Lapszámok
2016 / 05

Tartalomjegyzék

2016 / 05 lapszám címlap képe

TAO

Gazdasági társaságok társasági adó és egyéb közteher bevallási kötelezettsége 2015 16

A cikk a 2015. adóévi társasági adóbevallással kapcsolatban azokra a kérdésekre hívja fel elsősorban a figyelmet,amelyekkel az adózók először a 2015. adóévben találkoznak. Nem tér ki a cikk a nonprofit szektor társasági adó és egyéb kötelezettsége bevallására (ezt külön cikk mutatja be)

Tovább a cikkhez

A nonprofit szervezetek 2015. évi társasági adóbevallása 20

A cikk első része a nonprofit szervezetek egészére vonatkozó általános előírásokat tartalmazza, a második része az egyesületre, az alapítványra, a közalapítványra, a köztestületre (együtt:civil szervezetre) vonatkozó megváltozott szabályat mutatja be,a harmadik része a cikk szerinti civil szervezetnek nem minősülők adóbevallásához kíván segítséget adni.

Tovább a cikkhez

A kapcsolt vállalkozásokra vonatkozó szabályok az egyes adónemek tekintetében 22

A tulajdonosi, szavazati viszonyok, illetve az ügyvezetéssel kapcsolatos viszonyok sokszínűsége miatt gyakran nehézséget jelent annak megítélése, hogy két vagy több vállalkozás egyáltalán kapcsolt vállalkozási viszonyban áll-e. Jelen írás ehhez kíván segítséget nyújtani, bemutatva a kapcsolt vállalkozási viszony fogalmát, a szokásos piaci ártól eltérő ellenértékek hatásait a társasági adóalapra, valamint a bejelentési, nyilvántartás-vezetési kötelezettségre vonatkozó legfontosabb előírásokat.

A kapcsolt vállalkozások vonatkozásában az adójogszabályok – több tekintetben – az általánostól eltérő, szigorúbb szabályokat írnak elő. Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény [a továbbiakban: Art.] alapelvi szinten rögzíti, hogy a szokásos piaci ártól eltérő szerződési feltételeket alkalmazó kapcsolt vállalkozások ügyleteit adózási szempontból a szokásos piaci ár alapulvételével kell minősíteni. Ezen alapelvhez kapcsolódó konkrét rendelkezéseket, adójogi jogkövetkezményeket a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény [a továbbiakban: Tao. tv.] határozza meg.

A kapcsolt vállalkozások vonatkozásában speciális rendelkezéseket nemcsak a társasági adó rendszerében, hanem például az egyszerűsített vállalkozói adó, a reklámadó, a helyi iparűzési adó, a kisvállalati adó vonatkozásában is találunk; röviden ezen szabályokra is kitérünk.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Aktuális adózási információk 1

Pénztárgép adatszolgáltatási változások * Módosították a Tao szabályait * Az adótanácsadók, könyvelők nem igénylik az iparkamara szolgáltatásait

Tovább a cikkhez

A 2015. üzleti év zárása valamint a 2016. évi főkönyvi kivonat nyitó adatainak meghatározása 4

E cikk keretében az üzleti év zárásához kapcsolódó leggyakrabban előforduló gyakorlati kérdésekkel, problémákkal, valamint a 2015. üzleti évről elkészített beszámolónak a 2016. évtől hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelő rendezésével foglalkozom. A rendező szabályok alkalmazásának eredményeképpen a 2016. év főkönyvi kivonat nyitó adatai, és egyúttal a 2016. üzleti évről készülő mérleg nyitó adatai kerülnek meghatározásra.

Tovább a cikkhez

Civil szervezetek számviteli beszámolója 10

A civil szervezetek közül általában egyesülettel és alapítvánnyal találkozunk a mindennapi életben, így most a rájuk vonatkozó tipikus szabályozást tekintjük át részletesebben, a beszámoló oldaláról megközelítve a dolgot. Cikkem utolsó részében természetesen a nonprofit gazdasági társaságok legfontosabb szabályait is érinteni fogjuk.

Tovább a cikkhez

Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) IV. IAS 2 KÉSZLETEK 32

A standard a készletekkel kapcsolatos számviteli előírásokat foglalja össze, különös tekintettel az értékelési eljárásokra: a bekerülési érték meghatározására, az értékvesztés elszámolására, a nettó realizálható érték szintjére történő leírásra, a költség-elszámolási módszerekre. A standard előírásait azokra a készletekre kell alkalmazni, amelyek nem minősülnek a beruházásokhoz kapcsolódó befejezetlen állománynak, pénzügyi instrumentumoknak, állatoknak, mezőgazdasági és erdészeti termékeknek, illetve mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó biológiai eszközöknek (élőállat, növény).A készletek értékelési módszereit a cikk gyakorlati példákon keresztül mutatja be.

Tovább a cikkhez

SZJA

Személyi jövedelemadó bevallás 2016 36

Az egyéni vállalkozók és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek már február 25-ig teljesítették személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségüket. Minden olyan magánszemélynek, aki 2015-ben bevallásköteles jövedelmet szerzett, 2016. május 20-ig kell elkészítenie és az adóhatóság részére beküldenie a 1553. számú bevallást. A cikk segítséget kíván nyújtani a bevallás kitöltéséhez felhívva a figyelmet olyan sorokra, ahol egyszerű hibát elkövetni.

Tovább a cikkhez

Az első házasok kedvezménye a személyi jövedelemadóban 43

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 2015. január1-jétől hatályos módosítása vezette be az első házasok kedvezményének jogintézményét. Jelen írás célja az új adóalap-csökkentő kedvezményre vonatkozó jogszabályi előírások ismertetése, amelyet a jogintézmény alkalmazása során felmerült kérdéseket bemutató példákkal igyekeztünk alátámasztani.

Tovább a cikkhez

Az ingó vagyontárgyak értékesítésének adózási szabályai 46

Cikkünk az ingóértékesítéssel kapcsolatban felmerülő adózási szabályokat foglalja össze, mellyel segíteni kívánjuk az ingó vagyontárgyat gazdasági tevékenység, illetve nem gazdasági tevékenység keretében értékesítő magánszemélyeket a felmerülő adókötelezettség megfelelő teljesítésében.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

A 2015-ös kisvállalati adó bevallása 31

Jelen írás célja, hogy esettanulmányon keresztül ismertesse a kisvállalati adó levezetésére vonatkozó legfontosabb szabályokat, elsősorban a leggyakrabban felmerülő korrekciós tételekre fókuszálva. (Letölthető e-könyv)

Tovább a cikkhez

Az iparűzési adóalap-megosztás módszerei gyakorlati szemmel 52

A következő cikk a 2015. évben kezdődött adóévi vállalkozási szintű iparűzési adóalap valamennyi lehetséges megosztási módszerének részletesen magyarázatát adja. Így az általános – személyi jellegű ráfordítással arányos, eszközérték-arányos és komplex – módszerek mellett a speciális ágazatokra – távközlési szolgáltatás nyújtására, villamos-energia /földgáz szolgáltatás nyújtására, építőipari tevékenységre – irányadó adóalap-megállapítási módszereket ismerteti több példa segítségével. Ezzel összefüggésben a megosztással érintett települések beazonosítását szolgálja a székhely, telephely fogalmának ismertetése.

Tovább a cikkhez

Őstermelők adózása a helyi iparűzési adóban 62

Írásunkban ismertetjük a mezőgazdasági termelői tevékenység végzésére vonatkozó speciális helyi adó törvényi szabályozást.

Tovább a cikkhez

2016 / 05 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.