A betudás jogintézménye a pénzbeli egészségbiztosítási ellátásoknál

A cikk a 2019 / 10 lapszám 39. oldalán olvasható.

Szerző: dr. Bogdán Zsuzsanna

Címkék: betudás a pénzbeli egészségügyi ellátásoknál


A pénzbeli egészségbiztosítási ellátásokat - bizonyos törvény szerinti korlátok mellett és az adott ellátásra irányadó jogosultsági feltételek teljesülése esetén - bármelyik szülő igénybe veheti; sőt az is lehetséges, hogy ugyanazon ellátást egy ideig az egyik szülő, majd később a másik veszi igénybe. Az ellátások közötti választással összefüggésben felmerülhetnek jogalap nélküli kifizetések, amelyeket főszabály szerint az ellátást jogalap nélkül felvevő szülőnek vissza kellene fizetnie. A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény ugyanakkor ilyen esetekre lehetővé teszi, hogy a jogalap nélkül felvett ellátást a szülőnek ne kelljen visszafizetnie, hanem a kérdéses összeg a másik szülő részére megállapított ellátás(ok)ból levonásra kerüljön. Ezt a jogintézményt nevezzük betudásnak.

A szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. A tartalom megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

INGYENES JOGSEGÉLYVONAL ÖNADÓZÓ ELŐFIZETŐKNEK! 

A koronavírus-járvány miatt az Önadózó ingyenes jogi tanácsadással segíti előfizetőit: veszélyhelyzeti rendeletek értelmezése, munkajog, adózás, adatvédelem. dr. Szabó Tibor ügyvéd válaszol, az ügyfélkód megadásával elérhető telefonon: 30 3787 637 – e-mailben: office@drszt.hu Fizessen elő az Önadózóra most májustól decemberig 15.960,-Ft-ért - és máris igénybe veheti az Önadózó Jogi Segélyvonal szolgáltatást, és minden továbbit: Elõfizetés: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra