Hírek

Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye

SZJA

A kedvezményre jogosult édesanyának nem kell személyi jövedelemadót fizetnie a jogosultságának időszakában a törvényben meghatározott jövedelmei után. Például: munkabér, táppénz, egyéni vállalkozó kivétje, vagy átalányban megállapított jövedelme, őstermelői jövedelem, megbízásból, felhasználási szerződésből származó jövedelem.

Már 1200 forint felett jár az átlagos fizikai órabér

MUNKAJOG

A középvezetők átlagos béremelkedése tavaly meghaladta a 7 százalékot

A NAV egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek is készít adóbevallás-tervezetet

SZJA

Az egyéni vállalkozóknak - kivéve a tavaly mellékállásban katás vagy evás vállalkozókat -, az őstermelőknek és az áfás magánszemélyeknek továbbra is önállóan kell benyújtaniuk az szja-bevallást. A NAV által összeállított tervezet, amely a munkáltatóktól, kifizetőktől származó adatokat tartalmazza, azonban nekik is nagyban megkönnyíti a bevallás elkészítését.     

Január 31-én lejár az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

EGYÉB ADÓK

A tavalyi bevalláshoz kapcsolódó élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletének befizetési határideje január 31-én lejár, az átutalás csak az erre a célra elkülönített fizetési számlára teljesíthető - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Kinek kell közösségi adószámot igényelnie?

ÁFA

Annak a közösségi adószámmal nem rendelkező általánosforgalmiadó-alanynak és a következőkben említett egyes speciális esetekben az adófizetésre kötelezett nem adóalany jogi személynek, aki az Európai Közösség (EK) valamely másik tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal szeretne kereskedelmi kapcsolatot létesíteni, erről előzetesen nyilatkoznia kell, és közösségi adószámot kell kérnie.

Melyek az adótartozás mérséklésének, elengedésének feltételei?

ART

Jogi személy és egyéb gazdálkodó szervezet esetében a pótlék és bírságtartozás kivételes méltánylást érdemlő körülmény esetén, különösen akkor mérsékelhető (engedhető el), ha e tartozások megfizetése az adózó gazdálkodását ellehetetlenítené.

Mely szervezetek javára lehet az Szja 1 százalékot felajánlani?

SZJA

Kedvezményezettet két csoportból lehet választani, de mindegyikből csak egyet-egyet, azaz sem az egyik, sem a másik 1 százalék nem osztható meg, de nem is vonható össze.

A NAV közzétette a székhelyszolgáltatók pénzmosás elleni tipusszabályzatát

ART

A NAV februárra igéri a könyvviteli szolgáltatók, az ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet végző szolgáltatók, az adótanácsadók, adószakértők, a virtuális fizetőeszköz átváltását végző szolgáltatók és a letétkezelő pénztárca-szolgáltatók belső szabályzatának elkészítését, illetve átdolgozását segítő típusszabályzatokat

Összeül a Harmadik Adó-Tanácskozás, hogy csökkentse a vállalkozások adminisztrációs terheit

ART

A január 31-én megtartandó Adó-Tanácskozás tematikája az áfa-bevallási tervezetek kiajánlása, valamint a foglalkoztatáshoz kötődő bevallások és adatszolgáltatások újragondolása lesz. A legnagyobb ügyfélkörrel és tapasztalattal bíró adótanácsadó cégek, illetve szervezetek mellett kis- és középvállalkozásokat képviselő könyvelők is részt vesznek az eszmecserén.

Információbiztonsági kézikönyv és intézkedés csomag az Önadózótól

DIGITALIZÁCIÓ

Kiadványunk eszközöket és megoldásokat ad mikro, kis- és középvállalkozások - és könyvelőirodák számára üzleti titkaik hatékony megóvásához, továbbá az olyan pénzügyi és vagyoni veszteségek megelőzéséhez, amelyek adatkezelési gondatlanság vagy szervezetlenség, felkészületlenség, adatlopás, csalás, visszaélés miatt következhetnek be. A kiadvány tevékenységétől függetlenül bármely vállalkozás számára használható. Ára 25.400,-Ft - de Önadózó előfizetőknek 50% kedvezménnyel 12.700,-Ft. Megrendelés: https://www.onadozo.hu/webaruhaz/szabalyzatok-2/

Az ekho választásáról szóló nyilatkozat szabályai

EGYÉB ADÓK

Ha az ekho választására jogosult magánszemély foglalkozását munkaviszonyban, vagy tartós megbízási jogviszonyban folytatja, az ekho választására, illetőleg mértékére (ha az 11,1 százalék) vonatkozó nyilatkozatát az adóévben bármikor megteheti.

Hogyan érvényesítsük a családi kedvezményt: közösen vagy egyedül?

SZJA

A gyermekeiket közösen nevelő házaspár mindkét tagja már év közben, adóelőleg-nyilatkozattal igénybe veheti a családi kedvezményt, ha a gyermekek után családi pótlékra jogosultak.

Bejelentkezés a székhely szerinti önkormányzathoz - a NAV-on keresztül történik

EGYÉB ADÓK

Ha egy adózó 2020. január 1-je után előre bejelenti a Htv. szerinti telephelyét/telephelyeit a NAV-hoz, akkor a bejelentett telephelyek szerinti önkormányzat is megkapja az adatokat a NAV-tól. Ennek alapján az adózóknak nem kell külön bejelentkezniük a székhely szerinti önkormányzathoz.

A NAV nem veszi figyelembe a hétfői határidőt a KAÜ-rendszer problémája miatt

ART

A Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) szolgáltatás 4 órát meghaladó kiesése miatt a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) az elektronikus ügyintézés során nem veszi figyelembe a január 20-ai határidőt - közölte az adóhatóság a honlapján.

Az online számlaadat-szolgáltatás leggyakoribb hibái

ÁFA

A NAV folyamatosan vizsgálja az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség1 teljesítését, ennek során  öt ípushibát azonosított. Ezek a hibák kellő körültekintéssel és az alábbi javaslatok figyelembevételével elkerülhetők.

Kik a kockázatos adózók – azaz mik a kockázatos minősítése feltételei?

ART

A NAV kockázatos adózónak minősíti azt a felszámolás, végelszámolás alatt nem álló, cégjegyzékbe bejegyzett adózót vagy áfaregisztrált adóalanyt, ha az alábbi feltételek legalább egyike fennáll: 

Önellenőrzés 2020 

ART

Ha az adózó észleli, hogy korábbi bevallásában az adóalapot, az adót, a költségvetési támogatást nem a jogszabálynak megfelelően állapította meg, vagy számítási hiba, elírás miatt az adó, költségvetési támogatás alapja, összege hibás, bevallását önellenőrzéssel módosíthatja a javára és a terhére is.

Saját gépjárművel történő munkába járás - cégautó adó

SZJA

Nem keletkezik cégautóadó-fizetési kötelezettség, ha a saját gépjárművel történő munkába járás címén kap költségtérítést a magánszemély

Minden, amit a személyi kedvezményről tudni kell

SZJA

Az idén évi 96 600 forint adókedvezmény jár azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek, és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít, így többek között a laktóz- vagy gluténérzékenyeknek.

Mire kell figyelni, ha szakmai gyakorlatos diákot foglalkoztat?

MUNKAJOG

A 2020. január 1-jén hatályba lépett új szakképzési törvény1 jelentős változást hozott a szakmai gyakorlatos diákok foglalkoztatásában. A tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanuló társadalombiztosítási státusza nem változik, azaz a tanulószerződésen alapuló biztosítási kötelezettsége továbbra is fennáll és a járulékfizetési kötelezettségének alapja továbbra is a tanulószerződés alapján ténylegesen kifizetett díjazás összege, továbbá a jövedelmet juttató kifizetőt a tanulószerződés alapján kifizetett díjazással összefüggésben továbbra is terheli a szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség.


Vissza az előző oldalra