Lapszámok
2022 / 02

Tartalomjegyzék

2022 / 02 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információk 1

Új űrlap az adószámla-túlfizetés kiutalására és átvezetésére ● Adóelőleg-nyilatkozatok online ● Mikor adómentes a dolgozók poszt-COVID szűrővizsgálata? ● Megjelent az Őstermelők és családi gazdaságok kézikönyve 2022-es kiadása

Tovább a cikkhez

Cafeteria 2022 4

Írásunkban bemutatjuk, hogy a béren kívüli juttatások rendszerét milyen változások érintették és 2022-ben milyen keretek között adhatóak a különböző juttatások a munkavállalóknak.

Tovább a cikkhez

A KKV-k 2021-2022. évi helyi iparűzési adójának csökkenése 13

A következő írásban a KKV-k 2021. és 2022. évben végződő adóévi iparűzési adója csökkenésének feltételeit, tartalmát részletesen, míg az adócsökkenés, mint állami támogatás igénybevételét – a teljesség igénye nélkül, a naptári évvel azonos üzleti évet választókra vonatkozóan – ismertetjük. A jogszabályi rendelkezések magyarázatával, néhány példa beiktatásával kívánunk a jogalkalmazáshoz segítséget nyújtani adózók és adózási szakemberek számára egyaránt.

Tovább a cikkhez

ÁFA

Ellenérték nélküli ügyletek 18

Az Áfa törvény a 2. §-ban az ellenérték fejében történő ügyletek teljesítését rendeli adóztatni. Ugyanakkor a törvény a HÉA irányelv az ingyenes ügyletek bizonyos körét ellenértékes ügyletnek minősíti, mivel az ügyleteket adóztatni kívánja az forgalmiadó bevételek biztosítása miatt.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Projektelszámolások számviteli szabályai 22

Jelen cikkünkben áttekintjük, hogy mi a projekt típusú szerződés, mi tette szükségessé az arra vonatkozó sajátos elszámolási szabályok kialakítását, pontosan mit tartalmaznak ezek a szabályok és hogyan kell azokat alkalmazni a gyakorlatban

Tovább a cikkhez

SZJA

Az adóvisszatérítés, a családi kedvezmény és az adóról való rendelkezés összefüggései 31

Cikkünkben röviden bemutatjuk az adóvisszatérítés szabályait és tisztázzuk annak viszonyát a családi kedvezménnyel és az adó feletti rendelkezési jogosultsággal.

Tovább a cikkhez

A szemüvegjuttatás adókötelezettsége 40

Cikkünk bemutatja azon munkavédelmi szabályokat, melyek alapján a munkáltató köteles szemüveget biztosítani munkavállalója részére, emellett pedig részletesen meghatározzuk, hogy mely esetekben minősülhet a szemüvegjuttatás adómentes juttatásnak.

Tovább a cikkhez

A termőföld bérbeadásából, és a feles bérleti szerződésekből származó jövedelem adóügyi megítélése 42

A cikk aktualitását az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló 2021. évi CL. törvény (Módosító tv.) elfogadása és kihirdetése adja, ami több ponton módosította a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Földforgalmi tv.) termőföld haszonbérletére vonatkozó szabályokat. A jogszabálymódosítás legfontosabb szabályainak bemutatása mellett, érdemes áttekinteni a termőföld bérbeadásának adójogi szabályait is.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Bérpótlékok alkalmazása a gyakorlatban 49

A bérpótlékokkal kapcsolatos előírások alkalmazása több esetben okoz problémát a szakemberek számára is. Munkánk során többször találkozhatunk a nem egyértelmű törvényi megfogalmazások esetleges félreértelmezésének negatív következményeivel. Ebben a cikkben a bérpótlékok gyakorlati alkalmazását mutatjuk be, példákkal alátámasztva.

Tovább a cikkhez

Új megállapodás kötési lehetőség társadalombiztosítási ellátásra 55

2022. január 1-jével bővült az egyes társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében köthető megállapodások köre. Az alábbiakban az erre vonatkozó jogszabályi változást mutatjuk be.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

A környezetvédelmi termékdíj számlán való feltüntetése 58

A környezetvédelmi termékdíjról szóló jogszabályok a díj összegének számlán történő feltüntetéséről többször változtak, a gyakorlatban nem egyszer találkozhatunk olyan számlával, amely a már hatályon kívül helyezett jogszabályi előírásnak felel meg, és nem kevés az a kérdés, amely az aktuális szabályra vonatkozik. E cikkben bemutatjuk azokat az aktuális és követendő előírásokat, amelyek a termékdíjnak a számlán történő szerepeltetésére vonatkoznak.

Tovább a cikkhez

Képviselet a vámeljárásban 59

A vámeljárásoknál az esetek többségében vámjogi képviselő jár el megbízás alapján, az importáló vagy exportáló érdekében. E cikk keretében bemutatjuk a vámjogi képviselőre (az a személy, akit egy másik személy kijelöl a vámhatóságok előtti ügyeiben a vámjogszabályok által megkövetelt cselekmények és vámalakiságok elvégzésére) vonatkozó olyan lényeges szabályokat, amelyek a megbízó számára lehetnek fontosak, és – természetesen – kitérünk a vámjogi képviselőnek az általános forgalmi adó rendezésében való igen fontos szerepére is.

Tovább a cikkhez

JOG

Aktuális pénzmosás elleni és tényleges tulajdonosi feladatok - 2022 február 61

Pénzmosás ügyben 2021-ben annyi jogszabályváltozás történt, hogy a NAV Pénzmosás Elleni Iroda is csak 2022. január 10-én tudta közzétenni legfrissebb típusszabályzatait mérlegképes könyvelőknek, adótanácsadóknak, adószakértőknek, ingatlannal vállalkozóknak.  De közzéteette, és innentől ez alkalmazandó. És itt van még a tényleges tulajdonosi törvény is, amely folymatosan lépe hatályba. Múlt év végén több kormányrendelet is megszületett, újabb feladatokat adva könyvelőknek, adótanácsadóknak – és minden szolgáltatónak. 

Tovább a cikkhez

Agrárgazdaságok átadása és adózása 62

Az Országgyűlés 2021. év végén fogadta el az agárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvényt. Ez ugyan 2023. január 1-én lép hatályba, de már most meg lehet tenni az előkészületeket az alkalmazására. Alapvetően minden őstermelőt érintheti e törvény.

Tovább a cikkhez

2022 / 02 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.