli kiadások miatti becslést már nem alkalmazhat az adóhatóság – csak abban a kivételes esetben, ha meghatározott bűncselekmény gyanúja miatt az adózóval szemben büntetőeljárás indult. Írásunkban azt járjuk körül, akkor most mi a helyzet a vagyongyarapodás ellenőrzésekkel? Szabad újra a fedezet nélküli tagi kölcsön, ingatlan, személygépkocsi vásárlás, hogyan minősülnek a bankszámlára történő befizetések? Szóval mi változott a korábbiakhoz képest?

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Adózási információk 64

1. Munkabérek, illetmények (minimálbér, garantált bérminimum) 2. Kis összegű követelés értékhatára 3. Az egyszerűsített foglalkoztatás során történő munkavégzésre tekintettel fizetendő közteher 4. Bérgarancia támogatás maximuma 2016-ban

Tovább a cikkhez

2016 / 02 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.