Lapszámok
2022 / 03

Tartalomjegyzék

2022 / 03 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információk 1

Elérhető közelségben a fejlesztési adókedvezmények a KKV-k számára ● Idén is automatikusan készülnek az szja-bevallások tervezetei

Tovább a cikkhez

Átalányadózó egyéni vállalkozók járulékfizetése gyakorlati példákkal 4

A személyi jövedelemadó szabályok 2022. január 1-jétől hatályos változásai magukkal vonták az átalányadózást választó egyéni vállalkozók járulékfizetésének módosítását is. Cikkünk gyakorlati példákon keresztül kívánja bemutatni az új szabályok alkalmazását.

Tovább a cikkhez

ÁFA

Tárgyi eszközzel kapcsolatos áfa korrekciók 8

Cikkünkben bemutatjuk a tárgyi eszközre vonatkozó különös áfa szabályokat, az Áfa törvény 135.§-ának értelmezését és gyakorlati alkalmazását példákon keresztül.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A saját tőke védelmét biztosító szabályok változásáról 10

A 2021. évi XCV. törvény a Ptk. több szakaszát is módosította. Jelen írásunkban egyes tőkevédelmi szabályok 2022. január 1-től hatályba lépő változása kerül bemutatásra. A változások a lassú tőkevesztés, pótbefizetés, jegyzett tőke feltöltése a saját vagyonból, jegyzett tőke emelés saját vagyonból, gyors tőkevesztés szabályozását érintik. Bemutatjuk a változásokhoz kapcsolódó adózási és számviteli elszámolásokat is.

Tovább a cikkhez

A kis és középvállalkozások számviteli rendjét szabályozó IFRS-ek – „SME IFRS” 14

(International Financial Riporting Standards for Small and Medium Enterprises). Az SME IFRS (KKV IFRS) a kisebb vállalkozások sajátosságait figyelembe vevő Nemzetközi Beszámolási Standardok. Az SME IFRS megteremti a lehetőségét, hogy alkalmazásával a kis- és középvállalkozások, egy, a teljes IFRS -nél sokkal egyszerűbb, IFRS-alapú számviteli keretrendszer alapján készíthessék el pénzügyi kimutatásaikat. Jelen cikk – a több európai országban már elterjedt - SME IFRS felépítését, annak 1. és 2. szakaszának főbb tartalmi elemeit mutatja be: a kis és középvállalkozások kategorizálását, a számviteli alapelveket és alapvető fogalmakat.

Tovább a cikkhez

SZJA

Az osztalékból származó jövedelem 20

Az osztalékból származó jövedelem, mint jövedelemtípus többnyire azokban az esetekben merül fel, amikor a magánszemély egy gazdasági társaság részvényesévé vagy tagjává válik, és erre tekintettel részesedik a társaság nyereségéből. Emellett a személyi jövedelemadó szabályok alapján egyéb esetekben is osztalékból származó jövedelem keletkezik. Az adóztatást számos tényező befolyásolhatja, ezeket az alábbiakban ismertetjük.

Tovább a cikkhez

Társasházak bevallási kötelezettsége 27

A 2021. adóév elteltével a társasházak közös képviselőinek, intézőbizottságainak el kell készíteniük a társasház éves elszámolását. Az éves elszámolásban kimutatott bevételek és költségek alapján felmerülhet az adókötelezettség kérdése is. A cikk tájékoztatást ad a társasházak adókötelezettségéről, elsősorban a személyi jövedelemadó bevallásra koncentrálva, de említést tesz egyéb adónemeket érintő bevallási, adatszolgáltatási és bejelentési kötelezettségről is.

Tovább a cikkhez

Ingatlant bérbeadó magánszemély adókötelezettségéről 33

Ingatlan bérbeadásból származó jövedelem megállapításánál gyakran kerít hatalmába az az érzés, hogy ismerem az ide vonatkozó szabályokat. Ennek ellenére, minden adóbevallás kitöltése előtt – egy-egy kérdés kapcsán – eljön az a pillanat, amikor előveszem az Szja törvényt, a bevallás kitöltési útmutatóját és átolvasom – újra és újra  – a bérbeadás adózására vonatkozó rendelkezéseket.  Jelen cikkben, rendhagyó módon, egy elképzelt esetből kiindulva dolgozzuk fel a bérbeadási tevékenység adózására vonatkozó fontosabb tudnivalókat.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A kötelező védőoltás elrendelésével összefüggő társadalombiztosítási kérdések 41

Cikkünkben bemutatjuk, hogy a munkáltató által a munkavégzés feltételeként elrendelt koronavírus elleni védőoltás teljesítésének elmaradása esetén milyen társadalombiztosítási következményekkel szükséges számolni. Továbbá ezzel összefüggésben a gyakorlatban felmerülő esetkörök is bemutatásra kerülnek.

Tovább a cikkhez

A mezőgazdasági őstermelők szociális hozzájárulási adó kötelezettsége 45

Cikkünkben bemutatjuk a mezőgazdasági őstermelők szociális hozzájárulási adó kötelezettségének megállapítására és adó megfizetésére, bevallására vonatkozó szabályokat. Tekintettel arra, hogy a szociális hozzájárulási adó megállapításának módja nagyban függ az őstermelő biztosítotti minőségétől cikkünkben külön tárgyaljuk az őstermelőként biztosítottnak, illetve annak nem minősülő gazdákat, illetve a szabályok könnyebb értelmezése érdekében egy táblázatban összefoglaljuk a hatályos rendelkezéseket.

Tovább a cikkhez

A pénzbeli egészségbiztosítási ellátások közterhei és az érvényesíthető kedvezmények 50

Cikkünkben áttekintjük, hogy az egyes pénzbeli egészségbiztosítási ellátásokat milyen közterhek terhelik, azok levonására milyen eljárásrendben kerül sor, illetve, hogy az ellátások vonatkozásában milyen adó- és járulékkedvezmények érvényesíthetők.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

BIREG – Fuvarozók, rakodóhelyek kötelezettségei 2022-ben 55

Az EKAER rendszerre vonatkozó szabályozás „enyhítése” 2021-től lépett hatályba. Ugyanakkor egy új rendszer bevezetése „sokkolta” a logisztikai szereplőket 2021. év elején, ez a BIREG bevezetése volt. Egy év távlatából tekintsük át a legfontosabb szabályokat, figyelemmel a 2022. évi változásokra is.

Tovább a cikkhez

Tudnivalók a termékdíj raktárról 56

A termékdíj raktár olyan jogintézmény a termékdíj-törvény szerint, amelyben a termékdíjas termékek feldolgozása, megmunkálása, stb., illetőleg tárolása történhet, a környezetvédelmi termékdíj megfizetése nélkül. E cikkben a termékdíj raktár működését, fontos szabályait mutatjuk be.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavállalás 58

Egyszerűsített foglalkoztatásra a 2010. évi LXXV. törvény (Efo. tv.) szerint létesíthető munkaviszony, mely jogszabályt az elmúlt években többször módosítottak. A tavaszi, nyári időszak az ilyen típusú foglalkoztatás tekintetében csúcsidőszaknak tekinthető a mezőgazdaságban, így indokolt áttekinteni a kapcsolódó szabályokat. Ennek keretében bemutatjuk a közteherfizetési kötelezettségeket és teljesítésük módját is.

Tovább a cikkhez

A munkaidő tartamát befolyásoló körülmények 61

A munkaidő tartamát érintő három körülményről szól írásunk. A fizetett órák nem feltétlenül a munkahelyre történő beérkezéssel, de minden esetben nem is a munkáltató szolgáltatásával egyidejűleg kezdődnek. Mert munkát kell már végezni ahhoz is, hogy kinyithasson a bolt vagy az étterem. A második megtárgyalandó kérdés: a munkavégzés helye miként befolyásolhatja a munkaidőt? Van-e például különbség, ha a munkavállaló otthonából utazik a cég ügyfeléhez vagy előbb bemegy a munkáltató központjába?  Végezetül, mintha munkaidőben lennénk, éppen a cég éttermében ebédelünk. Mégsem a munkaidő alatt…

Tovább a cikkhez

2022 / 03 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.