Lapszámok
2019 / 02

Tartalomjegyzék

2019 / 02 lapszám címlap képe

ÁFA

Áfa törvény 2019 évi változásai 12

Írásunkban összefoglaljuk az általános forgalmi adózás 2019-től hatályos változásait, és a kapcsolódó jogértelmezéseket.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A bérelt ingatlanokkal kapcsolatos gyakorlati problémák számviteli kezelése 16

Az alábbiakban a bérelt ingatlanokkal kapcsolatban felmerülő, néhány jellemzően előforduló gyakorlati probléma kezelésére hívjuk fel a figyelmet.

Tovább a cikkhez

IFRS 1 A Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok első alkalmazása 23

A gazdálkodónak az IFRS1 A Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok első alkalmazása standardot kell alkalmaznia, ha az első, IFRS szerinti pénzügyi kimutatásai a 2009. július 1-jén vagy azt követően kezdődő időszakra vonatkoznak. A jelen IFRS hatályon kívül helyezi a 2003-ban kiadott és 2008 májusában módosított IFRS 1 standardot. Hazánkban 2016. január 1-től számos gazdálkodó számára választható, míg 2017. január 1-től bizonyos gazdálkodók számára kötelező volt az IFRS-ekre való áttérés. Ezen gazdálkodóknak az IFRS1 standard szerint kell elkészíteniük a pénzügyi kimutatásaikat, el kell készíteniük az IFRS-ek szerinti összehasonlító adatokat, az eszközök és kötelezettségek értékelését, a pénzügyi helyzetre vonatkozó nyitó kimutatást. A cikk az IFRS-ekre való áttérés feladatait veszi számba néhány példa alapján.

Tovább a cikkhez

SZJA

CAFETÉRIA 2019 4

A következőkben – a teljesség igénye nélkül – bemutatásra kerülnek, hogy 2019. január 1-jétől a cafetéria keretében adott különböző juttatások után milyen adókötelezettség keletkezik.

Tovább a cikkhez

Mintha skatulyából húzták volna ki „Az Év Könyvelőjét” 29

Interjú Obermayer Ritával "Az Év könyvelője 2018" verseny győztesével
Az Adóegyetem 2019 rendezvénysorozat utolsó, budapesti állomásán, ünnepélyes keretek között került átadásra az Önadózó Zrt. szakmai támogatásával és a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében meghirdetett, "Az Év Könyvelője 2018" szakmai verseny díja.

Tovább a cikkhez

Az egyéni vállalkozásból származó 2018. évi jövedelem megállapítása és bevallása 29

Ezen írás célja, hogy bemutassa az egyéni vállalkozók 2018. adóévre vonatkozó bevallásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Pénzbeli egészségbiztosítási ellátások 2019. évi változásai 38

Cikkünkben sorra vesszük azokat a jogszabály-módosításokat, amelyek 2019. január 1-jétől változásokat hoztak a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (a továbbiakban: Ebtv.), illetve a végrehajtására kiadott 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ebtv. vhr.) egyes jogintézményeinek az alkalmazásában.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

AKTUÁLIS ADÓZÁSI INFORMÁCIÓK 1

Új szabályok a munkaügyi iratok őrzésére ■ Megszűnik a havi munkaügyi statisztikai adatszolgáltatási kötelezettség ■ Minimálbér - garantált bérminimum 2019

Tovább a cikkhez

A kisvállalati adóval kapcsolatos változások 42

Az adóalanyiság keletkezése, megszűnése ■ Személyi jellegű kifizetések 2019-től ■ Kedvezményezett foglalkoztatottak körének bővülése ■ Külföldi jövedelmek

Tovább a cikkhez

Reklámadó és kapcsolódó adónemek a jogalkalmazásban (III. rész) 43

Ezen részben folytatjuk a reklámadó-törvény reklámközzétevőkre vonatkozó egyes eljárási tényállásainak – jogkövetkezmények, adóhatósági nyilvántartás – magyarázatát. Emellett ismertetjük a reklámadó-kötelezettségnek a társasági adóval, az általános forgalmi adóval és az iparűzési adóval összefüggésben felmerülő esetleges kapcsolatát, gyakorlati megközelítésben néhány példán keresztül.

Tovább a cikkhez

Összefoglaló az adóeljárási jogszabályok változásáról 47

Az adóeljárással kapcsolatos törvényekben mind 2018. nyarán, mind 2018. őszén elfogadtak módosításokat, melyek többsége 2019. január 1-jével lép hatályba. Jelen cikk a változásokat tartalmazza összefoglalva.

Tovább a cikkhez

Az adóbevallási gyakoriságról 58

A magyar adóbevételek több, mint 90%-a az önadózáson alapul, melynek egyik mozzanata az adóbevallás, így fontos azt ismerni, hogy az adózóknak milyen gyakran kell teljesíteniük ezen adókötelezettséget. Jelen cikk az adóbevallási gyakoriság legfontosabb szabályait részletezi, figyelemmel az adóeljárás megújult szabályrendszerére.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Új túlóra szabályok a Munka törvénykönyvében 60

Édesanyanyelvünk és a jogszabály szóhasználata ezúttal is elválik egymástól: túlórázunk ugyanis a Munka Törvénykönyve által rendkívüli munkaidőként aposztrofált időszak alatt. Írásom e jogintézmény szabályait ismerteti – benne az újév január 1-én életbe lépett módosításokkal.

Tovább a cikkhez

2019 / 02 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.