Lapszámok
2020 / 09

Tartalomjegyzék

2020 / 09 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információk 1

Végrehajtás és fizetési kedvezmények a veszélyhelyzet után ★ EKAER: jövő évtől nem kell jelenteni a nem kockázatos termékeket

Tovább a cikkhez

A koronavírus világjárvány hatásainak számviteli összefüggései 4

A koronavírus világjárvány a vállalkozások termelő, kereskedelmi, szolgáltató tevékenységét, illetve a számviteli szakemberek (könyvelők) munkavégzését is befolyásolja. A cikk keretében a koronavírus világjárvány okozta egyes jellemző gazdasági hatások, illetve adó- és egyéb hatások számviteli kezelésére térünk ki.

Tovább a cikkhez

ÁFA

A számlaadat-szolgáltatás gyakorlati kérdései 11

Az adóalanyiság szerepe az adatszolgáltatásban ★ Tárgyi mentes tevékenységek  ★ Őstermelő adatszolgáltatása ★ Orvosként most mindenkinek számlát kell adnom? ★ Bizonylat-kiállítási kérdések ★ Lehet-e használni kézi számlatömb mellett számlázó programot? ★ Pénztárgépet használok, akkor hogyan mentesülhetek az adatszolgáltatási kötelezettség alól? ★ Csak akkor kell adatot szolgáltatni, ha tudom a vevő adószámát? ★ Július 1-től nem lehet negatív összegű számlát kiállítani? ★ Adatszolgáltatás számlázó programból ★ Milyen szolgáltatást nyújt az adóhivatali számlázóprogram? ★ Nyomtatvány alapú bizonylat adatszolgáltatása ★ Mikor szankcionálhat az adóhivatal? ★ Hogyan kell értelmezni a szankciómentes időszakot?

Tovább a cikkhez

Mit tegyünk, ha a vállalkozó a magánjellegű beszerzéséről is hoz számlát? 17

Egyes beszerzések könyvelésének hiánya igen komoly adókockázatot eredményezhet. A beszerzések eladó által lejelentett számlái alapján az adóellenőr esetleg következtethet egy be nem jelentett tevékenységi körre, vagy a meglévő tevékenységi kör nagyobb volumenére, és az el nem számolt költségek figyelembevételével a becslési eljárást is lefolytathat

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Az IFRS konszolidációra vonatkozó előírásai 18

A cikksorozatban áttekintjük az IFRS konszolidációra vonatkozó szabályait, a standardok legfontosabb előírásait néhány alkalmazási példán keresztül. Jelen cikkben – a konszolidációs standardok rendszerének és néhány fontos fogalomnak az áttekintése után - az IFRS 10 Konszolidált pénzügyi kimutatások standard ellenőrzési modelljét mutatjuk be: az ellenőrzés fogalmát, amely a konszolidáció alapja, az ellenőrzés értékelési folyamatát, amely alapján meghatározásra kerül, hogy a befektetésben való részesedést konszolidálni kell-e vagy sem.

Tovább a cikkhez

SZJA

Az iskolakezdésre tekintettel biztosítható juttatások adókötelezettsége 24

Írásunkban bemutatásra kerül – a gyakorlatban felmerült kérdésekre is tekintettel – az iskolakezdési időszakban biztosított leggyakoribb juttatások adókötelezettsége, így kitérünk a bölcsődével, óvodával, illetve iskolakezdéssel kapcsolatos munkáltatói juttatásokra.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Az egyéni és társas vállalkozók járulék- és szociális hozzájárulási adó kötelezettségei az új szabályok tükrében 28

Cikkünkben bemutatjuk hogyan változtak 2020. július 1-jétől az egyéni és társas vállalkozókra vonatkozó járulékfizetési szabályok, és ezzel párhuzamosan bemutatásra kerül a szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség is.  Továbbá egyéb vállalkozási jellegű tevékenység esetén választható adózási módokhoz kapcsolódó járulék és szociális hozzájárulási adófizetési szabályokra is kitérünk.

Tovább a cikkhez

Álláskeresési ellátások 39

Az új koronavírus-fertőzéssel (COVID-19) kapcsolatban - az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása érdekében - bevezetett intézkedések következményeként számtalan magyar állampolgár vesztette el munkáját az elmúlt hónapokban. Különös jelentősége van most tisztában lenni azzal, hogy az álláskeresőknek milyen lehetőségeik vannak, milyen ellátásokat vehetnek igénybe, amíg újra el tudnak helyezkedni.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

A kisadózó vállalkozások tételes adójának változásai 43

Cikkünk a Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2020. évi LXXVI. törvényben szereplő kisadózó vállalkozások tételes adójával kapcsolatos szabályok módosításait kívánja bemutatni.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

A távmunkáról és az otthoni munkavégzésről 45

A koronavírus felértékelt két, egymáshoz hasonlatos munkavégzési formát: a Munka Törvénykönyvében szabályozott távmunkavégzést és az otthoni munkavégzést, vagy ahogyan az utóbbit angolosan nevezzük, a home office-t. Ez a két munkaforma garantálta a legbiztonságosabb életmódot a munkavállalónak és családjának. Bízzunk benne, nem a járvány második hulláma ad majd újra főszerepet a munkáltatótól elkülönült helyen, többnyire a lakóhelyünkön történő munkavégzésnek. Írásunkban – egy adójogi kitérővel – összefoglaljuk a távmunka és a home office munkajogi jellemzőit és megkülönböztető jegyeit.

Tovább a cikkhez

KIEMELT TÉMÁK

A társasági adó megállapításának speciális szabályai nonprofit szervezeteknél 51

Az alábbiakban az egyesületek, az alapítványok, illetve a nonprofit gazdasági társaságok adómegállapítási sajátosságait mutatjuk be.

Tovább a cikkhez

Civil szervezetek a számvitel tengerén 62

A civil szervezetek számvitelének - és talán joggal mondhatom adózásának is – nehézsége az, hogy nagyon sok tekintetben különbözik a cégekre, vállalkozásokra vonatkozó szabályozásoktól, és mindezt tovább nehezíti az, hogy amit egy cégnél, vállalkozásnál egy jogszabályból tudunk kiolvasni, azt a civileknél néha  három négy - de akár több - jogszabályi helyről kell "összecsipegetni". Éppen ezért nagyon nehézkes egyes esetekben értelmezni, mit és hogyan is kellene csinálnia egy egy civil szervezetnek! Írásunkban összefoglaljuk a számvitelükkel kapcsolatos kérdéseket, különös figyelmet szentelve a 2019-es és 2020-as év változásainak!

Tovább a cikkhez

2020 / 09 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.