A kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó kedvezmények a társasági adóban

A cikk a 2021 / 05 lapszám 21. oldalán olvasható.

Szerző: Dr. Németh Nóra

Címkék: K+F, kutatás-fejlesztés


A kutatás-fejlesztési [a továbbiakban: K+F] tevékenység során felmerült egyes költségekhez, ráfordításokhoz több adónemben kedvezmények kapcsolódnak, ilyen adónem például a helyi iparűzési adó, illetve – a helyi iparűzési adó alapját kiindulópontnak tekintő – innovációs járulék, valamint a gyógyszeradó is. A szociális hozzájárulási adó két jogcímen, a kutatók foglalkoztatására tekintettel, illetve a kutatás-fejlesztési tevékenység után is adókedvezményt biztosít. Az előzőek mellett a K+F tevékenységhez kapcsolódó kedvezmények legszélesebb „palettáját” ugyanakkor a társasági adó rendszerében találjuk. A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXVI. törvény [a továbbiakban: Tao. tv.] rendelkezései alapján a K+F tevékenységgel összefüggésben négy jogcímen érvényesíthető adóalap-kedvezmény, egy jogcímen pedig adókedvezmény. Az alábbiakban e kedvezményeket mutatjuk be.

A szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. A tartalom megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra