Lapszámok
2020 / 01

Tartalomjegyzék

2020 / 01 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

2020 a digitalizáció éve lesz? 1

Nagyon sokszor halljuk, a szakma átalakul, az adatrögzítés az adatbeolvasásoknak köszönhetően lerövidül. A tanácsadói tevékenységre kell fokuszálni a jövőben. Biztos így lesz? Mi is a tanácsadás? Hogyan és hol válik ez el a könyvelői munkától?

Tovább a cikkhez

Munkáltatók, kifizetők év eleji teendői a magánszemélyek 2019. évi adókötelezettségével összefüggésben 4

Cikkünkben az adóév végét követően, felmerülő munkáltatói/kifizetői feladatokat mutatjuk be. Egyfelől ki kell állítani az éves összesített igazolást a magánszemély részére a munkáltató/kifizető által a az adóévben jutatott jövedelemről. A 2019-ben teljesített kifizetésekről, juttatásokról 2020. január 31-éig kötelesek a kifizetők, munkáltatók összesített igazolást kiállítani és a magánszemélynek átadni Feladatként jelentkezik az kontroll adatszolgáltatás teljesítése az adóhatóság részére is. A munkáltatók, kifizetők számára előírt adatszolgáltatások többségét is az adóévet követő év január 31-éig kell teljesíteni.

Tovább a cikkhez

Munkavállalók év eleji nyilatkozatai 12

Cikkünk a főleg januárban esedékes, különböző kedvezmények igénybevételére irányuló munkavállalói adóelőleg-nyilatkozatokat ismerteti.

Tovább a cikkhez

Munkaügyi teendők az év elején 16

2020 január elsejétől változik a minimálbér és a garantált bérminimum összege is a még 2018 végén megkötött kétéves béralkunak megfelelően. Mindkét bér 8%-os mértékben emelkedik 2020-ban a 2019-es összegekhez képest. Az újévtől várhatóan a minimálbér összege bruttó 161.000 Ft, a garantált bérminimumé 210.600 Ft lesz. A pénz előtt az idővel, először is a munkavállalók számára legkedvesebbel, a szabadsággal foglalkozunk. 

Tovább a cikkhez

ÁFA

Aktuális áfa változások és feladatok 21

Az Áfa törvény és a forgalmi adózásban közvetlenül alkalmazandó EU-s szabályok módosításából eredő 2019. évi változásokról, különös tekintettel a könyvelőket érintő többlet feladatokra. Bevezető: Izgalmas évnek nézünk elébe 2020-ban az általános forgalmi adózás terén. Az Áfa törvényben és a HÉA irányelv közvetlen hatályú végrehajtási rendeletében jelentős változásokat fogalmazott meg a jogalkotó. A változások nagymértékben megnövelik a könyvelők adminisztrációs terheit, és jelentős felelősség többletet raknak a vállukra. A cikkben megpróbálom röviden, közérthetően ismertetni és értelmezni a változásokat. Nem törekszem a teljeskörűségre, sokkal inkább a könyvelők adminisztrációs tevékenységére kívánok fókuszálni.

Tovább a cikkhez

Kommentek az elektronikus számlázás és a digitális archiválás szabályaihoz 25

Igazi ismeretterjesztő céllal felvázoljuk az elektronikus számlázás és bizonylatmegőrzés jogszabályi hátterét, ezzel is segítve talán az ügyviteli gyakorlatban meglevő félreértések és kétségek eloszlatását – és a helyes gyakorlatok kialakítását. A jogalkotónak lenne mit egyszerűsítenie az elektronikus számlázás és különösen a másolatkészítés, digitális archiválás túlbonyolított, esetenként zavaros szabályain.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A számviteli törvény legújabb módosításai 31

Írásunkban összefoglaljuk a számviteli törvény elmúlt időszaki módosításait, ezek egy része 2020 január 1-től alkalmazható, de vannak olyan módosítások is, amelyek a 2019. évben indult üzleti évről készített beszámolóra is alkalmazni lehet

Tovább a cikkhez

Az időbeli elhatárolások elszámolása II. rész 36

A passzív időbeli elhatárolások fajtái, nyilvántartásba vétele, értékelése, megszüntetése, bemutatása a kiegészítő mellékletben ★ Költségek, ráfordítások passzív időbeli elhatárolásának főbb esetei ★ Bevételek passzív időbeli elhatárolásának főbb esetei ★ Halasztott bevételek főbb esetei ★ Passzív időbeli elhatárolások a mikrogazdálkodóknál

Tovább a cikkhez

A könyvelés jövője 43

Egy más szemléletű írást közlünk a digitalziáció könyvelőkre gyakorolt hatásáról. Eddig a szakmán belül, könvyelők, könyvvizsgáló, adótanácsadók körében és részvételével folyt a közös gondolkodás. De hogyan látják e kérdést a szakmán kívűlről, egy másik szakma képviselői? Ajánljuk olvasóink figyelmébe az üzleti coachingot.

Tovább a cikkhez

SZJA

A legújabb személyi jövedelemadó, ekho és a szociális hozzájárulási adó változások 48

Írásunkban bemutatásra kerülnek a Versenyképesebb Magyarországért program egyes adóintézkedéseinek megvalósítását szolgáló törvények módosításáról szóló törvény (őszi adócsomag), valamint a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló törvény (új Tbj.) személyi jövedelemadót, ekho-t, illetve szociális hozzájárulási adót érintő módosításai. Emellett röviden ismertetjük az új Tbj.-t megelőzően hatályba lépő járulékot érintő rendelkezéseket.

Tovább a cikkhez

Egyéni vállalkozó által létrehozott egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság 51

Már több írásban foglalkoztunk e témával. A 2019. évi LXVI. törvény 2019. július 10-étől tette lehetővé, hogy az egyéni vállalkozó a tevékenysége folytatására egyszemélyes korlátolt felelősségű társaságot alapítson. Itt az egyéni vállalkozásban felvetődő személyi jövedelemadó kérdéseket járjunk körbe, mi lesz veszteséggel, mi lesz az adókedvezményekkel? A kérdéssel már a kft. oldaláról a számviteli törvény módosítását bemutató cikkünkben is részletesen foglalkozunk.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Bemutatjuk az új tb. törvényt 55

Cikkünkben bemutatjuk társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló, 2020. július 1-jén hatályba lépő új törvény szabályrendszerét. Így ismertetjük azon rendelkezések körét, amelyek változatlan formában élnek tovább az új Tbj.-ben és részletesen bemutatásra kerülnek azok a részek, amelyekben jelentős változásokat eszközölt a jogalkotó. ■

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

A jövedéki, a vám és a regisztrációs adó törvények módosításai 62

A Versenyképesebb Magyarországért program egyes adóintézkedéseinek megvalósítását szolgáló törvények módosításáról szóló 2019. évi C. törvény a címben jelzett törvényekre is tartalmaz módosításokat.

Tovább a cikkhez

AIR

NAV ellenőrzési tapasztalatok 64

Az áfabevallások M lapjainak benyújtása során tapasztalt leggyakoribb hibák ★ A leltárkészítés buktatói

Tovább a cikkhez

2020 / 01 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.