Hírek
AIR kategória hírei

Adóaudit - adóellenőrzés előtt

AIR

Amint azt a NAV ellenőrzési terve is mutatja, az adózóknak folyamatosan naprakésznek kell lenniük az adójogszabályokról és előírásokról. Ehhez szükség lehet olyan szakértőkre, akik segítséget nyújthatnak az ellenőrzések előkészítésében, és felhívják a figyelmet az adóoptimalizálási lehetőségekre is. A proaktív hozzáállás és az előzetes átvilágítások nem csupán a potenciális bírságok és pótlékok elkerülését segíthetik elő, hanem a vállalatok adóstratégiájának finomhangolását is

Fellebbezési eljárásban lehet-e új iratokat csatolni?

AIR

A magyar eljárásjogi szabályok alapján a fellebbezési eljárásban már nem lehet olyan iratokat átadni, amelyeket az adózó az adóhatóság kérése ellenére sem adott át. Lehet, hogy ez ellentétes az uniós joggal?

A hatósági átutalási megbízás (inkasszó) szabályai

AIR

A pénzforgalmi szolgáltató az inkasszó kibocsátásakor elsősorban a végrehajtó által benyújtott inkasszóban megjelölt bankszámlán lévő összeget tekinti alapnak. Ha ez nem fedezi az inkasszóban megjelölt valamennyi követelést, akkor a bank a végrehajtó további intézkedése nélkül kiterjeszti az inkasszót az általa kezelt további fizetési számlákra.

Számok és tények a NAV 2022-es vizsgálatairól

AIR

Az adóhatóság nemrég tette közzé a 2022-es vizsgálatairól szóló összefoglalóját. Az évkönyvből az adóhatóság ellenőrzési kapacitását és hatékonyságát alátámasztó statisztikákon túl az elmúlt éveket érintő és a jövőt előrevetítő tendenciák is leszűrhetők.

Keresetlevél benyújtása adóperben - 2023. május 1-jén változik a NAVKPER2-űrlap

AIR

A NAV bírósági úton támadható döntéseivel, intézkedéseivel szembeni keresetek benyújtására rendszeresített, NAVKPER2 elnevezésű űrlap módosul - csak a vármegye miatt

A NAV adatvagyona alapján ellenőrzött és bírságolt meg egy céget

AIR

Az áruház ellenőrzését a közlemény szerint az indokolta, hogy online pénztárgépeikből folyamatosan érkeztek az adatok, de a vizsgált időszak egy részében a cég vagy nulla adattartalommal, vagy egyáltalán nem nyújtott be áfabevallást.

Az azonnali jogvédelem eszköze kizárólag az adózót illeti meg, az adóhatóságot nem

AIR

A Kúria döntése szerint az adóhatóságnak nem kell (és nem is szabad) bevárnia a Kúria ítéletét a megismételt eljárás lefolytatásával – azt a rendes bíróság ítéletét követően el kell indítania, függetlenül attól, hogy esetleg a Kúriához fordul.

7 kérdés – 7 válasz a jogkövetési vizsgálatokról

AIR

Miben különbözik a jogkövetési vizsgálat az adóellenőrzéstől? ● Mit ellenőrizhet a jogkövetési vizsgálat során az adóhatóság? ● Mire kötelezhet a jogkövetési vizsgálat során az adóhatóság? ● Átfordulhat-e adóellenőrzéssé a jogkövetési vizsgálat? ● Felhasználhatja-e később az adóhatóság a jogkövetési vizsgálat során tett nyilatkozatomat? ● Kötve van az adóhatóság a jogkövetési vizsgálat során tett minősítéséhez a későbbiekben is? ● Miért kell komolyan venni a jogkövetési vizsgálatokat? 

Egy őrző-védő cég adóellenőrzése

AIR

A NAV revizorai a cég telephelyeinek ellenőrzésekor egyáltalán nem találtak őrzés-védelemhez, távfelügyelet ellátáshoz szükséges eszközöket, embereket. Az őrnaplóban szereplők a vizsgált társaságot nem ismerték, telephelyein, székhelyén sohasem jártak, munkát ott nem végeztek, a naplóban lévő aláírások nem tőlük származtak

Hogyan csökkenthetők a kiszabott adóbírságok? Tipikus hibák és jogorvoslati lehetőségek az adóeljárások során

AIR

Az adóhatósági határozatokkal szemben igénybevehető jogorvoslatok köre folyamatosan bővül, fejlődik mind nemzetközi, mind hazai szinten. Az adózóknak számos lehetőségük van, amelyekkel érdemes tisztában lenni, hiszen sok esetben lehet sikeres a végkimenetel adóperek vagy állami szervekkel szemben indított eljárások során - hívják fel a figyelmet a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő jogászai.

Kevesebb NAV vizsgálat, nagyobb hatékonyság – az adóhatóság mérlege

AIR

A közelmúltban jelent meg a NAV már szokásosnak mondható évkönyve, amely összefoglalja az adóhatóság elmúlt évben végzett tevékenységét. A sok-sok statisztikát böngészve az a kép rajzolódik ki, hogy az elmúlt években nőtt a NAV ellenőrzéseinek hatékonysága. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda elemezte a beszámolót.

Mit tegyek, ha jön az adóellenőr? Június 20-tól a NAV ellenőrzi a Balaton környéke kockázatos vállalkozásait

AIR

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2022. június 20-tól összehangoltan ellenőrzi a Balaton környéki települések kereskedőit és szolgáltatóit. A NAV ellenőrei a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, a jövedéki szabályok betartását és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják.

Mit ellenőrzött 2021-ben a NAV?

AIR

Az adóhatóság a napokban tette közzé a 2021-es tevékenységét összefoglaló kiadványát. Az évről évre megjelenő kötetben a NAV összefoglalja az előző év ellenőrzési fókuszterületeit és tapasztalatait, amelyeket statisztikákkal is alátámaszt. A Deloitte Legal adóperes ügyvédjei az évkönyv legérdekesebb részeiből válogattak.

NAV célkeresztben a használtgépjármű-alkatrészek kereskedelme

AIR

A NAV kiemelten figyeli az online piactereket, elemzi az ott hirdetőket. Az eredetileg a saját, feleslegessé váló ingóságok értékesítésére létrehozott, online hirdetési felületeket sokan használják rendszeres, üzletszerű bevétel megszerzésére. A NAV idén kiemelten ellenőrzi a használt gépjárművek és gépjárműalkatrészek kereskedelmét, és a gépjárművek javítását.

NAV ellenőrzési irányok 2021-ben

AIR

Kiemelt figyelmet fordít az építőiparra, a számítástechnikai termékek kereskedelmére, a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelemre, a zöldség- és gyümölcskereskedelemre, valamint az „adózatlan” jövedéki termékekre. A forgalom dinamikus növekedése, valamint a 2021. évi jogszabályváltozások miatt a NAV továbbra is figyelemmel kíséri az e-kereskedelmet.

Mit lehet tenni, ha büntet az adóhatóság?

AIR

Még ha egyes esetekben az adókülönbözetet nem is érdemes vitatni, van lehetőség arra, hogy az adóhatóság az adóbírságot vagy a késedelmi pótlékot mérsékelje, akár el is törölje. Továbbá, az adózó a törvény erejénél fogva mentesül a kiszabott adóbírság 50 százaléka alól, ha az első fokú határozat elleni fellebbezési jogáról határidőben lemond és a határozatban előírt adókülönbözetet is megfizeti

A NAV méltányolja a járványhelyzet miatti mulasztásokat

AIR

Ha az adókötelezettség alól a járványügyi vészhelyzetre tekintettel nem mentesített adózó mulaszt, késedelembe esik például a bevallással, az adatszolgáltatással, akkor a határidő lejártát követően a lehető leghamarabb jeleznie kell a NAV számára mulasztásának okát, kiemelve, ha az a járványügyi vészhelyzetre vezethető vissza.

Bizonyítás az adóhatóság előtt és adóperben

AIR

Az adóigazgatási eljárások új gyakorlata szerint az adózó a jogorvoslati eljárásban nem hivatkozhat olyan új tényre, bizonyítékra, amit korábban nem terjesztett elő, ami sok esetben azt eredményezi, hogy az adózó bizonyítása korlátok közé szorul.

Bírósági változások adóperekben

AIR

Március 31-ével jogszabályi változás miatt megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok. A közigazgatási perekben április 1-jétől első fokon nyolc törvényszék - a Fővárosi Törvényszék, a Budapest Környéki Törvényszék, a Debreceni Törvényszék, a Győri Törvényszék, a Miskolci Törvényszék, a Pécsi Törvényszék, a Szegedi Törvényszék és a Veszprémi Törvényszék - jár el regionális illetékességgel. A törvénnyszéken köelező a jogi képviselet.

A becslés fontosabb adóeljárási szabályai

AIR

Az ellenőrzésre vonatkozó szabályokat az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény (Air.) külön fejezetben tartalmazza, rengeteg speciális rendelkezéssel. A részletszabályok ugyanakkor nem a törvényben, hanem a 465/2017. (XII. 28.) Korm. rendeletben találhatók meg. 


Vissza az előző oldalra