Lapszámok
2016 / 03

Tartalomjegyzék

2016 / 03 lapszám címlap képe

ÁFA

Az e-kereskedelem áfa szabályai. A távolsági termékértékesítés 17

Amennyiben egy magyar adóalany csomagküldő tevékenysége keretében a közösség más tagállamaiba magánszemély megrendelők részére árut értékesít, akkor a magyar értéke-sítő belföldi áfa felszámításával értékesítheti a célországba irányuló termékeit mindaddig, amíg az adott célország által meghatározott küszöbértéket el nem éri. Írásunkban bemutatjuk a távértékesítés adózási mechanizmusát, a célország szerint adóztatás elvét, és az attól való eltérés lehetőségét.

Tovább a cikkhez

Lakás áfa: teljes a bizonytalanság az Áfa tv. 10. § d) pontja körében. 19

Az Áfa tv. 10. § d) pontja napjainkig egy teljesen közömbös rendelkezés volt, gyakorlatilag az Áfa tv. egyik súlytalan rendelkezéseként kezeltük. Az előírás az építőipari szolgáltatást minősíti át bizonyos esetekben termékértékesítéssé. 2016-tól viszont hangsúlyos jelentősége van annak, hogy melyik építőipari szerződés minősül a 10. § d) pontja szerinti termékértékesítésnek, és melyik nem. További hangsúlyt ad a szabálynak, hogy a CSOK szabályzás alapján, annak a személynek aki a 10. § d) pontja szerint építteti a házát, áfa visszatérítésre nincs lehetősége. Ezt a kérdéskört vizsgáljuk meg írásunkban.

Tovább a cikkhez

TAO

Átértékelés kezelése a társasági adóban 21

A cikk azt járja körül, hogy kiválás során hogyan kell megállapítani a társasági adóalapot, ha a fennmaradó jogi személyből a kiválás ingatlanokkal történik, amelyeket átértékelnek, majd a jogutód, az átalakulást követő 3. év végén azokat értékesíti. Külön kitér a cikk arra az esetre, ha a kiválás kedvezményezett átalakulásnak minősül és arra is, ha nem.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Aktuális előfizetői információk! 1

NGM: idén júliusban áll majd fel az új közfelügyeleti hatóság. A tervek szerint idén júliusban áll majd fel az új közfelügyeleti hatóság, amely a könyvelők, az adótanácsadók, az adószakértők és a könyvvizsgálók ellenőrzéséért felelhet, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közölte február közepén az NGM. A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete továbbra sem tartja jó megoldásnak az új közfelügyeleti hatóság bevezetését, Zara László elnök szerint megalapozatlan elképzelésről van szó, létrehozása csak a bürokráciát növelné.

Tovább a cikkhez

Beruházások, felújítások bekerülési értéke 24

Írásunkban ismertetjük a számviteli törvény elírásainak gyakorlati alkalmazását. Kitérünk speciális gazdasági eseményekre és esetekre is: Támogatásból, pénzügyi lízingből, hitelből, kölcsönből megvalósított beruházások * Bontási költségek * Tartozékok, felszerelések * Próbaüzemeltetés költségei. Mikor alkalmazható kalkulált bekerülési érték?

Tovább a cikkhez

Cégalapítás számvitele lépésről lépésre 28

Jelen cikkünkben áttekintjük a jogi személyek – gazdasági társaságok, egyesületek, egyéb szervezetek – alapításával kapcsolatos számviteli lépéseket. Megvizsgáljuk, mi a teendő, előtársaság esetén, és mit kell tenni, ha nincs előtársaság. Bemutatjuk az alapítás, átszervezés aktivált értékeként való elszámolását, és kitérünk arra az esetre is, ha az alapítás meghiúsul.

Tovább a cikkhez

Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) II. - IAS 7 Cash flow kimutatások 34

A standard szerint a gazdálkodónak információt kell szolgáltatnia a pénzeszközeiben és pénzeszköz-egyenértékeseiben bekövetkezett múltbeli változásokról Cash flow-kimutatás formájában, amely kimutatásban az adott időszak pénzáramait müködési, befektetési és finanszírozási tevékenységek szerinti besorolásban kell szerepeltetnie. Alapvetö célja, hogy a felhasználók, befektetők és hitelezők képesek legyenek megítélni, hogy a gazdálkodó a jövőben képes lesz-e pénzt „termelni”, ki tudja-e gazdálkodni a „mindennapok” működéséhez szükséges pénzt, ki tudja-e fizetni tartozásait, tud-e befektetőinek hozamot, osztalékot fizetni. Ezeken túlmenően a pénz számbavétele elemzési lehetőséget biztosít a gazdálkodónak arra vonatkozóan, hogy miként termeli és használja fel a pénzeszközöket és a pénzeszköz-egyenértékeseket, feltárhatók az egyes időszakok pénzáramai közötti eltérések okai, a befektetési és finanszírozási tevékenység pénzügyi aspektusai. A standard valamennyi gazdálkodónak előírja Cash flow-kimutatás összeállítását, amelyet a pénzügyi kimutatások (beszámoló az IAS 1 szerint) részeként, minden olyan időszakra vonatkozóan el kell készítenie, amelyről a pénzügyi kimutatásai (beszámolói) készülnek.

Tovább a cikkhez

SZJA

A bel- és külföldi kiküldetéshez kapcsolódó személyi jövedelemadó kérdések 4

Cikkünk a kiküldetés kapcsán felmerülő adókötelezettségeket kívánja bemutatni, kitérve a belföldi és a külföldi kiküldetés különbségeire és a költségelszámolás rendjére.

Tovább a cikkhez

Az őstermelői igazolványok kiváltásával kapcsolatos új szabályok 38

2016-tól új rendelet tartalmazza a mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal kapcsolatos szabályokat. Ez a régi szabályok meghagyása mellett számos olyan új rendelkezést tartalmaz, amely az új típusú őstermelői igazolvány megjelenése mellett az ügyintézés egyszerűsítését is jelenti, de vannak benne szigorítások is.

Tovább a cikkhez

Kinek, mennyi, mikor jár? A családi kedvezmény bemutatása gyakorlati példákon keresztül 41

A táblázat bemutatja, hogy alakul a családi kedvezmény összege az eltartottak és a kedvezményezett eltartottak számának függvényében. Az 1-13. példák a 2016. évi szabályok szerint készültek, azonban tekintettel a közeledő személyi jövedelemadó bevallásra a „Családi kedvezmény érvényesítése a bevallásban” című rész 2015. évre vonatkozó példákat mutat be!

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Könyvkiadók helyi iparűzési adó kötelezettsége 50

Írásunkban bemutatjuk a könyvkiadási tevékenység számviteli és iparűzési adó összefüggéseit. Az általános forgalmi adó vonatkozó szabályait is értelmezzük.

Tovább a cikkhez

ART

Az adóbevallási gyakoriság - 2016 48

A magyar adórendszer alapja az önadózás, mely az adóbevallásra épül, így fontos azt ismerni, hogy az adózóknak milyen gyakran kell teljesíteniük ezen adókötelezettséget. Jelen cikk az adóbevallási gyakoriság 2016. évi szabályait részletezi.

Tovább a cikkhez

Fizetési könnyítés és adómérséklés - 2016 51

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 1. § (6) bekezdése szerint az adóhatóság köteles méltányosan eljárni, és ha a törvényekben, illetve az Art-ban meghatározott feltételek fennállnak, az adótartozást mérsékli, illetve fizetési könnyítést engedélyez. Jelen cikk célja bemutatni a fizetési könnyítési és mérséklési eljárások lefolytatásának feltételeit a 2016-os szabályok alapján.

Tovább a cikkhez

Adóigazolások kiadása 2016 58

2016. évben jelentős változás állt be az adóhatósági igazolások rendszerében, mivel az egységes adó- és vámfolyószámla bevezetése okán az együttes adóigazolás kiállítása okafogyottá vált, ezért az arra vonatkozó szabályokat hatályon kívül helyezték. Jelen cikk a hatályos szabályokat részletezi.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

A keresőképtelenséggel kapcsolatos szabályokról 61

A keresőképtelenséget első gondolatra a keresőképtelen betegséggel azonosítjuk. Holott nem csak a betegek tartoznak e körbe. A keresőképtelenség gyűjtőkategória. A keresőképtelenség munkaviszonnyal kapcsolatos szabályainak ismeretéhez és alkalmazásához nem elegendő feltétlenül a Munka Törvénykönyvét kinyitnunk. Fontos ismernünk néhány egészségbiztosítással kapcsolatos rendelkezést is.

Tovább a cikkhez

2016 / 03 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.