Lapszámok
2017 / 09

Tartalomjegyzék

2017 / 09 lapszám címlap képe

ÁFA

Aktuális adózási információk 1

E-számlázási előzetes * EY: Indulhat a roham az online számlabekötésben

Tovább a cikkhez

TAO

Jogdíj-kedvezmény érvényesítése 6

Írásunk a jogdíj alapján érvényesíthető adóalap-kedvezmény szabályait mutatja be, amely a szabályok lényegének ismertetésén túl kitér az alkalmazás során felmerülő gyakorlati kérdésekre is.

Tovább a cikkhez

Egy fordítási hiba teszi még kockázatosabbá a transzferárazást! 11

Nem is olyan régen volt szerencsém részt venni egy meglehetősen izgalmas adóhatósági ellenőrzésen, amelyből világosan kiderült, hogy még mindig vannak alapvető nyitott kérdések a piaci ár meghatározására alkalmazható módszerek tekintetében. A történet azért igazán szomorú, mert egy – a magyar joganyagba átemelt – fordítási hiba miatt kellett valakinek bírságot fizetnie, holott az államot senki sem károsította meg, és az illető nagyfokú körültekintéssel, jóhiszeműen járt el.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A származékos ügyletek szabályainak változása I. rész 13

Cikksorozatunkban összefoglaljuk a származékos ügyletekre vonatkozó számviteli szabályok legutóbbi módosításait, részletesen ismertetve a kapcsolódó fogalmakat, az ügyletek tartalmát és besorolását, értékelését és elszámolását érintő főbb változásokat.

Tovább a cikkhez

IFRS XV. IAS 21 Az átváltási árfolyamok változásainak hatásai 22

Az IAS21 standard a gazdálkodó számára előírja a külföldi pénznemre vonatkozó átváltási szabályokat, az átváltáskor keletkező árfolyamkülönbözetek számviteli kezelését. A gazdálkodó kétféle módon folytathat külföldi tevékenységet: lehetnek külföldi pénznemben folytatott ügyletei vagy lehetnek külföldi érdekeltségei. Ezenfelül a gazdálkodó külföldi pénznemben is prezentálhatja a pénzügyi kimutatásait. Alapvető kérdés, hogy milyen átváltási árfolyamot alkalmazzon és hogyan jelenítse meg az átváltási árfolyamok változásait a pénzügyi kimutatásokban. A cikk esetpéldákon keresztül mutatja be a külföldi pénznemben történt tranzakciók számviteli elszámolását, a külföldi pénznemek átváltási szabályait.

Tovább a cikkhez

SZJA

A kamatkedvezményből származó jövedelem 29

Milyen esetekben keletkezik kamatkedvezmény, és hogyan kell az adókötelezettséget megállapítani? Mentességek osztalékelőlegnél, bérszámfejtésnél, lakáscélú hitelnél, elszámolásra kiadott előlegnél, munkabérelőlegnél. Külföldről származó kamatkedvezmény.

Tovább a cikkhez

A gazdasági társaságok saját tőkéjének rendezéséhez kapcsolódó személyi jövedelemadó kérdések 34

Cikkünk a személyi jövedelemadózás szempontjából vizsgálja a gazdasági társaságok saját tőkéjének rendezéséhez kapcsolódó legjellemzőbb módszereket és az azok kapcsán felmerülő gyakoribb személyi jövedelemadó kötelezettségeket.

Tovább a cikkhez

A munkáltatói lakáscélú támogatások, kölcsönök személyi jövedelemadó szabályai 38

Írásunkban részletesen bemutatásra kerül a lakáscélú munkáltatói támogatás szabály-, illetve feltételrendszere, figyelemmel a 2016-ban hatályba lépett törvényi és rendeleti szintű változásokra, illetve a lakáscélú munkáltatói kölcsön szabályozása.

Tovább a cikkhez

A nyugdíjra való takarékoskodás és a személyi jövedelemadó 46

Számos lehetőség kínálkozik arra, hogy a magánszemélyek idős, nyugdíjas korukra megtakarításokat helyezzenek el, ezen befektetési formákban elhelyezett pénzeszközökhöz pedig – elsősorban az ilyen célú megtakarítások ösztönzése érdekében – kedvező szabályok kapcsolódnak a személyi jövedelemadóban. Ezen adózási szabályok bemutatására kerül sor a következőkben, rövid kitekintéssel az egyes konstrukciókra vonatkozó háttérszabályokra.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Az Európai Unió tagállamaiban megvalósuló munkavégzéssel összefüggő TB-kötelezettségek III. Biztosít 48

Jelen cikkben bemutatásra kerül, hogy az Európai Unión belül társadalombiztosítási értelemben mikor beszélhetünk kiküldetésről, továbbá ismertetjük a kapcsolódó szabály-, illetve feltételrendszert,valamint a vonatkozó eljárási szabályokat.

Tovább a cikkhez

Tanulók és fiatalok a társadalombiztosítás rendszerében 54

Szeptember, a diákok életében egyenlő az iskolakezdéssel. Cikkünkben a még tanulmányaikat folytató, illetve a munka világába frissen belépő személyek biztosítási kötelezettségével és egészségügyi szolgáltatásokra való jogosultságával, valamint a különböző társadalombiztosítási – azon belül is az egészségbiztosítási – ellátások megállapításának speciális szabályaival fogunk megismerkedni.

Tovább a cikkhez

A tanulói juttatások kötelezettségei 58

A gyakorlati képzést tanulószerződés, együttműködési megállapodás, vagy hallgatói munkaszerződés alapján folytató gazdálkodóknak sok fejtörést okoz, hogy a gyakorlati képzéssel összefüggésben milyen juttatásokat kell adni, illetve milyen juttatások adhatók a tanulóknak, hallgatóknak és a juttatással összefüggésben milyen kötelezettségek merülnek fel. Írásunkban a tanulói, hallgatói juttatásokat és a juttatással összefüggésben felmerülő közteher fizetési és egyéb kötelezettségeket tekintjük át.

Tovább a cikkhez

ART

Belső szabályzattal a pénzmosás ellen 4

Azzal indult a nyár, hogy megszületett az új pénzmosás elleni törvény, amely elég szűken szabva, szeptember 30-ig adott határidőt a szolgáltatóknak belső szabályzataik átdolgozására. Ehhez ígért a törvény végrehajtási rendeletet és egy útmutatót is. Az átdolgozott szabályzatoknak el kell készülniük még ebben a hónapban - rajtunk nem múlik, az Önadózó ahol tud, segít.

Tovább a cikkhez

Az elévülésről 61

Az elévülés szabályai speciálisak az adóztatás tekintetében, eltérnek a polgári jogból ismert általános rendelkezésektől. Jelen cikkben átfogó képet kívánunk nyújtani a jogintézmény legfontosabb szabályairól.

Tovább a cikkhez

2017 / 09 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.