Lapszámok
2022 / 04

Tartalomjegyzék

2022 / 04 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információk 1

Szja bevallási tervezet kiegészítése ● Halmozhatják az állami támogatásokat a felkészült hazai vállalkozások   

Tovább a cikkhez

A helyi iparűzési adó 2021. adóévre való bevallása, egyes adóalap-megosztási módszerek 4

Írásunk a 2021. adóévi iparűzési adó, valamint a keresztféléves előleg-fizetési időszak adóelőlegének megállapításához, bevallásához kíván néhány általános gyakorlati támpontot nyújtani, így a benyújtás módját és csatornáját illetően. Emellett ismerteti az adóalap-megosztás négyféle módszerét – ide nem értve az energia piac, távközlési szektor szereplőit – amit példákon keresztül is szemléltet.    

Tovább a cikkhez

Hipa 1% és a támogatások elszámolása 12

A jelenlegi időszakban esedékes a 2021-es adóévről való elszámolás, így ennek kapcsán olyan gyakorlati kérdések merülnek fel, hogy hogyan kell figyelembe venni – például számviteli szempontból – a helyi iparűzési adó összegéből adott könnyítést, illetve az így megszerzett állami támogatás összegét fel kell-e tüntetni az egyes adózóknak a nyereségadó-bevallásukban. Írásunkban ezen kérdésekre válaszolunk.

Tovább a cikkhez

ÁFA

Tételes levonási tiltások és azok feloldása az Áfa törvényben 15

Motorbenzin beszerzés ● Üzemanyag beszerzés személygépkocsiba ● Személygépkocsi üzemeltetéséhez szükséges termék beszerzése ● Személygépkocsi beszerzése ● Motorkerékpár beszerzése ● Yacht, hajó beszerzése  ● Lakóingatlan beszerzése, építési anyag és építési szolgáltatás beszerzése lakóingatlanhoz ● Élelmiszer és ital beszerzése ● Taxis szolgáltatás ● Útdíj, parkolási szolgáltatás ● Távbeszélő szolgáltatás ●  Szórakoztatási szolgáltatás igénybevétele ● Személygépkocsi bérlése, nyílt végű pénzügyi lízingje ● A személygépkocsival kapcsolatos szolgáltatások

Tovább a cikkhez

TAO

A globális minimumadó szabályozás és annak várható hatása a multinacionális vállalkozások adózására 19

Nemzetközi konszenzus van abban, hogy a digitális gazdaság, illetve a nemzetközi szintű vállalatcsoportok igazságos adóztatása csak világszintű összefogás segítségével valósítható meg. A globális minimumadó szabályozás célja, hogy biztosítsa, hogy a multinacionális vállalatcsoportok legalább 15%-os tényleges adókulccsal adózzanak világszinten.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A saját tőke védelmét biztosító egyes szabályok II. rész 23

Előző lapszámunkban a Polgári Törvénykönyv módosításáról szóló 2021. évi XCV. törvény saját tőke védelmét biztosító szabályainak módosítását és a hozzá kapcsolódó számviteli-adózási szabályokat tekintettük át. Annak érdekében, hogy a saját tőke védelmét biztosító szabályrendszer ismertetése körében a teljeskörűségre törekedjünk, a módosítással ugyan nem érintett, de a saját tőke – jegyzett tőke arányt, illetve a jegyzett tőke megfelelésre vonatkozó előírásoknak eleget tevő szabályrendszer többi elemét vesszük górcső alá jelen írásunk keretében.

Tovább a cikkhez

KKV IFRS - A Pénzügyi kimutatások prezentálása 28

A KKV (SME) IFRS 3. szakasza a pénzügyi kimutatások valósághű bemutatásának követelményeit foglalja össze, a gazdálkodó IFRS-nek való megfelelésének szempontjait, valamint a pénzügyi kimutatás (beszámoló) tartalmára, felépítésére vonatkozó előírásokat. A 4. szakasz a pénzügyi helyzetkimutatás (mérleg) tartalmi felépítésére vonatkozó követelményeket írja le. A cikk, követve ezt a rendet, összefoglalja a KKV IFRS szerint készített pénzügyi kimutatás összeállítására vonatkozó legfontosabb követelményeket, előírásokat, majd egy képzeletbeli vállalkozás példáján keresztül számba veszi, hogy a 3. és 4. szakaszban előírt követelményeknek miként felelhet meg egy kis vagy közepes méretű szervezet.

Tovább a cikkhez

SZJA

Gyakorlati kérdések az adóvisszatérés érvényesítésével kapcsolatban 35

2022. február 15-éig a NAV a jogosultak egy részének már kiutalta, illetve postai úton eljuttatta a gyermeket nevelő családoknak járó adóvisszatérítést. Azok, akik nem kapták meg az adóvisszatérítést vagy megkapták ugyan, de annak összege nem egyezik meg az általuk várt összeggel, a márciusban kiajánlott bevallási tervezet javításával, illetve kiegészítésével kérhetik a nekik járó összeget. Cikkünkben a gyakorlatban felmerült kérdések fényében összefoglaljuk a veszélyhelyzetre tekintettel a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítéséről szóló 560/2021. (IX. 30.) számú Kormányrendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) szerinti visszatérítéssel összefüggésben felmerülő kérdéses pontokat.

Tovább a cikkhez

Őstermelésből származó jövedelem megállapítása és bevallása a 2021. évre 40

A mezőgazdasági őstermelőknek az adóévet követően május 20-áig kell a 21SZJA bevallást benyújtaniuk. Az őstermelésből származó jövedelem megállapítása és bevallása továbbra is a tárgyévi SZJA bevalláson tehető meg, így 2021-re a 21SZJA bevalláson. Írásunkban bemutatjuk a bevallási tudnivalókat és gyakorlati teendőit.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A gyakorlati képzés adókedvezménye 2022-ben 52

Jelen írásunkban a szakképzési hozzájárulás megszűnésével kapcsolatos tudnivalókat, a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető adókedvezmény és az adókedvezménnyel érintett képzési típusok kereteit, a szakképzési munkaszerződés, a tanulószerződés és a hallgatói munkaszerződés adókedvezményének részletszabályait, valamint az ún. „sikerdíj” érvényesítését vesszük górcső alá. Emellett bemutatjuk az adókedvezmény bevallását és a gazdasági kamara által kifejlesztett normatíva- és költségkalkulátort is.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

A munkaidőkeret – a rugalmasság határai 59

Számos munkáltató működési igénye egyenlőtlen munkaidőbeosztást igényel, amihez az egyik lehetséges törvényi alkalmazási feltétel a munkaidőkeret. Írásunkban áttekintjük – többek között – a munkaidőkeretbe tartozó óraszám megállapításának, a munkaidőkeret tartamának, a munkaviszony munkaidőkeret lejárta előtti megszűnésére vonatkozó eljárás, továbbá a munkaidőkeret lejártakor irányadó bérelszámolás szabályait.

Tovább a cikkhez

2022 / 04 lapszám címlap képe

E-Önadózó megtekintése

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.