Hírek

Az Országgyűlés előtt az új NAV-törvény

ART

A NAV feladatainak repertoárja jövőre még tovább bővül. A gépjárműadóval kapcsolatos adóhatósági ügyek intézése mellett a helyi iparűzés adóbevallást is az adóhivatalhoz kell benyújtani. A NAV munkatársai az úgynevezett tényleges tulajdonosi adatbázis nyilvántartásával még nagyobb szerepet kapnak jövőre a pénzmosás elleni küzdelemben is.

Le ne késsen a csoportos adóalanyiság lehetőségéről!

TAO

A már működő társaságok esetében 2020. november 1-20 között lehet bejelentést tenni arról, hogy megfelelnek a feltételeknek, és csoportos társasági adóalannyá szeretnének válni.

Transzferár szabályok lesznek a helyi iparűzési adóban

EGYÉB ADÓK

Az őszi adócsomagban található új szabályok miatt várhatóan megnő a transzferár ellenőrzések szerepe az önkormányzati adóellenőrzések során. A társasági adóval való egységes megközelítés miatt arra is lehet számítani, hogy az önkormányzati adóhatóság is elkezd egy transzferár fókuszú ellenőrzést, ahogy az az innovációs járulék és az iparűzési adó kapcsán a gyakorlati életben látható.

Elhozhatja a könyvelőirodák megbecsülését a digitalizáció

DIGITALIZÁCIÓ

Decemberben még zacskóban vitték a könyvelőnek a számlákat a vállalkozók, ma online küldi az adatokat az adóhivatal. Évtizedek alatt kialakult munkamódszerek és szokások változtak meg egyik hónapról a másikra radikálisan. A most végbemenő digitalizáció évtizedes akkut problémák és sérelmek megoldásának lehetőségét kínálja a könyvelőirodáknak. 

Ha az ingázó Magyarországról dolgozik, itt is kell adóznia

SZJA

Meghatározó, hogy a munkavégzésre fizikailag melyik országban kerül sor. A pandémia miatt a szomszédos országokba ingázók közül sokan tértek át otthoni munkavégzésre, így átmenetileg magyarországi otthonukból látják el a munkájukat. Ők a külföldi foglalkoztató társaság bérszámfejtésén keresztül kapják a fizetésüket.

Pénztárgépek és automata berendezések éves felülvizsgálatának ellenőrzése

ÁFA

A NAV tájékoztatása szerint méltányosan fog eljárni a pénztárgépek és az automata berendezések éves felülvizsgálatának ellenőrzésekor

Október 23-tól módosultak a járványügyi készültség szabályai

JOG

Annyiban, hogy sportrendezvény nézői és tüntetés résztvevői is kötelesek maszkot viselni.

Szép-kártya 2021

SZJA

Fennmarad az adócsökkentés a Széchenyi Pihenő Kártyánál 2021. június 30-ig, ha a parlament megszavazza a javaslatot, így jövőre csak 15 százalékos közterhet kell fizetni a Szép-kártyára utalt összegek után. Vagyis minden dolgozó megkaphatja jövőre a 800 ezer forintot, a munkáltatónak mindössze csak arra kell figyelnie, hogy az összeg legkésőbb június 30-ig megérkezzen az érintettek Szép-kártyájára

A biztosítási kötelezettség alóli mentesülés esetének értelmezése

JÁRULÉKOK, TB

A belföldön többször, összességében huzamosabb ideig foglalkoztatottak biztosítotti jogviszonya fennáll, a járulékfizetési kötelezettség mellett a biztosítotti jogállás társadalombiztosítási ellátásokra jogosít, például egészségügyi szolgáltatást vehetnek igénybe. 

Adótanácsadók Egyesülete: nem csökken az adminisztráció az adóhatóság által készítendő áfa bevallásokkal

ÁFA

Az Egyesület tagságának túlnyomó része - a körükben végzett felmérés szerint - úgy látja, hogy az áfa bevallás tervezet használatával munkája több, és felelőssége is nagyobb lenne.

Kisgyermeket nevelő szülők képzésének elősegítése, ösztöndíja és elhelyezkedésük támogatása pályázat indul

TÁMOGATÁSOK

A programban elérhető ösztöndíj-támogatás mértéke legfeljebb 12 hónapig havi 100 ezer forint, amelyet a pályázó egyebek mellett a képzés helyszínére utazás finanszírozására is felhasználhat. A pályázatban meghirdetett, ösztöndíjjal támogatott képzésekre az érdeklődők október 21-től jelentkezhetnek a Magyar Államkincstár weboldalán.

Jogviszony-stratégia könyvelőknek, adótanácsadóknak, bérszámfejtőknek

JÁRULÉKOK, TB

Szörényi Marianna Jogviszony-stratégia című, hiánypótló könyve naprakész információkkal, érthető példákon keresztül, gyakorlatiasan mutatja be a társas vállalkozás tagjának, ügyvezetőjének helyes jogviszony-besorolását, valamint ami még rendkívül fontos: az optimalizálás módját és menetét. https://jogviszonystrategia.hu/?m=onadozo

PM: július 1-jén új időszámítás vette kezdetét a járulékügyekben

JÁRULÉKOK, TB

Ha a 2020. július 1-je után felhalmozott egészségügyi szolgáltatási járuléktartozás meghaladja a járulék összegének hatszorosát (2020-ban ez az összeg 46 260 forint), akkor a társadalombiztosítási azonosító jel (taj-szám) érvénytelenné válik. Ez azzal jár, hogy az egészségügyi szolgáltatás a továbbiakban térítésmentesen nem vehető igénybe.

Újabb infók a családi gazdaságok új szabályairól

SZJA

Az új keretrendszerben három, egymástól jól elkülöníthető és a maguk számára leginkább megfelelő működési forma közül választhatnak a termelők. Maradhatnak őstermelők, alkothatnak őstermelők családi gazdaságát vagy családi mezőgazdasági társaságot. A működési formákhoz egyszerűbb és kedvezőbb adózási formák közül választhatnak az érintettek.

Támogatási csalás esettanulmányok - túlárazással

TÁMOGATÁSOK

Kialakítottak egy rendszert, amelyben jelentősen túlárazott ajánlatokat kértek be más cégektől és ezeket felhasználva, pályáztak egy budapesti központi hivatalnál a támogatásokra, amelyeket el is nyertek. A kivitelezést hatvan önkormányzat esetében a benyújtott számlákon szereplő összegnél sokkal kisebb ráfordítással valósították meg.

Meghosszabbították a törlesztési moratóriumot

KKV

A moratórium változatlanul a 2020. március 18. előtt kötött szerződésekre vonatkozik, a meghosszabbításból kimaradókra pedig hitelfelmondási tilalom érvényes a jövő év közepéig. A Kormány meg fog határozni egy olyan mutatószámot, amelynek segítségével a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknál is meghosszabbíthatóvá válik a hiteltörlesztési moratórium.

Várható változások: januártól illetékmentesek lesznek a csokkal vásárolt ingatlanok

EGYÉB ADÓK

Az otthonfelújítási programban pedig januártól a legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig. A támogatás a gyermek 18 éves koráig biztosan igényelhető, de a gyermekek otthongondozási díjára jogosultak életkori határ nélkül is élhetnek a lehetőséggel

5 munkaidőkerettel kapcsolatos bérszámfejtői (!) tévhit (videó és könyvajánló)

MUNKAJOG

dr. Máriás Attila, a Munkaidőkeret kalauz 2.0 szakkönyv szerzőjének videójában bemutatja az 5 leggyakoribb munkaidőkerettel kapcsolatos bérszámfejtői tévhitet. A szakkönyv hiánypótló jelleggel 360 oldalban olyan témát dolgoz fel, amiről más könyvek legfeljebb néhány oldal terjedelemben értekeznek. Videó itt: https://www.youtube.com/watch?v=yeNbR-d4aLs, Könyvrendelés itt: https://munkaidokeretkalauz.hu/megrendelem/

Vezessen be Piramis bérprogramot webes szoftverekkel

JÁRULÉKOK, TB

A PIRAMIS bérszámfejtő program lefedi a vállalatok bérügyviteli, HR területének elvárásait. Bérszámfejtés, Tb. számfejtés, adatszolgáltatások… http://www.lsoft.hu/

RLB könyvelés automatizálás, automata kontírozás: Athéna

SZÁMVITEL

Spóroljon időt és pénzt könyvelési feladatok automatizálásával! Az Athéna programok használatával könnyen és gyorsan betöltheti ügyfelei banki tranzakcióit és vevőinek számláit az RLB Kettős könyvvitel rendszerbe.


Vissza az előző oldalra