Egyszemélyes könyvelőirodák információbiztonsági kézikönyve és intézkedései

A könyvviteli szolgáltatást egyedül - egyszemélyes könyvelőirodában - végző vállalkozások sajátosságai miatt nekik külön információbiztonsági intézkedéscsomagot dolgoztunk ki. Nincsenek alkalmazottaik, kevesebb a kockázat is - ellenben minden feladat és felelősség a könyvelőre hárul.

  • Formátum: E-könyv
  • Kiadó: Adónet.hu
  • Kiadás éve: 2019
  • Szerző: dr. Szabó Tibor, Cziva Gergely
  • Terjedelem: 186. oldal + 5 melléklet

Ár: 25 400 Ft
Előfizetői kedvezmény: 50%
Kedvezményes ár előfizetőknek: 12 700 Ft

  db  

Részletes leírás
Egy kis könyvelőiroda megbízáson alapuló adatkezelési feladata is – adatmennyiségben, az adatbiztonsági követelményekben, felelősségben, kockázatokban – vetekszik nagyvállalatok adatkezelési paramétereivel.
 
Óriási kockázat, hogy a könyvelőirodában koncentrálódik mindazon vállalkozás adatvagyona, amely részére a könyvelőiroda szolgáltatást végez. És ezen idegen adatvagyon majdhogynem teljes egészében titkos adatkörbe tartozik, vagy kell, hogy tartozzon. A probléma az, hogy az ügyfelet érintő célzott információbiztonsági kockázatok a könyvelőirodára is irányulhatnak. Gondoljunk bele, a könyvelőirodát célozza az összes ügyfelének minden információbiztonsági fenyegetése is.  Így a könyvelési szerződés megkötésénél a könyvelőirodának nem csak a pénzmosás elleni kötelezettségéket kell teljesítenie, de fel kell mérnie az ügyfélből, tevékenységéből, tulajdonosaiból partnereiből, munkavállalóiból eredő információbiztonsági fenyegetéseket is.  
 
Mindezek után elmondhatjuk, hogy a megbízásban végzett könyvviteli szolgáltatás nem csak szakmai téren jár óriási felelősséggel, de az információbiztonság terén is. Nem csak a szakmai mulasztás, de információbiztonsági mulasztás is okozhatja az ügyfél vagy a könyvelőiroda károsodását. Meglehet, ez utóbbi nagyságrenddel nagyobb károkat tud okozni.
 
A könyvelőirodának kiemelten fontos feladata, hogy az ügyfél számára megfelelő szintű adat- és információbiztonság garantáljon – mind az ügyfél nevében kezelt személyes adatok, mind pedig az ügyfél üzleti titkai vonatkozásában. Több ez, mint a GDPR-ben előírt jogi kötelezettség – hiszen elégtelen információbiztonsági intézkedések mellett a könyvviteli szolgáltatás sem fenntartható.
 
Kiadványunk tartalmaz egy pdf. formátumú, letölthető, 186 oldalas kézikönyvet, amely az  egyszemélyes könyvelőirodák részére számba veszi a könyvviteli szolgáltatás során jelentkező fenyegetéseket, a működési környezetet, és a javasolt információbiztonsági intézkedéseket. És tartalmaz egy igen tanulságos információbiztonsági esetgyűjteményt is.  Megadjuk, hogy a könyvelőiroda informatikai rendszerében milyen biztonsági követelményeket kell érvényesíteni. 
 
A csomag részeként szerkeszthető Word formátumban adunk egy információbiztonsági szabályzat mintát - amelyet már csak adaptálni kell a saját könyvelőirodára. Az információbiztonsági szabályzat jelentősége az, hogy legyen a cégben az információbiztonságnak egy leírt útmutatója, eljárásrendje, érthető, alkalmazható követelményrendszere, amely eligazítja a könyvelőt.
 
Szerkeszthető Word formátumban a csomag részeként adunk egy új könyvelési szerződésmintát, amely tartalmazza a könyvviteli szolgáltatáshoz kapcsolódó információbiztonsági kikötéseket, és amely teljesíti a könyvelési szerződésekkel szemben a GDPR-ban megfogalmazott követelményeket. Természetesen beépítésre kerültek azok a  kikötések is, amelyek egy jogvitában a könyvelőt védik. 
 
Az információbiztonság a könyvelőirodában sokkal több, mint rendszergazdai feladat, de az informatikai biztonság megfelelő szintjének biztosítását a rendszergazdával szemben polgári jogi kötelezettségként elő kell írni. Megadjuk a rendszergazda megbízási szerződések könyvelőirodát védő információbiztonsági kikötéseit. 
 
Adunk egy szerződésmintát, amellyel a könyvelőiroda által kötött egyéb szerződésekben az információbiztonsági kikötéseket érvényesítheti.  
 
És adunk egy kockázatértékelés mintát Excel formátumban, amely segít felmérni a könyvelőiroda információbiztonsági kockázatait, és segít meghatározni a szükséges óvintézkedéseket. 
Tartalomjegyzék
Egyszemélyes könyvelőirodák információbiztonsági kézikönyve - 186. oldal (Pdf)

Mellékletek
1. Könyvelőirodai információbiztonsági szabályzat (Word) 
2. Könyvelési szerződés minta információbiztonsági garanciákkal (Word)
3. Rendszergazda megbízási szerződési feltételek (Word)
4. Kereskedelmi szerződések információbiztonsági kikötései (Word)
5. Kockázatértékelés (Excel)

Vissza az előző oldalra