Lapszámok
2019 / 09

Tartalomjegyzék

2019 / 09 lapszám címlap képe

TAO

A társasági adó és a kapcsolódó adónemek változásai 4

2019. július 23-án hirdették ki az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények uniós jogharmonizációs kötelezettségek miatt szükséges módosításáról szóló 2019. évi LXXII. törvényt és az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2019. évi LXXIII. törvényt. A két módosító törvény számos változást eszközöl a társasági adó, a kisvállalati adó, illetve egyéb „kisadók”, így például az innovációs járulék, energiaellátók jövedelemadójának rendszerén. Az elsőként említett törvény – az elnevezésének megfelelően – a belső piac működését közvetlenül érintő adókikerülési gyakorlatok elleni szabályok megállapításáról 2016/1164 tanácsi irányelv [a továbbiakban: ATAD irányelv] által előírt, kötelezően átültetendő szabályok beiktatásáról rendelkezik. 2020. január 1-jével hatályba lépnek a tőkekivonás megadóztatásáról, illetve az adóelkerülésről szóló különleges rendelkezések a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvényben [a továbbiakban: Tao. tv.]. A második adócsomag legfontosabb újítása a feltöltési kötelezettség megszüntetése, a csoportos társasági adóalanyiság szabályainak pontosítása, a kisvállalati adó mértékének csökkentése, illetve az egyszerűsített vállalkozói adó eltörlése.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Immateriális javakkal kapcsolatos elszámolások - VI. rész 51

Cikksorozatunk jelenlegi részében a szoftverektől eltérő szellemi termékeket – védjegy, szabadalom, know-how, szerzői művek - érintő számviteli kérdésekkel foglalkozunk

Tovább a cikkhez

SZJA

A személyi jövedelemadó, a kata és az ekho változásai 19

Írásunkban bemutatásra kerülnek az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2019. évi LXXIII. törvényben, illetve a szociális hozzájárulási adó mértékének csökkentéséről és az ezzel összefüggő más törvények módosításáról szóló 2019. évi XLVIII. törvényben található év közben, illetve 2020. január 1-jétől hatályba lépő személyi jövedelemadót, kata-t, illetve ekho-t érintő módosítások.

Tovább a cikkhez

Erdőgazdálkodás, hasznosítás adózási kérdései 31

Az erdőgazdálkodásból, az erdő hasznosításából eredő adókötelezettségek megállapítása – az erdőgazdálkodásban fellelhető megállapodások, szerződések, a vonatkozó nem adójogi szabályozás sokszínűségéből adódóan – komoly kihívás elé állítja az ezzel a feladattal megbízott szakembert. Az adózást érintő következtetésekhez szükséges az erdőgazdálkodásra vonatkozó külön jogszabályok egyes részeinek ismerete. A cikkem első, bevezető fejezete erről fog szólni, és csak azt követően fogok az adózással foglalkozni. Az adókötelezettségek ismertetése – rendhagyó módon – nem az egyes adónemek szerinti bontásban kerül ismertetésre, hanem ez első fejezet struktúráját fogja követni. A cikkem végén két példán keresztül mutatom be a vonatkozó adózási szabályok érvényesülését.

Tovább a cikkhez

A kamatkedvezményből származó jövedelem 37

Cikkünkben bemutatjuk a kamatkedvezményre, mint speciális jövedelemkategóriára vonatkozó szabályokat, kitérve azon esetekre, amikor a magánszemélynek a pénzösszeg ideiglenes használata ellenére nem keletkezik jövedelme (például munkabérelőleg vagy elszámolásra kiadott összeg esetén). Továbbá, bemutatjuk hogyan változtak a munkáltató, illetve helyi önkormányzat által lakáscélra nyújtott kölcsön adómentességére vonatkozó feltételek.

Tovább a cikkhez

Az iskolakezdésre tekintettel biztosítható juttatások adókötelezettsége 45

Írásunkban bemutatásra kerül – a gyakorlatban felmerült kérdésekre is tekintettel – az iskolakezdési időszakban biztosított leggyakoribb juttatások adókötelezettsége, így kitérünk a bölcsődével, óvodával, illetve iskolakezdéssel kapcsolatos munkáltatói juttatásokra.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A járulékszabályozást és szociális hozzájárulási adót érintő változások 16

Cikkünkben bemutatásra kerülnek az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2019. évi LXXIII. törvénnyel kihirdetett szociális hozzájárulási adót és járulékszabályokat érintő módosítások, valamint a szociális hozzájárulási adó mértékének csökkentéséről és az ezzel összefüggő más törvények módosításáról szóló 2019. évi XLVIII. törvény rendelkezései. A szociális hozzájárulási adó évközi változása miatt a gyakorlatban több kérdés is felmerült, így ezek ismertetésére is sor kerül.

Tovább a cikkhez

Az iskoláztatási támogatás 48

A nyár utolsó hónapjában megkezdődik a felkészülés a szeptemberi iskolakezdésre. Emiatt érdemes megvizsgálnunk a családtámogatási ellátások közé tartozó iskoláztatási támogatásra való jogosultságnak, a támogatás megállapításának és folyósításának legfontosabb szabályait. Cikkünkben ezeket mutatjuk be részletesen.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Illetékek, iparűzési adó és reklámadó 2019. évközi változásai 24

A következőkben az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények uniós jogharmonizációs kötelezettségek miatt szükséges módosításáról szóló 2019. évi LXXII. törvénynek (a továbbiakban: Módtv.1.), illetőleg az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2019. évi LXXIII. törvénynek (a továbbiakban: Módtv.2.) az illetékek, az iparűzési adó és a reklámadó törvényi szabályait 2019. évközi – illetékek tekintetében továbbá 2020. január 1-jei - hatálybalépéssel módosító rendelkezéseit ismertetjük. A Módtv.1. és Módtv.2. helyi adók törvényi szabályait 2020. évtől módosító szabályait az „őszi adócsomag”. változásaival együtt mutatjuk be. A törvénymódosításokhoz kapcsolódó magyarázatok, jogértelmezések és gyakorlati példa a jogalkalmazást hivatottak elősegíteni.

Tovább a cikkhez

ART

Aktuális adózási információk 1

Cégkapu kockázatok ★ Indulhat az utolsó roham az uniós hitelekért ★ Szeptember 14-től kötelező lesz a biztonsági kód használata az internetes vásárlásoknál

Tovább a cikkhez

Adóeljárási szabályváltozások 2019. nyarán 27

Az évközi adózási szabályváltozások két törvényben találhatók meg. Az Európai Uniós jogharmonizációs kötelezettség miatti változtatások a 2019. évi LXXII. törvényben, míg az egyéb módosítások a 2019. évi LXXIII. törvényben szerepelnek. Ezen túlmenően még a 2020. évi költségvetést megalapozó (ún. saláta)törvény (2019. évi LXVI. törvény) is tartalmaz adóeljárási változásokat (Air. és Avt.-re vonatkozóan is). Jelen cikk a főbb módosításokat tartalmazza.

Tovább a cikkhez

JOG

BRFK kontra GDPR - Munkavállalói adatokat tartalmazó pendrive elvesztése és tanulságai 55

A nyár egyik szakmai- / bulvárhíre volt, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) elvesztettek egy pendrivot, amely a teljes állomány személyes adatait tartalmazta, és ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) ötmillió forint adatvédelmi bírságot szabott ki rájuk. Mi az adatvédelmi és információbiztonsági vonatkozásokat elemezzük a NAIH honlapján közzétett határozat alapján, amely tanulságos lehet minden foglalkoztató számára, lett légyen az állami, vagy önkormányzati szervezet, mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozás, vagy éppen egy könyvelőiroda.

Tovább a cikkhez

VÉGELSZÁMOLÁS A GYAKORLATBAN I. 58

Most induló sorozatunkban áttekintjük a végelszámolási jogi, és adózási kérdéseit. Bemutatjuk az áfa szabályokat, a társadalombiztosítási vonzatokat, és a végelszámolás számvitelét, szja kérdéseit. De ez utóbbiakat a következő lapszámunkban.

Tovább a cikkhez

1. Végelszámolás, kényszertörlés - A nem fizetésképtelen jogi személy megszűnése 58

Írásunkban bemutatjuk a jogi személyek – jellemzően gazdasági társaságok – végelszámolására vonatkozó jogi szabályozást, és annak bírósági gyakorlatát, és a végelszámolás kétféle típusát.

Tovább a cikkhez

2019 / 09 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.