Lapszámok
2016 / 04

Tartalomjegyzék

2016 / 04 lapszám címlap képe

ÁFA

Ingatlanokra vonatkozó áfaszabályok 6

Az ingatlanok oly jelentős értéket képviselnek, hogy a velük történő műveletek során az áfa szabályok elhibázása veszélyeztetheti a vállalkozások működését, az értékből következő jelentős adókülönbözet miatt. A szabályok igen szerteágazóak és bonyolultak, így azokat elhibázni a legnagyobb odafigyelés során is lehetséges. Írásunk célja, hogy összefoglalóan bemutassa az ingatlan átruházással kapcsolatos gazdasági események áfa hatásait.

Tovább a cikkhez

TAO

Ingatlanok társasági adó szabályai 8

Írásunk az ingatlannal kapcsolatos társasági adóalap megállapítást, adókedvezményt és speciális elszámolásokat mutatja be.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Aktuális adózási információk 1

Könyvvizsgálói tapasztalok szerint a vállalkozások jelentős része késik a számviteli politika aktualizálásával * NAV: a szja bevallásban érvényesíteni lehet a tavaly igénybe nem vett kedvezményt

Tovább a cikkhez

Változás a behajtási költségátalány szabályaiban 4

Az Önadózó újságban törvényjavaslatokról nagyon kivételes esetben tájékoztatjuk Tisztelt Olvasóinkat. Botka Erika NGM főosztályvezető-helyettese jelen írása a kivételek közé tartozik, ugyanis a behajtási költségátalány elszámolása annak hatályba lépése óta számos problémát vetett fel, a társaságoknál az adminisztrációt jelentősen megnövelte, sok esetben a vállalkozás könyvekben kimutatott eredményét torzította. A helyzet most megoldódni látszik, melynek részleteit lentebb ismertetjük. A törvényjavaslatot az Országgyűlés 2017. március 17-én elfogadta, lapzártánkig azonban a törvény kihirdetése még nem történt meg, mégis foglalkozunk a kérdéssel, mert a változások már a tavalyi üzleti évi beszámolók elkészítésekor alkalmazni lehet.

Tovább a cikkhez

Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) III. IAS 7 Cash-flow kimutatások - Esetpélda 44

A Cash-flow kimutatás összeállításához szükséges elméleti ismeretek, az IAS7 előírások, ajánlások megismerése után egy egyszerű gyakorlati példán keresztül, lépésről-lépésre vezetjük végig a Cash-flow kimutatás készítését, hangsúlyozva az egyes beszámolórészekkel való kapcsolatát. A”Minta Kft” mérlege és eredménykimutatása egyszerűsítési okok miatt csak azokat a sorokat tartalmazza, amelyek az IAS1 Pénzügyi Beszámoló felépítésének illusztrálásához, illetve az esetpélda megoldásához feltétlenül szükségesek. Az esetpélda elsődleges célja a Cash-flow készítés logikai összefüggéseinek bemutatása, ezért az alapul vett időszak gazdasági eseményei nem teljes körűek.

Tovább a cikkhez

SZJA

Magánszemélyek ingatlannal kapcsolatos jövedelmeinek adózása 14

Írásunkban áttekintjük a magánszemélyek ingatlanhasznosításból származó jövedelmeinek adózására vonatkozó szabályokat. Így szó lesz az ingatlanok átruházásából és bérbeadásából, illetve szálláshelyként történő hasznosításából származó jövedelmek adózásáról. Nem foglalkozunk azonban az egyéni vállalkozóként végzett tevékenység szabályaival, illetve a gazdasági tevékenységnek minősíthető ingatlan-átruházás adózási szabályaival.

Tovább a cikkhez

Vissza nem térítendő lakáscélú támogatások: adómentes munkáltatói támogatás és a CSOK szabályai 29

Cikkünk első részében az adómentesen nyújtható lakáscélú munkáltatói támogatás hatályos szabályait, majd a második részben a központi költségvetésből finanszírozott családi otthonteremtési kedvezmény – a CSOK - szabályait foglaljuk össze.

Tovább a cikkhez

Őstermelő által kapott támogatások elszámolása 50

A mezőgazdasági őstermelők többsége az adóévet követően május 20-áig ad számot az előző évi őstermelésből származó bevételéről és a kapott támogatások összegéről is. A támogatások több szempont szerint csoportosíthatók. A különböző tárgyi eszközök vásárlására adott támogatások adórendszeren kívüli támogatásnak minősülnek.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Ingatlanok – Helyi adók: Az építményadó és telekadó egyes kérdései 39

Írásunkban a vagyoni típusú építményadó és telekadó egyes törvényi szabályainak gyakorlati alkalmazáshoz nyújtunk támpontot. A rendeleti adómérték, a vállalkozó üzleti cél szolgáló adótárgya, az építményadó-köteles épület, valamint a telekadó hatálya alá tartozó (adómentes) földterület témában a normaszöveg összefüggésein át, példán keresztül segítjük a jogalkalmazást.

Tovább a cikkhez

JOG

Megtagadható-e a könyvelés kiadása? 55

E kérdést újra és újra az élet veti fel a könyvelő számára, amikor a vállalkozó már huzamosan nem fizeti a könyvelési díját. Mit lehet tenni ilyenkor? Ez egy nagy dilemma, hiszen két követelménynek kell a könyvelőnek megfelelnie: törvényesen is szeretne eljárni, és a megdolgozott pénzéhez is hozzá szeretne jutni. Az élet mindennapi zajlása mellett az új Ptk. némileg módosult szabályai is indokolják, hogy foglalkozzunk a kérdéssel.

Tovább a cikkhez

A fizetésképtelenség megállapítása és a felszámolás elrendelése 57

Írásunkban bemutatjuk a követelések felszámolási eljárás megindításával történő érvényesítésének, és a felszámolás eljárás elrendelésének aktuális szabályait és bírósági gyakorlatát.

Tovább a cikkhez

2016 / 04 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.