Lapszámok
2016 / 06

Tartalomjegyzék

2016 / 06 lapszám címlap képe

ÁFA

A személygépkocsi és az áfa 11

Talán nincs másik olyan kultikus tárgy az adózásban, mint a személygépkocsi. A kormányzat ezer adózási bőrt szándékozik lehúzni a személygépkocsik tulajdonosairól, a tulajdonosok pedig ezer fantáziadús trükköt próbálnak bevetni, annak érdekében, hogy minél kisebb adóteherrel tudják működtetni a járművet. Sokszor nem is gazdasági megfontolások miatt kívánja a jármű tulajdonosa csökkenteni az adóterhet, hanem valamiféle belső kényszer hatására dolgoz ki, illetve alkalmaz adóminimalizáló megoldásokat, kvázi állampolgári engedetlenség folytán. Ez helyett nézzük meg a szabályozáshoz igazodó lehetőségeket.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A személygépkocsi adásvételével,lízingelésével, használatával kapcsolatos számviteli elszámolások 19

Jelen cikkünkben a személygépkocsival kapcsolatos számviteli elszámolásokat tekintjük át, többek között annak adásvételét, pénzügyi és operatív lízingbe, illetve bérbe adását, vételét, használatát annak megfelelő besorolását, értékelését, a vele kapcsolatos káresemények elszámolását

Tovább a cikkhez

Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) V. 33

IAS 16 Ingatlanok, gépek és berendezések
1. rész: Az eszközcsoport értékelési modelljei
A standard az ingatlanok, gépek és berendezések számviteli kezelését mutatja be: az eszközök megjelenítését, könyv szerinti értékük meghatározását, valamint azokkal összefüggésben az értékcsökkenési leírások és az értékvesztések elszámolásának szabályait. A standardot kell alkalmazni az ingatlanok, gépek és berendezések elszámolására, kivéve, ha egy másik standard ettől eltérő számviteli kezelést ír elő vagy enged meg (Például IAS 17 Lízing standard). Jelen cikk egyszerű esetpéldákon keresztül mutatja be az ingatlanok, gépek és berendezések értékelésére a standard szerint felkínált értékelési modelleket. Az értékcsökkenési leírási módszereket, az értékvesztés elszámolásának szabályait az Ingatlanok, gépek és berendezések 2. rész tartalmazza.

Tovább a cikkhez

SZJA

Személygépkocsival kapcsolatban elszámolható költségek és az ahhoz kapcsolódó adókötelezettség 4

Egy vállalkozásban használt személygépkocsival kapcsolatban felmerülő költségek elszámolása az adózási szabályok miatt nagy körültekintést kíván. A személygépkocsi használat elszámolására a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) számos speciális rendelkezést tartalmaz. Idén a munkába járás költségtérítése címén még 9 Ft/km összegű térítéssel számolunk, de ha elfogadják a már benyújtott adótörvénymódosítást, akkor ez 2017. január 1-től 15,-Ft/km-re változik. Figyelni kell a Gépjárműadóról szóló törvényre is, amely a cégautó adó szabályait tartalmazza. Itt ez évtől újdonság, hogy a környezetkímélő gépjárművek után nem kell cégautó adót és további közterheket sem fizetni.

Tovább a cikkhez

Védőeszköz juttatás szja kérdései 44

A munkáltatónak biztosítania kell az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés személyi, tárgyi és szervezeti feltételeit, megelőzve ezzel a munkabaleseteket és a foglalkozással összefüggő megbetegedéseket. A következőkben megvizsgáljuk, hogy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja törvény) szerint hogyan alakul az adókötelezettség a védőeszköz juttatása esetén.

Tovább a cikkhez

Bírósági végrehajtó átalakulása végrehajtó irodává, egyéni ügyvéd átalakulása ügyvédi irodává 47

Az egyéni vállalkozói nyilvántartásban nem szerepló bírósági végrehajtóknak és egyéni ügyvédeknek speciális szabályokat kell alkalmazniuk az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetésekor, amennyiben a továbbiakban a tevékenységüket bírósági végrehajtói, vagy ügyvédi irodában kívánják folytatni.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A diákok nyári foglalkoztatásának adó-és járulékvonzatai 38

Jelen írás célja a diák-munkavégzés jellemző formáinak és az ahhoz kapcsolódó adó-és járulékkötelezettségeknek bemutatása.

Tovább a cikkhez

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásai 51

Cikkünkben a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira való jogosultság feltételrendszeréről, az ellátás megállapításával érintett hatóságok szervezeti rendszeréről, illetve az ellátás mellett végezhető keresőtevékenységről kívánunk részletes tájékoztatást nyújtani.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Gépjárműadó, illeték és cégautó adó a gyakorlatban 14

A következő írásban a gépjárművek utáni vagyonszerzési illeték, gépjárműadó és cégautóadó egyes törvényi szabályainak gyakorlati alkalmazáshoz nyújtunk támpontot. A jogszabályhelyek magyarázatát gyakorlati példák egészítik ki.

Tovább a cikkhez

ART

Tavaszi adócsomag az Országgyűlés előtt 0

Gépkocsival történő munkába járás esetén az adómentes költségtérítés mértéke a mostani kilométerenkénti 9 forintról 15 forintra emelkedik. A munkásszállás kialakításának és fenntartásának kiadásai kedvezményeket élveznek a társasági adóban. A kis- és közepes vállalkozások (kkv) körében 2017-től eltörlik a beruházásösztönző személyi jövedelemadó és társasági adókedvezmények korlátait. A változásokat elfogadásuk után a következő számainkban részletesen ismertetjük.

Tovább a cikkhez

Változások az adóhatározatok bírósági felülvizsgálatában 57

2016. július 1-től az adóhatóság jogerős másodfokú határozata ellen csak elektronikusan terjeszthet elő bírósági felülvizsgálatra irányuló keresetlevelet a jogi képviselővel eljáró fél, illetve a gazdálkodó szervezet képviselője. A hagyományos út, a keresetlevél papíralapon való benyújtása csak a személyesen eljáró magánszemély felperes számára lesz lehetséges.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Hallgatók és tanulók foglalkoztatása – a munkajogi szabályok 58

Cikkünkben áttekintjük, hogy a diákok munkavállalására mely formában van lehetőség, másfelől a felhívjuk a figyelmet, mely különös szabályokat kell betartani a fiatal munkavállalókkal kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

2016 / 06 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.