Vendéglátás az őstermelésben - Segédlet falusi vendégasztal üzemeltetéséhez

Kiadványunk célja annak bemutatása, hogy ki, milyen feltételekkel hogyan üzemeltethet falusi vendégasztalt, és az őstermelésbe, családi gazdaságok tevékenységébe hogyan illeszthető be ez a tevékenység.

  • Formátum: e-könyv
  • Kiadó: Adónet.hu
  • Kiadás éve: 2022
  • Szerző: dr. Szabó Tibor
  • Terjedelem: 44

Bruttó ár: 12 700 Ft
Kedvezményes ár: 6 350 Ft

  db  

Részletes leírás

A falusi vendégasztal falusias, tanyasias vagy vidéki környezetben a házi élelmiszerekhez és gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó tevékenységek bemutatása, és az elkészített élelmiszerek felkínálása helyben fogyasztásra a gazdaság helyén.

A gazdaság helye alatt az élelmiszer-termelő állat tartásával és az élelmezés céljára termesztett növények termesztésével összefüggő gazdasági udvar, illetve a termék előállítás helye értendő.

Az értékesítés helyét illetően van egy kiegészítő szabály: ha az élelmiszer-termelő állat tartásával és az élelmezés céljára termesztett növények termesztésével összefüggő gazdasági udvaron nem biztosíthatóak az előállítás és értékesítés feltételei, illetve vadon termő alaptermék, kifogott hal feldolgozása esetén, a termék előállítása más – az előírásoknak megfelelő – helyen is elvégezhető (Rendelet 3.§/3/).

A falusi vendégasztal nem azonos a TEÁOR / ÖVTJ 5610 Éttermi, mozgó vendéglátás tevékenységgel, nem napi rendszerességű vendéglátás, nem melegkonyha. Erre a kötött termékkör és a kötött mennyiség sem teszi alkalmassá.

A jogszabályi követelményként megfogalmazott előállítási, értékesítési mennyiségek miatt a falusi vendégasztal alkalmi jellegű, vagy rendezvényekhez kapcsolódó vendéglátást, étkeztetést jelent.

Tartalomjegyzék
1. FEJEZET – BEVEZETÉS 5
2. FEJEZET – JOGSZABÁLYOK 6
3. FEJEZET – A FALUSI VENDÉGASZTAL FOGALMA 7
3.1. Jogszabályi fogalmak és feltételek 7
3.2. Falusi vendégasztal – példák a gyakorlatból 8
4. FEJEZET – A KISTERMELŐI JOGÁÁLLÁS FELTÉTEL 12
4.1. Ki lehet kistermelő? 12
4.2. Őstermelő? Kistermelő? Mi a különbség? 13
4.3. Falusi vendégasztal üzemeltetése magánszemélyként
(nem őstermelőként) 14
4.4. Falusi vendégasztal üzemeltetése egyéni vállalkozóként 15
4.5. A kistermelői regisztráció 15
4.6. Hatósági állatorvosi bizonyítvány 15
5. FEJEZET – FELHASZNÁLHATÓ ÉLELMISZEREK 17
5.1. Értékesíthető termékek és mennyiségek 17
6. FEJEZET – A FALUSI VENDÉGASZTAL ÜZEMELTETÉSE 20
6.1. A falusi vendégasztal szolgáltatás helye az őstermelésben
és a családi gazdaságban 20
6.2. Felelősség 22
6.3. Élelmiszerbiztonsági követelmények 22
6.4. A nyomon követhetőség biztosítása 22
6.5. Segítő családtagok, alkalmazottak 23
6.6. Állatok levágása 23
6.7. Csomagolás 24
6.8. Csomagolatlan élelmiszer 24
6.9. Nyers tej felhasználásával készült termékekre vonatkozó szabályok 24
6.10. Szállítás, tárolás 25
6.11. Értékesítés rendezvényen 25
6.12. Az el nem fogyasztott ételre vonatkozó szabályok 25
6.13. Nyilvántartási kötelezettségek 26
7. FEJEZET – HATÓSÁGI ELLENŐRZÉS 27
MELLÉKLET 28
52/2010. (IV. 30.) FVM rendeleta kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről 28

Vissza az előző oldalra