Hírek

Egyéni vállalkozók járműveinek költségelszámolása

SZJA

Az egyéni vállalkozónak is lehetősége van arra, hogy a személygépkocsi üzemi célú használata miatt, útnyilvántartás vezetése helyett – saját tulajdonú személygépkocsi használata címén, függetlenül az üzemeltetett személygépkocsik számától – havi 500 kilométernek megfelelő költséget számoljon el.

KSH: júliusban 500 ezer forint volt a bruttó átlagkereset

MUNKAJOG

Júliusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 15,3 százalékkal, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó 16,0 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A bruttó átlagkereset 500 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 344 700 forint volt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A VOSZ javaslatai az energiaválság enyhítésére

KKV

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége azt javasolja a kormánynak, hogy terjessze ki a vállalati rezsitámogatást, fokozza az energetikai beruházások támogatását, vizsgálja felül az árképzést és indítsa újra az operatív tanácskozásokat az energiaválság hatásainak enyhítésére

Közeleg a külföldi áfa visszaigénylésének határideje

ÁFA

Nem ritka eset, hogy egy hazai vállalkozó a külföldön igénybe vett szolgáltatásokról, illetve a külföldön vásárolt termékekről nem áfamentes számlát kap, hanem olyat, amelyen helyi áfát számítanak fel. Ez lehet például egy üzleti út szállásköltsége, taxiköltség vagy akár egy szerszámvásárlás számlája is. Az ilyen számlák adóösszegének visszaigénylését vagy levonását ugyan nem kérhetjük a havonta vagy negyedévente benyújtott magyar áfabevallásunkban, az összeg azonban mégsem egy elveszett költség. 

Adomány és támogatás kedvezménye társasági adóban

TÁMOGATÁSOK

Az adomány összege – a csökkentő tétel mellett – elismert költség az adóalapnál, azaz nem kell azzal megnövelni az adózás előtti eredményt, ha az adományozó rendelkezik az adományban részesülő szervezet igazolásával, amelyet az adóalap megállapításához állítottak ki.

MVM: már igényelhetik a kedvezményes többlet-földgázmennyiséget a többgenerációs családi házban élők

TÁMOGATÁSOK

Azok a többgenerációs családi házak, ahol a több külön lakás gázfogyasztását egy mérő méri, többletkedvezményt vehetnek igénybe, ennek feltétele, hogy a jegyző által kiállított hatósági bizonyítványt kell eljuttatni az MVM Next részére.

Cégmegszüntetési segédlet - Az egyszerűsített végelszámolás kézikönyve és iratmintáti

KKV

Kiadványunk segítségével egyszerűen, gyorsan, olcsón és önállóan - ügyvédi közreműködés nélkül is - megszüntetheti bt-jét, kft-jét. Forgatókönyv, iratminták, adózási buktatók, illetékszabályok - a 2022. augusztus 10-től hatályos szabályok szerint! Megrendelés: Önadózó Webáruház! https://www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/cegmegszuntetesi-segedlet-az-egyszerusitett-vegelszamolas-kezikonyve-es-iratmintai-283

Automatikus fizetési könnyítés szabályai gazdálkodó szervezeteknél

ART

A kérelem kizárólag elektronikusan terjeszthető elő a NAV honlapjáról  (www.nav.gov.hu) letölthető űrlapon (FAG01) vagy az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás használatával az AUTRESZ űrlapon.

Elindult a kiemelten kedvező kamatozású Agrár Széchenyi Beruházási Hitelprogram MAX

KKV

A futamidő továbbra is 10 év és a hitel a teljes futamidőre ezentúl is fix kamaton, rendkívül kedvezményes szinten, évi 1,5 százalékon vehető igénybe. A fenntarthatóságot, a technológiaváltást célzó beruházások magasabb támogatásban részesülnek, esetükben a támogatással csökkentett kamat mindössze 0,5 százalék évente

Hogyan él az elektronikus aláírás a gyakorlatban?

DIGITALIZÁCIÓ

Elsősorban a közművek, távközlés és közigazgatás területén tartják fontosnak a digitális hitelesítést. A kutatás összegzése szerint ez azt mutatja, hogy a többség az állammal, az önkormányzatokkal, valamint a nagy szolgáltatókkal kapcsolatos ügye intézését már teljesen el tudja képzelni távoli, digitális megoldások használatával.

Hogyan működik az arcképes azonosítás

DIGITALIZÁCIÓ

Az arcképes azonosítás teljeskörű ügyintézést tesz lehetővé számítógépről, tabletről vagy okostelefonról, ügyintézői közreműködés és személyes regisztráció nélkül. A magyarorszag.hu központi e-ügyintézési portálon elérhető azonosítási lehetőség segítségével a hét minden napján, 24 órában igénybe vehetők az azonosításhoz kötött e-közigazgatási szolgáltatások.

Hamrosan megkapják az új szabályok szerinti energiaszámlákat a mikrovállalkozások

KKV

Augusztustól kizárólag a 2022. június 18-án egyetemes szolgáltatótól áramot, illetve földgázt vásárló mikrovállalkozások maradtak jogosultak nem lakossági ügyfélként egyetemes szolgáltatásra. Ezeknek a mikrovállalkozásoknak felhasználási helyenként 4606 kWh éves kedvezményes villamosenergia- és 54 810 MJ éves kedvezményes földgázmennyiség biztosított.

A vállalatok gazdálkodási kihívásai a jelenlegi adózási környezetben

TAO

A legnagyobb kihívást a többszörösére nőtt energiaárak jelentik a vállalatoknak, mert a makrokörnyezet egyéb tényezői (infláció, kamatszintek, forintárfolyam) is elsősorban a drasztikus növekedés nyomán változnak. A gáz és a villany árának emelkedése egyes vállalatokat szinte térdre kényszerít, a cégek nagy része viszont a termékei és szolgáltatásai árába építi be ezeket drágulásokat

Megjelent az Egyéni vállalkozók adózási kézikönyve

SZJA

Vállalkozás a kata utáni korszakban, 2022 szeptember 1-től ● Adótippek az átalányadó, a vállalkozói Szja és az új kata alkalmazásához ● Hogyan vegyük ki a pénzt vállalkozásból? ● Adózás- és könyveléstechnikai tudnivalók ● Működési szabályok a vállalkozásban

Előzetes a kkv-k  energetikai működési költségeinek támogatási programjából 

TÁMOGATÁSOK

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szombaton bejelentette: a kormány az energiaintenzív termelő kis- és közepes vállalkozásokat támogató programot fogadott el. A program október 1-től indul, 2023 végéig tart, és két fontos eleme van:az egyik a működési költségek, a másik pedig a beruházások támogatása.

Aszálykár: megjelent a takarmányszállítási támogatásról szóló jogszabály

TÁMOGATÁSOK

Megjelent az aszály veszélyhelyzeti operatív törzs döntése alapján kidolgozott rendelet, amely "a történelmi léptékű aszály" miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány-szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget. A támogatás keretösszege 3 milliárd forint

A home office beépült a foglalkoztatási gyakorlatba

MUNKAJOG

A koronavírus-járvány tehát tartósan megváltoztatta a munkakörülményeket. Soha semmilyen esemény nem fordította még fel ilyen rövid idő alatt ilyen átfogóan a munka világát

Adóellenőrzési, önellenőrzési megállapítások kezelése társasági adóban

TAO

Az Szt. előírása szerint az adóhatósági ellenőrzéskor, illetve az önellenőrzéskor az ugyanazon évet érintő „eltérőségeket”, azaz a – bevételeket, költségeket, ráfordításokat, eredményt, saját  tőkét érintő – hibákat, hibahatásokat meg kell különböztetni aszerint, hogy azok jelentős vagy nem jelentős összegűnek minősülnek-e.

Kinek kötelező pénztárgépet használnia?

ÁFA

Nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget az alábbi adóalanyok, illetve üzletek:

Könyvelés átalányadó alatt

SZJA

Az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó – ha áfalevonási jogát nem érvényesíti – csak bevételi nyilvántartást vezet (a pénztárkönyv bevételi adatait vezeti).


Vissza az előző oldalra