Lapszámok
2019 / 06

Tartalomjegyzék

2019 / 06 lapszám címlap képe

ÁFA

Aktuális adózási információk 1

2019. július 1. fontos dátum az Áfa törvény alkalmazásában – az állapotrögzítő rendelkezés frissülése, átállás a 2018. január elsején érvényes besorolási rendre ■ MNB - Azonosítani kell a banki ügyfeleket június 26-ig ■ Vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak napelemes rendszerek telepítéséhez a kis- és középvállalkozások ■ Munkahelyi adatkezelés kézikönyve és iratmintái 2019 – Rendelhető!

Tovább a cikkhez

Az alanyi adómentesség szabályai 15

Az alanyi adómentesség szabálya igazából egy mondatban összefoglalható, de az egyszerű adójogszabályok mögött sokszor igen sok buktató bújik meg. Ezeket foglaljuk össze.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Az immateriális javakkal kapcsolatos elszámolások IV. rész 20

Jelen cikkünkben az immateriális javakkal kapcsolatos gyakorlati problémák ismertetését a vagyoni értékű jogokkal folytatjuk.

Tovább a cikkhez

IAS 10 Beszámolási időszak vége utáni események 30

A gazdálkodónak az IAS 10 Beszámolási időszak vége utáni események standardot a 2005. január 1-jén vagy azt követően kezdődő éves időszakokra kell alkalmaznia a mérlegfordulónap utáni események számviteli elszámolására és közzétételére. A cikk példákon keresztül értelmezi a módosító és nem módosító események számviteli kezelését, illetve számba veszi a gazdálkodó közzétételi kötelezettségeit.

Tovább a cikkhez

MRP szervezet könyvelése 34

A Munkavállalói Résztulajdonosi Program keretében létrejött szervezettel kapcsolatos könyvelési tételek. Írásunkban bemutatjuk a javadalmazási MRP szervezetek főbb gazdasági eseményeivel kapcsolatos könyvviteli elszámolásokat.

Tovább a cikkhez

SZJA

A munkáltatói árkedvezmény személyi jövedelemadó kötelezettsége 36

Cikkünk a munkáltatók azon gyakran felmerülő kérdésére kíván választ adni, hogy keletkezik-e adókötelezettség egy a munkavállalóik részére kedvezményes áron adott termékkel, szolgáltatással kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

Az üzletrész átruházásának személyi jövedelemadó kötelezettsége 38

Cikkünk azokat a személyi jövedelemadó szabályokat kívánja bemutatni, melyek a korlátolt felelősségű társaságban a tag jogait, illetve az őt megillető vagyoni hányadot megtestesítő üzletrész átruházásához (ideértve minden olyan esetet, amikor a magánszemély megszűnik az üzletrész tulajdonosának lenni) kapcsolódnak.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Többes jogviszonyok társadalombiztosítási kérdései III. 46

Jogosultság TB-ellátásokra többes jogviszony esetén, valamint az egyes társadalombiztosítási ellátások mellett többes jogviszonyban folytatott keresőtevékenységre vonatkozó ellátási és járulékszabályok, illetve felmerülő kérdések

Tovább a cikkhez

Nemzetközi nyugdíjügyek 51

A nyugellátások megállapításához kapcsolódó eljárási tudnivalók nemzetközi ügyekben. Írásunkban azokra a tudnivalókra szeretnénk felhívni a figyelmet, amelyek egy nemzetközi nyugdíjigénylés esetén felmerülhetnek, így például hogyan lehetünk jogosultak nyugellátásra, ha több államban is dolgoztunk életünk során, mely államban adható be a nyugellátás iránti igény és milyen formanyomtatványok kapcsolódnak ehhez.

Tovább a cikkhez

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak kedvezményszabályai 55

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak a megállapítására a mindenkor hatályos jogszabályokban foglalt - az adott tényállástól függően a tényleges jövedelmen, a szerződés szerinti jövedelmen vagy a minimálbéren (garatált bérminimumon) alapuló - számítási szabályokra tekintettel kerülhet sor. Bizonyos, törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén ugyanakkor felmerülhet, hogy az igényelt ellátás összege ne ezen szabályok szerint, hanem egy korábbi ellátás összegének a figyelembevételével kerüljön megállapításra. Ezt a lehetőséget nevezzük kedvezményszabálynak. Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival összefüggésben a kedvezményszabály három területen érvényesül: a csecsemőgondozási díjnál, a gyermekgondozási díjnál és a táppénznél. A jogintézményt tágabb értelemben vizsgálva cikkünk végén említést teszünk a baleseti táppénz megállapításának speciális szabályairól is.

Tovább a cikkhez

AIR

Teljességi nyilatkozat, iratok bevonása – és további különös szabályok az adóellenőrzésben 61

A jogviszony eltérő minősítésének tilalma ■.Szakértő igénybevétele ■ Ellenőrzés ingatlanban ■ Iratok bevonása ■ Iratrendezésre történő kötelezés ■ Idegen nyelvű iratok fordítása ■ Teljességi nyilatkozat ■ Próbavásárlás ■ Mintavétel

Tovább a cikkhez

Lejár egy határidő, közeleg egy pénzmosás elleni feladat 64

Milyen feladatokat kell elvégezniük a szolgáltatóknak 2019. június 26-ig?

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Diákok foglalkoztatása - munkajogi szabályok 4

A nyári szünet a diákmunka szezonja is, hiszen tanulmányi kötelezettség hiányában lehet a legszabadabban dolgozni. Akár a szakmai gyakorlat, tapasztalatszerzés, akár különböző jövedelemszerzés céljából. Írásunk a diák foglalkoztatásának – bár nem feltétlenül egyenértékű alternatívát jelentő - hatféle törvényi konstrukcióját ismerteti.

Tovább a cikkhez

Diákok foglalkoztatása – tanulói juttatások 8

A társadalombiztosítás és szakképzés, a diákok nyári foglalkoztatásának szabályai, a kötelezően adandó juttatások, a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolható csökkentő tételek

Tovább a cikkhez

2019 / 06 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.