A betudás jogintézménye a pénzbeli egészségbiztosítási ellátásoknál

A cikk a 2019 / 10 lapszám 39. oldalán olvasható.

Szerző: dr. Bogdán Zsuzsanna

Címkék: betudás a pénzbeli egészségügyi ellátásoknál


A pénzbeli egészségbiztosítási ellátásokat - bizonyos törvény szerinti korlátok mellett és az adott ellátásra irányadó jogosultsági feltételek teljesülése esetén - bármelyik szülő igénybe veheti; sőt az is lehetséges, hogy ugyanazon ellátást egy ideig az egyik szülő, majd később a másik veszi igénybe. Az ellátások közötti választással összefüggésben felmerülhetnek jogalap nélküli kifizetések, amelyeket főszabály szerint az ellátást jogalap nélkül felvevő szülőnek vissza kellene fizetnie. A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény ugyanakkor ilyen esetekre lehetővé teszi, hogy a jogalap nélkül felvett ellátást a szülőnek ne kelljen visszafizetnie, hanem a kérdéses összeg a másik szülő részére megállapított ellátás(ok)ból levonásra kerüljön. Ezt a jogintézményt nevezzük betudásnak.

A szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. A tartalom megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE SZOLGÁLTATÁSAIRA!

Az Önadózó  újságból, honlapból, elektronikus és online szolgáltatásokból álló előfizetői csomagja folyamatos szakmai segítséget és támogatást nyújt a komplex vállalati ügyvitel szakszerű viteléhez, a vállalkozás, intézmény adózási, kifizetői, könyvviteli és munkaügyi feladatainak ellátásához. Az adózás 2020-ben sem lesz egyszerűbb – de az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli  feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Előfizetőknek szabályzatok,- számviteli és GDPR szabályzat is (éves előfizetéssel!), segédletek, Fórum szolgáltatás, plusz 2x2 mérlegképes kredit. Előfizetési díj ebben az évben még 2020. 1-12. hóra: 22.680,-Ft. Kedvezményeink miatt az előfizetéssel pénzügyileg is nyer, nem csak szakmailag. Elõfizetés: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra