Lapszámok
2020 / 12

Tartalomjegyzék

2020 / 12 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információk 1

Divat lehet jövőre a KIVA * Önadózó előfizetői csomag 2021

Tovább a cikkhez

Koronavírusjárvány 2.0 – Összefoglaló a jogszabályváltozásokról 4

Novemberre a koronavírus-járvány második hulláma újabb veszélyhelyzetet eredményezett és újabb szigorításokat követelt. Ismertetjük a hitelmoratórium meghosszabbításának szabályait, a gazdaságvédelmi intézkedéseket és a távmunkára vonatkozó új rendelkezéseket. Összefoglaljuk a jogi személy szervezetek, gazdasági társaságok, alapítványok, egyesületek, társasházak működésére vonatkozóan újonnan / ismételten bevezetett veszélyhelyzeti szabályokat is.

Tovább a cikkhez

Az őszi adócsomag tervezett módosításai 10

A jövő évi változásokra való jobb felkészülés jegyében írásunkban adónemenként összefoglaljuk az Országgyűlés elé 2020. október 13-án benyújtott őszi adócsomag, az egyes adótörvények módosításáról szóló T/13258. számú törvényjavaslat tervezett főbb módosításait. A változásokra következő számunkban visszatérünk.

Tovább a cikkhez

Kreditinfók a 2020-as továbbképzési év zárásához 14

Mérlegképes könyvelők, könyvvizsgálók, adótanácsadók, adószakértők, ügyvédek továbbképzési kötelezettségei 2020. Nagy nyomatékkal ezúton hívjuk fel szakmai továbbképzésre kötelezett előfizetőink, olvasóink figyelmét, hogy december folyamán vegyék számba az ezévben gyűjtött továbbképzési kreditjeiket is. Most van itt ennek az ideje, egy hónap múlva már késő lesz pótolni a hiányokat. Írásunkban áttekintjük a pénzügyi, jogi szakképesítésekre vonatkozó továbbképzési szabályokat. A mérlegképes könyvelőknek az év végéig - a tevékenységi engedély visszavonása terhével - 16 kreditet kell összegyűjteniük, a könyvvizsgálóknak, adótanácsadóknak, adószakértőknek 20-at. Ügyvédeknek ebben az évben a koronavírus-járvány miatt 6 kreditet kell szerezniük, azzal, hogy a következő továbbképzési évben meg kell szerezniük a maradék 10-et is az általános megszerzendő 16 kreditpont mellett.

Tovább a cikkhez

TAO

A recesszió hatása a transzferárazásra 19

A dokumentáció összeállítása most nem rutinfeladat! * Milyen problémákat okoz az egyes módszerek alkalmazásánál ez a válság * Egyéb megfontolások, össze-függések * A COVID-19 hatása az APA-ra * Az adóhatóság felelőssége

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Az évzárás számviteli kérdései 23

Tőkét érintő szabályok * Osztalék és osztalékelőleg * Passzív időbeli elhatárolás, kötelezettség vagy céltartalék * Halasztott bevételek feloldása * Céltartalék várható veszteségre is képezhető * Költségek, ráfordítások ellentételezésére szolgáló támogatások időbeli elhatárolása * Behajtási költségátalány * Közvetített szolgáltatás és alvállalkozói teljesítmény * Közüzemi számlák díjában anyagköltség és igénybevett szolgáltatás * Elengedett tartozások és követelések * Üzletág átruházás kapcsán realizált eredmény

Tovább a cikkhez

SZJA

Egyéni vállalkozók év végi feladatai 31

Az adóév vége előtt lehetősége van az egyéni vállalkozónak arra, hogy olyan gazdasági döntés(eke)t hozzon, mellyel az egyéni vállalkozásból származó jövedelmét optimalizálja. Ezen írás célja, hogy az adóév vége előtt felhívja az egyéni vállalkozók figyelmét a legfontosabb tudnivalókra, egyedi döntésekre.

Tovább a cikkhez

A mezőgazdasági őstermelői tevékenység új működési formái 37

Átalakul a mezőgazdasági őstermelők és a családi gazdálkodók rendszere. A 2021. január 1-jén hatályba lépő új szabályokat a családi gazdaságokról szóló törvény tartalmazza. Az új keretrendszerben három, egymástól jól elkülöníthető működési forma közül választhatnak a termelők: maradhatnak őstermelők, alkothatnak őstermelők családi gazdaságát vagy akár családi mezőgazdasági társaságot is. A családi gazdálkodás, vagyis a családtagok részvételével, erőforrásaik közös felhasználásával és munkájuk eredménye által közös boldogulásuk érdekében végzett mező- és erdőgazdasági tevékenység, az utóbb említett két új kategória (őstermelők családi gazdasága, családi mezőgazdasági társaság) keretében valósulhat meg. Az új keretrendszerhez kapcsolódóan az egyes működési formák adózási és társadalombiztosítási szabályai is megváltoznak, amelyet a cikksorozatunk további részeiben fogunk bemutatni. Cikksorozatunk első részében a mezőgazdasági őstermelők, illetve az új típusú családi gazdaságok létrehozásának, működtetésének, valamint nyilvántartásának legfontosabb szabályait mutatjuk be.

Tovább a cikkhez

Az év végi ünnepségek, ajándékozások személyi jövedelemadó kötelezettsége 42

Cikkünk a közelgő év végével kapcsolatos üzleti, céges rendezvények, illetve a különböző ajándék jellegű juttatások személyi jövedelemadó kötelezettségét vizsgálja. Az idei év különleges, hiszen a vírusveszély miatt a cégek jelentős hányada online formában tartja meg a különböző rendezvényeket, ezért új kérdések merülnek fel, melyekre cikkünkben adunk választ.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A havi adó- és járulékbevallás önellenőrzésének esetei, gyakorlati tudnivalók 49

Bármilyen figyelmesen is végezzük munkánkat, előfordulhat, hogy utólag módosítani szükséges a havi adó- és járulékbevallást. Ha lezárt időszakot követően észlelünk olyan hibát, ami a ’08-as bevallás adatain módosít, elengedhetetlen annak helyesbítése vagy önellenőrzése. Ebben a cikkben a két eljárás közti különbséget, és az önellenőrzések leggyakrabban előforduló esetein keresztül bemutatva, a gyakorlati kivitelezés módját ismerhetjük meg, valamint a havi adó-és járulékbevallással kapcsolatos, visszatérő problémák megoldásait tekintjük át.

Tovább a cikkhez

Kinek jár 100%-os táppénz? 56

A címben feltett kérdésre a rövid válasz: senkinek. Az utóbbi hetekben, hónapokban számtalan cikk jelent meg különböző portálokon, fórumokon, amelyek azzal foglalkoznak, milyen feltételeknek kell megfelelni azoknak a személyeknek, akik a munkavégzésükkel összefüggésben betegedtek meg COVID-19-ben vagy kerültek karanténba. Ezen írások rendre figyelmen kívül hagyják a hatályos jogszabályi rendelkezéseket, ezért jelen cikkünkben áttekintjük és részletesen elemezzük a táppénzre való jogosultsági feltételeket, megvilágítva, hogy mire van és mire nincs lehetőség a koronavírussal összefüggő megbetegedéseket tekintve.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Munkaügyi teendők 2020 végén 60

Már alig egy hónap van ebből az évből. Az évzáráshoz szokásos munkaügyi feladatok mellett jelen vannak munkánkban és magánéletünkben a koronavírus világjárvány okozta következmények és félelmek is. Az évzáróhoz kapcsolódó teendők mellett felhívjuk a figyelmet egy őszi jogszabályváltozásra is.

Tovább a cikkhez

2020 / 12 lapszám címlap képe

E-Önadózó megtekintése

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.