Lapszámok
2018 / 11

Tartalomjegyzék

2018 / 11 lapszám címlap képe

ÁFA

Raklap és más göngyölegek számlázása - a NAV szemével 9

Általános és helyesnek vélt gyakorlat, hogy a göngyöleg, például a raklapok mozgását értékesítési és beszerzési (visszaszállított göngyöleg) oldalon egyaránt a vevő számlán szerepeltetik. A NAV online számla rendszerének bevezetése után – 2018. július 1-től – azonban ellenőrzést hozhat a nyakára mindenki, aki így jár el. A kilátásba helyezett bírás pedig nem kevesebb, mint számlánként 500 ezer forint.

Tovább a cikkhez

TAO

Ellenőrzött külföldi társasággal fennálló gazdasági események hatása a társasági adóalapra és a társ 10

Az alacsony adót fizető ellenőrzött vállalatokra, telephelyekre vonatkozó speciális társasági adózási rendelkezések a nemzetközi gyakorlatban az ilyen vállalatok, telephelyek fel nem osztott jövedelemének hazai adóalapba történő bevonására, hazai adóztatására irányulnak. Ezt célzó rendelkezést a magyar társasági adószabályozás is tartalmaz, azonban a magyar adóalanyoknak ellenőrzött külföldi társaságukkal kapcsolatos gazdasági eseményeik során további korlátozásokra is figyelemmel kell lenniük. Jelen cikk célja az ellenőrzött külföldi társaságokkal kapcsolatos speciális társasági adózási szabályok áttekintése.

Tovább a cikkhez

Transzferár szabályok 2018 14

Írásunk egy felkészítő a 2018-as adóévre vonatkozó transzferár nyilvántartások, új, megszigorodott előírások figyelembevételével történő elkészítésére.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Az utalványelszámolás könyvelési tételei a piaci szereplőknél 20

Előző számunkban részletes ismertetést adtunk az utalványok kibocsátásáról, forgalmazásáról és beváltásáról, annak szabályozásáról és elszámolásáról. Most ezek elszámolását az érintett piaci szereplők oldalán könyvelési tételek szintjén illusztrálva mutatjuk be.

Tovább a cikkhez

IFRS 2. - Részvényalapú kifizetések II. 25

Az IFRS 2 standard a Részvényalapú kifizetési ügyletek számviteli kezelését írja elő a gazdálkodó számára. Megelőző lapszámunkban bemutatásra kerültek a „Tőkeinstrumentumban teljesített részvény-alapú kifizetések” sajátosságai, jelen tanulmányban pedig a „Pénzeszközben teljesített részvényalapú kifizetések” rendjét, valamint a „Választási lehetőséget biztosító ügyletek” számviteli elszámolását és a Közzétételre vonatkozó előírásokat vesszük számba.

Tovább a cikkhez

SZJA

Az Egyesült Államokból származó jövedelmek adóztatásáról 30

Az alábbi cikkben a magyar magánszemélyeknek az Amerikai Egyesült Államokból származó jövedelmének adózására vonatkozó szabályokat kívánom összefoglalni. A következőkben nem csupán a vonatkozó kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény szabályait ismertetem, hanem az idevágó magyar és amerikai belső szabályokat is.

Tovább a cikkhez

A műtárgyak értékesítésének személyi jövedelemadó kötelezettsége 34

Írásunkban bemutatásra kerülnek a különböző vásárolt, örökölt, ajándékba kapott, illetve saját előállítású műtárgyak értékesítéséhez kapcsolódó személyi jövedelemadó kötelezettség szabályai.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Tanulói juttatások és közterhei 2018 40

A gyakorlati képzést tanulószerződés, együttműködési megállapodás, vagy hallgatói munkaszerződés alapján folytató gazdálkodóknak sok fejtörést okoz, hogy a gyakorlati képzéssel összefüggésben milyen juttatásokat kell adni, illetve milyen juttatások adhatók a tanulóknak, hallgatóknak és a juttatással összefüggésben milyen kötelezettségek merülnek fel. Ebben a cikkben a tanulói, hallgatói juttatásokat és a juttatással összefüggésben felmerülő közteher fizetési és egyéb kötelezettségeket tekintjük át.

Tovább a cikkhez

Keresőképtelenség - betegszabadság – táppénz 44

A hétköznapi szóhasználatban többféle kifejezés is használatos arra a körülményre, amikor valaki a betegségéből kifolyólag nem tud dolgozni, nem tudja ellátni a munkáját: táppénzen van, betegállományban van. Jóval ritkábban fordul azonban elő, hogy ezen kategória a keresőképtelenség fogalmával kerülne megjelölésre. Cikkünkben a keresőképtelenség jogintézményével, annak igazolási módjaival, illetve azzal ismerkedünk meg részletesen, hogy milyen kapcsolat áll fenn a keresőképtelenség, a betegszabadság és a táppénz fogalmi hármasa között.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

KATA és a munkaviszony 47

A munkaviszonytól történő elhatárolás szempontjai a kisadózó vállalkozások tételes adójának alkalmazása esetén. Töretlenül emelkedik a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) népszerűsége, a NAV megyei igazgatóságai híradásai szerint lassan már minden második egyéni vállalkozó így adózik. Cikkünkben áttekintjük a KATA adózási mód legfontosabb szabályait és bemutatjuk azokat a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) által meghatározott minősítő jegyeket, amelyek alapján megdönthető a leplezett munkaviszony vélelme. Ugyanis erre a szabályra nagyon kell figyelni - minél népszerűbb ez az adónem, annál inkább.

Tovább a cikkhez

Reklámadó a gyakorlatban II. 53

Írásunkban folytatjuk a reklámadó törvényi tényállásainak – adóalap, adómérték, adómenteség, eljárási kötelezettségek – magyarázatát. A kommentárt jogalkalmazási gyakorlatot segítő példákkal egészítjük ki. Írásunk első része októberi lapszámunkban olvasható.

Tovább a cikkhez

ART

Benyújtásra került az év végi adócsomag 4

A változások minden lényeges adótörvényt érintenek. A kisvállalkozásokat érintő fontos változás, hogy az áfa alanyi mentesség értékhatára 2019. január 1-től 12 millió forintra változik, és azok is választhatják ezt, akiknek 2018. évben a 8 millió forintot meghaladja, de a 12 millió forintot nem éri el. Jövőre kedvezménnyel lesznek foglalkoztathatók nyugdíjasok és kutatók. Enyhülnek az adófeltöltési kötelezettség szankciói. A bérelt személygépkocsik után a bejövő számlák áfatartalmának 50 százaléka külön útnyilvántartás vezetése nélkül is levonhatóvá válik. A törvényjavaslat meghatározza az 5 %-os lakásáfa igénybevételének feltételeit az áthúzódó projekteknél.

Tovább a cikkhez

Készpénzfizetés és pénzforgalmi bankszámla-nyitás adózási szabályai 60

A pénzforgalmi bankszámlanyitás és a korlátozott készpénzfizetés adókötelezettségnek minősül az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) rendszerében. Jelen cikk a kapcsolódó szabályokat kívánja ismertetni.

Tovább a cikkhez

KKV

Te is könyvelsz a rokonaidnak? 63

Lassan két évtizede nézem, ahogyan az egyre elöregedő könyvelői társadalom vesztébe rohan. Mindenki szomorú, mert az adminisztrációs terhek csak nőnek, miközben a gonosz „zugkönyvelők” miatt nem lehet árat emelni. De nézzünk csak a szívünkbe: mi magunk mindent megteszünk saját boldogulásunkért? Intő példa és megoldási javaslatok…

Tovább a cikkhez

DIGITALIZÁCIÓ

Trendek és megoldások a könyvelés digitalizációjában 5

Könyvelés a XXI. században – kihívások és lehetőségek. A digitalizáció a gazdasági élet minden területét átalakítja, így jelentős hatást gyakorol a kis- és középvállalkozások fejlődésére, a mindennapi gazdasági-ügyviteli folyamatokon keresztül. A modern digitális eszközök egyrészt a szolgáltatási szektort célozzák meg, másrészt a legfrissebb technológiai fejlesztések a termelő szektorra is hatást gyakorolnak, mert növelik a termelékenységet. Minden fejlődni vágyó vállalkozás arra törekszik, hogy a lehető leghatékonyabban tudja erőforrásait hasznosítani, és így a lehető legmagasabb profitra tegyen szert, így van ez a könyvelő, könyvvizsgáló cégek esetében is.

Tovább a cikkhez

ELŐFIZETŐI HÍREK

Önadózó előfizetői szolgáltatások 2019-ben 1

Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy a 2019. évi Önadózó előfizetési számlánkat október végén postáztuk, azt már minden előfizetőnknek meg kellett kapnia. A számla fizetési határideje november 12-e, a szolgáltatás folyamatossága érdekében kérjük határidőben történő kiegyenlítését. (A 22.680,-Ft előfizetési díj a számla szerint átutalható a kiadó Adónet.hu Zrt. 11709002-29903043 számú számlájára.)

Tovább a cikkhez

2018 / 11 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.