Hírek

Új munkajogi tájékoztatások 2023 - iratminták magyarázatokkal - előfizetőknek még 50% extra kedvezménnyel rendelhető

MUNKAJOG

Enélkül biztosan nehezebb lesz új munkavállalót felvenni a cégbe. Kiadványunk tartalmazza a Munka törvénykönyve 2023-as módosításainak magyarázatát, és iratmintáit. A legfontosabb, minden munkáltatót érintő változás, hogy 2023. január 1-től új munkavállaló felvétele esetére újra kell írni a munkáltatói tájékoztatásokat. Kiadványunk tartalmazza ezek letölthető, szerkeszthető mintáját is. https://www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/uj-munkajogi-tajekoztatasok-utmutatoval-2023-335

Duplájára emelkedik a munkába járás kedvezményes költségtérítése

SZJA

Kilométerenként a jelenlegi 15 forintról 30 forintra, azaz kétszeresére emeli a kormány a gépjárművel történő munkába járás költségtérítésének adómentes maximumát. A minimális költségtérítés szintje is a duplájára emelkedik, a jelenlegi 9 forintról 18 forintra kilométerenként. De a rendelet még nem jelent meg.

Esettanulmány egy szálloda adóellenőrzéséről

ART

A bemutatott számlákat értékelve a NAV megállapította, hogy a cég fiktív számlákat is beállított a könyvelésbe, a számlát adó cégeknek ténylegesen nem voltak recepciós, takarító, konyhai kisegítői munkát végző alkalmazottaik. Az ügyben érintett vállalkozások áfabevallási kötelezettségüknek sem tettek eleget. Még mindig van ilyen vállalkozás?

Mt módosítás: hatékonyabban érvényesíthetik jogaikat a munkavállalók

MUNKAJOG

A munkavállalói jogok hatékonyabban lesznek képviselhetők a bíróság előtt. Megnehezíthetik az elbocsátásokat, illetve a vállalatoknak intézkedniük kell a munkavállalók rugalmas munkavégzésre vagy szülői szabadságra vonatkozó kérése nyomán. Bővül a tájékoztatási kötelezettség köre is. A cégeknek érdemes felülvizsgálniuk, szükség van-e ehhez kapcsolódóan a folyamatok, munkaszerződések és szabályzatok változtatására. Szükség lehet a kollektív szerződések kiigazítására is

Agrárgazdasági változások

TÁMOGATÁSOK

Egy rendeletbe került a területalapú támogatás az újraelosztó, kisgazdaságokat érintő támogatással. Ugyanez a rendelet határozza meg az átmeneti nemzeti támogatásoknak az alapelveit is. Utóbbi egy uniós támogatási forma, de nemzeti költségvetési forrást rendelnek hozzá. Hangsúlyozta, a legnagyobb újdonság az, hogy ez a jogszabály tartalmazza az aktuális jogosultság-kiosztásokat. A gazdák értesítés kapnak arról, hogy pontosan mi jár nekik. További újdonság a fiatal gazda fogalmának változása.

Ingatlanvásárlás - Eldőlni látszik, hogy nettó vagy bruttó az illetékalap

EGYÉB ADÓK

Áfát is tartalmazó ingatlanvételár esetén a gyakorlatban számos esetben merült fel a kérdés: az ingatlan bruttó vagy nettó vételárát kell-e megjelölni forgalmi értékként az illeték kiszabása tekintetében. Még ha ez hivatalosan még mindig nem lett megerősítve, eldőlni látszik a kérdés – szerencsére a nettó vételár javára. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalója.

Még néhány napig nyilatkozhatnak a fiatal anyák adókedvezményük januári érvényesítéséhez

SZJA

2023. január elsejétől újabb adókedvezmény érhető el a 30 év alatti kismamák, fiatal anyák részére: a kedvezmény nem csak visszatérítésként, hanem már a jövedelem megszerzésének hónapjában igénybe vehető, így magasabb jövedelmet kaphat kézhez a fiatal anya. Ehhez azonban nyilatkoznia kell a kifizető felé a kedvezmény igénybevételéről, mégpedig a bérszámfejtést, kifizetést megelőzően.

Az adóelkerülésre vonatkozó szabályok társasági adóban

TAO

A Tao. tv. 2020-tól meghatározza azokat az eseteket, amikor ugyanazon tényállás eltérő minősítése miatt különbség keletkezik. Ezekben az esetekben az érintett költség, ráfordítás nem vonható le az adóalapból, az érintett bevétel pedig az adóalap részét kell, hogy képezze

A korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyeket megillető családi kedvezmény

SZJA

A korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő magánszemély az őt megillető családi kedvezményt a korhatár előtti ellátásból, illetve a szolgálati járandóságból – a személyi jövedelemadónak megfelelő mértékben – levont összeggel szemben (legfeljebb annak összegéig) érvényesítheti az adóévet követő évben.

NAV: az orvosoknak január 31-ig kell adatot szolgáltatniuk a személyi kedvezményhez tavaly kiállított igazolásokról

SZJA

A háziorvosoknak, szakorvosoknak a tavaly kiállított személyi kedvezményre jogosító igazolásokról január 31-ig kell elektronikusan adatot szolgáltatniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). A hivatal közleményében felhívta a figyelmet arra is, hogy a személyi kedvezmény a személyi jövedelemadó összevont adóalapjából vehető igénybe.

AM: akár 3,5 millió forintra is pályázhatnak a kis hentesüzletek

TÁMOGATÁSOK

A mikrovállalkozásként működő hentesboltok támogatásával sikerülhet megőrizni és minőségileg magasabb színvonalon hozzáférhetőbbé tenni ezeket az üzleteket - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára hétfőn a tárca közleménye szerint.

2022 évi kreditigazolások az Önadózó Fórum tagságról kiküldve - mérlegképes könyvelőknek, adótanácsadóknak

SZÁMVITEL

Az Önadózó újság előfizetői, mérlegképes könyvelők, adótanácsadók, adószakértők, akik regisztráltak a honlapon az Önadózó Fórum tagság után a 2022-es továbbképzési évben 2 kreditre jogoultak. Az erről szóló igazolást az általunk ismert e-mail címre megküldtük, Kérjük ellenőrizzék és ha van észrevételük, jelezzék az info@onadozo.,hu e-mail címen.

Meddig kell kibocsátani a számlát?

ÁFA

A számlát, főszabály szerint, az ügylet Áfa tv. szerinti teljesítéséig – előleg esetén annak kézhezvételéig, jóváírásáig, illetve megszerzéséig –, de legfeljebb az attól számított észszerű időn belül ki kell bocsátani. De vannak kivételek

Áfa mértékek és besorolások

ÁFA

Bár az egyes termékértékesítések, szolgáltatásnyújtások adókötelezettségének vagy mentességének elhatárolásában a statisztikai, illetve tarifális besorolás vesztett jelentőségéből, az olyan esetekben, amelyeknél az Áfa tv. a besorolási számra hivatkozik, még alapozni kell rá.

A NAV felméri az adózók véleményét az online ügyintézésről

ART

A hatóság arra kíváncsi, hogy az ügyfelek milyen ügyeket intéznének online, melyik felületet használnák a legszívesebben, például az interneten elérhető ügyfélportált, vagy az applikációt, a NAV-Mobilt, vagy mindkettőt.

 Az automatikus részletfizetés szabályai - magánszemélyeknél

ART

Az automatikus részletfizetést magánszemély – ideértve az egyéni vállalkozót és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyt is – kérelmére lehet engedélyezni.  A részletfizetésre azok a fenti természetes személyek jogosultak, akiknek az Art. hatálya alá tartozó adótartozása nem haladja meg az 1 000 000 forintot.

Multinacionális vállalatcsoportok országonkénti jelentéstétele - nem változik

TAO

Az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország között 2022 végén született Közös Nyilatkozat alapján a multinacionális vállalatcsoportok 2021-ben kezdődő pénzügyi évekre vonatkozó országonkénti (CbC) jelentéseinek cseréje átmenetileg spontán információcsereként valósul meg. Mindez biztosítja, hogy ha a csoport Magyarországon vagy az Egyesült Államokban adóügyi illetőséggel rendelkező végső anyavállalata a vállalatcsoport egészére benyújtja az illetősége szerinti országban a CbC-jelentést, azt a csoport magyar, illetve amerikai leányvállalatainak továbbra sem kell.

A NAV figyeli a folyamatosan veszteségesen működő vállalkozásokat

SZJA

A figyelmeztető jelek között említi a NAV a házipénztár tartósan negatív egyenlegét, ez arra utal, hogy a vállalkozó a kiadásait rendszeresen úgy fizette, hogy arra nem volt lekönyvelt fedezete.

Célszerű mielőbb nyilatkozni az szja-kedvezményekről

SZJA

A legegyszerűbb megoldás online módon benyújtani a nyilatkozatot a NAV honlapjáról elérhető Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA), amit KAÜ-azonosítással (belépés az Ügyfélkapun) lehet elérni. Az új nyilatkozatban a webes felület a NAV által ismert adatokat kitölti, a NAV pedig automatikusan továbbítja a megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek az online beküldött dokumentumot

Újraindúlt A Vállalkozások munkaerő támogatása program és a munkatapasztalat szerzést elősegítő támogatás

TÁMOGATÁSOK

A Vállalkozások munkaerő támogatása program legfeljebb hat hónapon keresztül támogatja azon munkát keresők elhelyezkedését, akik 25 év alatti vagy legalább 1 hónapja nyilvántartott 25 év feletti álláskeresők. A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bérköltség 50 százaléka, de teljes munkaidős foglakoztatás esetén legfeljebb 250 ezer forint havonta. A foglalkoztatás szempontjából hátrányos helyzetűek munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatását a feltételeknek megfelelő nyilvántartott álláskeresők után igényelhetik a vállalkozások


Vissza az előző oldalra