Lapszámok
2016 / 09

Tartalomjegyzék

2016 / 09 lapszám címlap képe

ÁFA

Az apport, átalakulás és az üzletág átruházás áfa szabályai 35

Írásunkban a vonatkozó szabályok ismertetése mellett példákon keresztül bemutatjuk a jogutódlás során bekövetkezett eltérő hasznosítás miatti korrekciók végrehajtásának menetét.

Tovább a cikkhez

Hogyan kell eljárni ingyenes ügyletek áfa kötelezettségének megállapításakor? 37

Írásunkban azt járjuk körbe, mi a helyzet a következő esetekben: ha egy áfa adóalany utat épít a létrehozandó gyártelepéhez, majd kötelezően átadja ingyenesen az önkormányzatnak. Ha az önkormányzatnak ingyenesen készítünk egy építési engedély köteles buszmegállót. Ha az üzletház ingyenes parkolást engedélyez a vevőinek. Ha a vállalkozás a tehergépkocsiját adja használatba a dolgozójának. Ha ingatlant építünk (készletek) és levonjuk az adót, majd a használatba vételi engedélytől számított két év elteltével adjuk ingyenesen tulajdonba.

Tovább a cikkhez

TAO

KEDVEZMÉNYEZETT ÜGYLETEK TÁRSASÁGI ADÓ,ILLETÉK-SZABÁLYAI ÉS SZÁMVITELI ELSZÁMOLÁSA A GYAKORLATBAN 4

A kedvezményezett eszközátruházás, részesedéscsere és átalakulás Tao törvénybeli szabályai meglehetősen bonyolultak, számtalan nyitott kérdést vetnek fel, sokszor az is nehezen értelmezhető, hogy miben nyilvánul meg azok kedvezményezett volta és melyik fél oldalán, továbbá az sem világos teljesen, hogy az unió miért preferálja az ilyen típusú ügyleteket. Tematikus számunkban példákon keresztül bemutatjuk az adózási szabályok és a számviteli elszámolás gyakorlati alkalmazását.

Tovább a cikkhez

1. Kedvezményezett átalakulás, egyesülés, szétválás és a társasági adó 4

Az átalakulás, egyesülés, szétválás gazdasági eseményekhez kapcsolódó, hatályos társasági adó szabályokat foglaljuk itt össze, amely a jogelőd, jogutód és a tagok, részvényesek által alkalmazandó.Kitérünk arra is, hogyan kellaz előírásokat alkalmazni, ha az ügyletben külföldi illetőségű személy is részt vesz.

Tovább a cikkhez

2. Kedvezményezett részesedéscsere és a társasági adó 12

E részben a részesedéscserével kapcsolatos társasági adórendelkezéseket mutatjuk be. Kitérünk arra, hogy mikor minősül egy részesedés szerzés részesedés-cserének és milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy a csere kedvezményezettnek minősüljön. Felvázoljuk hogy milyen módosításokkal kell számolnia kedvezményezett részesedéscsere esetén a megszerzett társaság tagjának, és a részesedést megszerző társaságnak.

Tovább a cikkhez

3. Kedvezményezett eszközátruházás – társasági adó 15

E részben a szervezeti egység átruházással kapcsolatos társasági adó rendelkezéseket mutatjuk be. Kitérünk arra, hogy mikor minősül egy átruházás kedvezményezettnek, illetve, hogy milyen módosításokkal kell számolni kedvezményezett eszközátruházás során az átruházónak és az átvevőnek. Végül vázoljuk, hogyan kell az előírásokat alkalmazni, ha az ügyletben külföldi illetőségű személy is részt vesz.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

5. Kedvezményezett ügyletek számviteli elszámolása 22

E részben gyakorlati példákon keresztül bemutatjuk a kedvezményezett eszközátruházás, részesedéscsere és átalakulás számviteli elszámolásának lépéseit.

Tovább a cikkhez

IAS16 Ingatlanok, gépek és berendezések 2. rész:Értékcsökkenés, értékvesztés, kivezetés a nyilvánta 39

A cikk esetpéldákon keresztül mutatja be az Ingatlanok, gépek és berendezések értékcsökkenésének elszámolását, az alkalmazható értékcsökkenési leírási módszereket az IAS16 Ingatlanok, gépek és berendezések standard alapján, valamint a bekerülési értéken, illetve a valós értéken értékelt eszközök értékvesztésének (terven felüli értékcsökkenésének) elszámolására irányadó általános szabályokat az IAS36 Eszközök értékvesztése standard alapján. Bemutatásra kerül az Ingatlanok, gépek és berendezések nyilvántartásból való kivezetése, valamint a gazdálkodó - eszközcsoportra vonatkozó - közzétételi kötelezettsége.

Tovább a cikkhez

SZJA

A közúti árufuvarozásban és személyszállításban foglalkoztatottak napidíjára vonatkozó szabályok 44

Cikkünk a közúti árufuvarozásban és személyszállításban foglalkoztatottak belföldi és külföldi kiküldetésére tekintettel juttatott napidíjának szabályait ismerteti, emellett részletesen kitér a joggyakorlat során felmerülő kérdések megválaszolására is.

Tovább a cikkhez

Az ingó értékesítésből származó jövedelem és az önálló tevékenységből származó jövedelem kapcsolata 51

Az ingó értékesítéssel kapcsolatos rendelkezések a 2012. évtől egészültek kia gazdasági tevékenység fogalmával, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy gazdasági tevékenység esetén a jövedelmet az ingó értékesítésre vonatkozó rendelkezések szerint kell megállapítani, de utána adózni az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell. Írásunkban gyakorlati példákon mutatjuk be az adószabályok alkalmazását.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Többes jogviszonyok biztosítási szabályai a gyakorlatban 54

Írásunkban az egyidejűleg fennálló több biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyra vonatkozó szabályokat tekintjük át, a biztosítási kötelezettség elbírálásától a járulékfizetési, illetve egyéb közteherfizetésig.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

4. Kedvezményezett ügyletek illetékszabályai 19

E részben bemutatjuk a.kedvezményezett jogügyletek - kedvezményezett átalakulás, részesedéscsere, eszközátruházás – illetékszabályait, az illetékmentesség alkalmazásának feltételeit. Az adózó lényeges döntése, hogy az illetékmentességi feltételek teljesítését vállalni tudja-e.

Tovább a cikkhez

A szakképzési hozzájárulás gyakorlati képzéssel történő teljesítése 59

Írásunkban elsődlegesen a gyakorlati képzést folytató hozzájárulásra kötelezettekre vonatkozó szabályrendszert ismertetjük.

Tovább a cikkhez

ART

Aktuális adózási információk 1

Tájékoztató a Nemzetközi Adókonferenciáról (2016.junius 2-3 ) * Adózók minősítése a II. negyedévben * Módosult az eBEV portál adószámla lekérdezés funkciója * NGM: augusztus 1-jétől hatékonyabban szűr az ekáer * Megjelent a Magyar startup kézikönyv

Tovább a cikkhez

2016 / 09 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.