Lapszámok
2017 / 11

Tartalomjegyzék

2017 / 11 lapszám címlap képe

ÁFA

Mit jelent valójában a számlázó programok NAV-hoz történő bekötése? 6

Gondoljuk át milyen következményekkel jár saját számlázási és feldolgozási gyakorlatunkban, ügyvitelszervezésünkben, ügyfélkapcsolatainkban ha röpke fél év múlva megvalósul az online számlázás.

Tovább a cikkhez

A reprezentáció áfa kérdései 11

Reprezentációs célra átadott termékek és egyéb ingyenes termékátadások áfa-jának kezelése . - Ha a vállalkozás a vevőit meghívja egy új termékének bemutatására, azon okból kifolyólag, hogy felkészítse a viszonteladókat a termék működtetéséről és paramétereiről, akkor ezen rendezvényen az Áfa törvényben szereplő tételes tiltások okán a vendéglátóipari szolgáltatások áfa tartalma nem vonható le. Azonban az igénybe vett szálláshelyszolgáltatás és, terembérleti költségek áfa tartalma levonható, hiszen egyértelműen a piaci részesedés, a bevételek bővítése miatt került sor a rendezvényre. Sajnálatosan a NAV ellenőrzési gyakorlata nem minden esetben közelíti meg az adóztatást ilyen szofisztikált módon.

Tovább a cikkhez

TAO

Az elhatárolt veszteség leírása a társasági adóban és a kisvállalati adóban 13

Egyes adótörvények lehetőséget adnak arra, hogy az adózó a nyereséges működési időszakában figyelembe vegye a korábbi veszteségét. E lehetőséget nevezzük veszteségleírásnak. A társasági adó és a kisvállalati adó szabályai is megengedik a korábbi adóévekben keletkezett veszteség levonását a következő adóévek adóalapjából, azonban nem korlátozás nélkül. Az alábbiakban a veszteségleírásra vonatkozó hatályos szabályokat mutatjuk be az említett két adónem vonatkozásában.

Tovább a cikkhez

Adott, kapott támogatások kezelése a társasági adóban 22

A cikk a cégek közötti, továbbá a látványcsapat-sport, a filmgyártás és előadó-művészeti szervezet támogatása, az adományozás, a felsőoktatás, a civil szervezetek támogatásának kérdéseit tárgyalja. Kitér arra mi az adózásra gyakorolt hatás, ha a juttatásban részesülő nem alanya a társasági adónak, például önkormányzat esetében.

Tovább a cikkhez

Látvány-csapatsport támogatások után járó kedvezmények rendszere 25

Írásunkban a látvány-csapatsportok támogatására vonatkozó hatályos szabályokat mutatjuk be, külön megemlítve a közelmúlt változásait.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A könyvelői és adótanácsadói szakma jövője 4

Régóta foglalkoztat a kérdés, hogy az adóhatóság és a szoftverek fejlődése hogyan fogja megváltoztatni a szakmánkat, melyek azok a kompetenciák (és szakosodások), amelyek elsajátításával versenyelőnyhöz juthatunk e gyorsan változó környezetben.

Tovább a cikkhez

Mérlegképes könyvelők, könyvvizsgálók, adótanácsadók, adószakértők továbbképzési kötelezettségei '17 7

Az év vége közeledtével áttekintjük a pénzügyi szakképesítésekre vonatkozó továbbképzési szabályokat. A mérlegképes könyvelőknek az év végéig - a tevékenységi engedély visszavonása terhével - 16 kreditet kell összegyűjteniük. A könyvvizsgálóknak ezévben még 16 kreditet kell teljesíteniük, de a 2018-as továbbképzési évben már 20-at. Az adótanácsadókra adószakértőkre vonatkozó továbbképzési szabályok nem változtak, 5 év alatt kell 100 kreditpontot teljesíteniük.

Tovább a cikkhez

A származékos ügyletek szabályainak változása III. 26

Cikksorozatunk jelenlegi részében a származékos ügyleteket és azok bekerülési értéken történő értékelés melletti elszámolását mutatjuk be.

Tovább a cikkhez

IFRS – IAS38 Immateriális javak - Az immateriális javak értékcsökkenése, amortizációs módszerek 32

Az IAS38 standard az immateriális javak számviteli kezelésére vonatkozó előírásokat határozza meg. Előírja a gazdálkodó számára az immateriális javak megjelenítésére, kezdeti és későbbi értékelésére vonatkozó kritériumokat, a könyv szerinti érték megállapításának szabályait, az értékcsökkenés elszámolására alkalmazható módszereket, a kivezetés és az elidegenítés szabályait, valamint a közzétételre vonatkozó követelményeket. A cikk két részben esetpéldákon keresztül értelmezi a számviteli kezelésre vonatkozó előírásokat.

Tovább a cikkhez

SZJA

A munkavállalóra kötött életbiztosítás adókötelezettsége 35

Életszerű eset, hogy a munkáltató a munkavállalójára életbiztosítást köt. Amennyiben a biztosítás kedvezményezettje a munkáltató, akkor a magánszemély nem szerez, szerezhet bevételt. Azonban, ha a kedvezményezett a munkavállaló, akkor nem csak a biztosító szolgáltatásakor, hanem a díjfizetéskor is bevétele keletkezik a magánszemélynek, amely adókötelezettséget is keletkeztet.

Tovább a cikkhez

Az értékpapír-juttatásokkal összefüggő személyi jövedelemadó szabályok 39

A fejlett piacgazdaságokban a munkavállalók anyagi ösztönzésének számos formája létezik. Különösen elterjedtek a különböző részvényalapú juttatások, melynek keretében a vállalkozások jellemzően saját (kapcsolt vállalkozásaik) részvényeit vagy ezekre vonatkozó opciót juttatnak a munkavállalóknak, így valósítva meg egyszerre a javadalmazással és a dolgozói elköteleződéssel kapcsolatos vállalati célokat. Cikkünk a különböző vállalati értékpapír-juttatásokkal összefüggő személyi jövedelemadó kötelezettségeket mutatja be.

Tovább a cikkhez

A termőföld bérbeadás adózása 40

Cikkünkben bemutatjuk a termőföld bérbeadására vonatkozó személyi jövedelemadó szabályokat, kiemelve a termőföld haszonbérbeadásának kedvezményes rendelkezéseit.

Tovább a cikkhez

Borravaló és felszolgálási díj személyi jövedelemadó és járulék adókötelezettsége 44

A borravaló önként adott juttatás, amely a szolgáltatással való elégedettséget tükrözi, míg a felszolgálási díj a vendéglátóhely által „előírt” juttatás. Ezekkel a juttatásokkal kapcsolatban is felmerülhet adókötelezettség.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Magyarországról az Európai Unióba történő kiküldetések 46

Az Európai Unió tagállamaiban megvalósuló munkavégzéssel összefüggő TB-kötelezettségek IV. Jelen cikk célja, hogy bemutassa azt a szabályrendszert, amely alapján meghatározható a társadalombiztosítási kötelezettség a Magyarországról az EGT valamely tagállamába történő kiküldetések esetében. Ennek keretében kifejtésre kerülnek azon feltételek, melyek teljesülése esetén a külföldi munkavégzés vonatkozásában alkalmazandó jogként továbbra is a magyar jogot lehet alkalmazni, továbbá bemutatásra kerülnek a kapcsolódó eljárási szabályok, és a járulékfizetési kötelezettség speciális szabályai is.

Tovább a cikkhez

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai iránti kérelmek benyújtása 52

A társadalombiztosítási kifizetőhelyet nem működtető foglalkoztatók már 2011-től élhettek azzal a lehetőséggel, hogy a biztosítottak, volt biztosítottak kérelmeit elektronikus úton nyújtsák be a kérelem elbírálására hatáskörrel rendelkező hatósághoz. 2017. július 1-jétől azonban kötelezővé vált, hogy ezen foglalkoztatóknak elektronikus úton kell benyújtaniuk a táppénz, baleseti táppénz, csecsemőgondozási díj és gyermekgondozási díj iránti kérelmeket az illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatalhoz. Néhány területen viszont megmaradt a foglalkoztatóknak, illetve a biztosítottaknak az a lehetősége, hogy a kérelmeket kinyomtatva, papír alapon – személyesen vagy postai úton – nyújtsák be az egészségbiztosítási szervekhez. Cikkünkben az igénybejelentés egyes formáival, az azokra vonatkozó jogi normákkal, illetve a mindennapokban való alkalmazás gyakorlati kérdéseivel ismerkedünk meg.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

A mezőgazdasági termelők jövedéki adókötelezettségeinek aktualitásai 57

Cikkünk a mezőgazdasági termelést végző vállalkozások jövedéki adózásával kapcsolatos aktualitásokat mutatja be, különös tekintettel a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után történő jövedékiadó-visszaigénylésre, illetve a kisüzemi bortermelők nemrég megváltozott nyilvántartás-vezetési szabályaira.

Tovább a cikkhez

Ingatlanvagyonnal rendelkező társaságok illetékfizetése 59

Az ingatlanok adásvételéhez kapcsolódó illetékfizetési kötelezettség jelentős terhet jelent a vevőnek. Bár az utóbbi években az ingatlanvagyonnal rendelkező társaság intézményének bevezetésével sok előrelépés történt az illetékkötelezettség kiterjesztésére, maradtak kivételek a törvényben, amelyek megengedik ingatlanügyletek illetékmentes bonyolítását.

Tovább a cikkhez

Orvos vállalkozók nyugodtan választhatják a katát! 60

Szerzőnk véleménye szerint hiába nem tudna eleget tenni az orvos a kata törvény szerinti bizonyítási kötelezettségének (minden bevétele egy helyről származik, nincsenek saját eszközei, kórházi munkarendben dolgozik stb.), akkor sem lehet átminősíteni az intézmény és az orvos vállalkozó közötti szolgáltatási szerződést munkaviszonnyá.

Tovább a cikkhez

ART

Rafinált módszerrel ellenőrizheti a NAV az útnyilvántartásokat 63

Kivédhetetlen technikát fejlesztettek ki a céges személyautó lízing ÁFA visszaigénylésének felülvizsgálatára.

Tovább a cikkhez

DIGITALIZÁCIÓ

A Cégkapuról röviden, érthetően, könyvelői szemszögből 62

Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (Eütv.) rendelkezései alapján a gazdálkodó szervezeteknek rendelkezniük kell elektronikus elérhetőséggel, ez lett a Cégkapu. De könyvelői feladat-e a Cégkapu regisztráció, illetve a Cégkapura érkező küldemények folyamatos figyelemmel kísérése? Erre próbálunk választ adni jelen írásban.

Tovább a cikkhez

ELŐFIZETŐI HÍREK

Ilyen lesz az Önadózó 2018-ban 1

A következőkben tájékoztatjuk olvasóinkat és előfizetőinket, mit várhatnak az Önadózótól 2018. évben.

Tovább a cikkhez

2017 / 11 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.