Lapszámok
2017 / 04

Tartalomjegyzék

2017 / 04 lapszám címlap képe

ÁFA

Aktuális adózási információk 1

EU Bíróság: a kedvezményes áfa nem alkalmazható a digitális kiadványok elektronikus értékesítések • NGM: a kormány támogatja a jövedékiadó-törvény módosító javaslatát • Illeték- és költségmentes cégalapítás 2017. március 16-tól • Elkészültek és az Önadózó előfizetők által letölthetők a 2017-es számviteli szabályzat mintáink

Tovább a cikkhez

Az elektronikus számlázás gyakorlata 17

Írásunkban áttekintjük az elektronikus számla fogalmát, valamint az elektronikus bizonylat kiállításának lényeges előírásait és gyakorlatát. Az elektronikus számla megjelenése, technikája alapvetően a számla kiállítójától függ. Bemutatjuk a gyakorlatban elterjedt technikákat. Áttekintjük az elektronikus számla befogadás lehetséges folyamatait, valamint az elektronikus számlázás lényeges problémakörét, az archiválást.

Tovább a cikkhez

Beruházáshoz kapcsolódó ingyenes átadások 21

Írásunkban a bekötőt utak létrehozásához, illetve a vízközmű önkormányzatnak történő átadásához kapcsolódó áfa levonási jog gyakorlatát tekintjük át.

Tovább a cikkhez

Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízing áfa kérdései 23

Az alábbiakban az érintettek hozzájárulásával értékes tartalma miatt közzéteszünk egy szakmai levélváltást a személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízingdíja áfa levonhatósága tárgyában.

Tovább a cikkhez

TAO

Társasági adóalap módosítás 2016 III. 26

Írásunk a a februári és márciusi számunkban megjelent cikkek folytatása, amely a szankciót jelentő adóalap módosító tételeket mutatja be. Ezek között vannak új, 2016-ban beléptetett kedvezmények és olyanok, amelyek már több éve változatlanul, illetve módosítva alkalmazhatók.

Tovább a cikkhez

Fókuszban az önkormányzati társaságok transzferár ellenőrzése 31

A társasági adó alanyainak, így az Önkormányzatok által létrehozott gazdasági társaságoknak is meg kell vizsgálniuk a kapcsolt vállalkozói körükkel bonyolított szerződéseikben, ügyleteikben alkalmazott áraikat. Meg kell állapítani, hogy hasonló szerződésekben, hasonló körülmények között független felek milyen árat alkalmaznak, azaz milyen a szokásos piaci ár, illetőleg ártartomány, majd össze kell vetni, a kapcsolt vállalkozások közötti árazások megfelelnek-e a szokásos piaci ár elvének.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Értékpapírokkal kapcsolatos számviteli elszámolások 26

Az értékpapírok besorolása • Az értékpapírok bekerülésének elszámolása • Az értékpapírok értékelése • Az értékpapírok hozamának elszámolása • Az értékpapírok értékesítésének, beváltásának, az állományból egyéb módon való kikerülésének elszámolása

Tovább a cikkhez

Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok, IFRS XII. IAS 17. /IFRS 16. LÍZINGEK 44

A cikk két részben mutatja be a lízingek meghatározását és elszámolását az IAS/IFRS rendszerében. Jelen szabályozás szerint a Lízingügyletek elszámolására az IAS 17 Lízingek standard az irányadó, míg az IFRS 16 Lízingek standard a 2019. január 1-jén induló üzleti évekre kerül először alkalmazásra, azzal együtt, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén a korábbi alkalmazás megengedett. A cikk első része az IAS 17 standard alapján mutatja be a pénzügyi és operatív lízingek minősítésének szabályait, illetve esetpéldákon keresztül azok könyvviteli elszámolását, megjelenítését, későbbi értékelését, számba véve a lízingügyletek eredményhatását és a gazdálkodó közzétételi kötelezettségeit. A cikk második részében az IFRS 16 előírásai esetpéldákon keresztül kerülnek értelmezésre, összevetve az IAS17 standard rendelkezéseivel.

Tovább a cikkhez

SZJA

A bel- és külföldi kiküldetés a személyi jövedelemadó szabályrendszerében 4

Cikkünk a kiküldetés kapcsán felmerülő adókötelezettségeket kívánja bemutatni, kitérve a belföldi és a külföldi kiküldetés különbségeire és a költségelszámolás rendjére.

Tovább a cikkhez

A személyi jövedelemadó bevallásban érvényesíthető legfontosabb adó- illetve adóalap kedvezmények I. 49

A közelgő bevallási határidőre tekintettel egyre sürgetőbbé válik a személyi jövedelemadó bevallások véglegesítése, melynek kapcsán tanácsos tisztában lennünk azzal, hogy az adóbevallásunkban milyen adó- illetve adóalap-csökkentő kedvezményeket érvényesíthetünk. Cikkünkben az alábbi, sokakat érintő kedvezményekkel kapcsolatban foglaltuk össze a legfontosabb szabályokat: családi kedvezmény • családi járulékkedvezmény • első házasok kedvezménye • személyi kedvezmény • adó feletti rendelkezési jogosultság.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Az aktív korúak ellátása és a folyósítása mellett történő munkavégzés szabályai 56

Az aktív korúak ellátása a hátrányos munkaerő-piaci helyzetű aktív korú személyek és családjuk részére nyújtott ellátás. Cikkünkben ezen szociális rászorultságtól függő ellátásnak az alapvető szabályait, a megállapítás, a folyósítás, az ellátás melletti munkavégzés és az ellátás megszüntetésének feltételeit mutatjuk be részletesen a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc. tv.), illetve a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet alapján.

Tovább a cikkhez

ART

Adóbevallási tervezet a gyakorlatban 60

A személyi jövedelemadó (SZJA) éves elszámolási formái évről évre változnak, azonban egyre inkább jellemző, hogy az adóhatóság is szerepet vállal az adóelszámolások elkészítésében. Jelen cikkben a legújabb SZJA elszámolási forma, az adóbevallási tervezet gyakorlati kérdéseit részletezzük.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás szabályai 62

A munkajogi szabályozás egyik sajátossága – eltérően a polgári jogtól -, hogy az egyik fél, a munkáltató döntése szerint átmenetileg a munkavállaló munkaszerződésétől eltérően is foglalkoztatható. Azaz, amihez például a megbízási vagy a vállalkozási szerződés esetében általában a felek megállapodása, szerződés-módosítás szükséges, ahhoz munkaviszony esetében elegendő egy munkaadói utasítás is.

Tovább a cikkhez

2017 / 04 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.