Hírek

A tőzsdei értékpapír osztaléka utáni szociális hozzájárulási adó a 20SZJA bevallásban

JÁRULÉKOK, TB

Ha a magánszemély a Budapesti Értéktőzsdén vagy a párizsi tőzsdén forgalmazott részvényekkel rendelkezik, amelyek hozamát osztalékként fizették ki, akkor ez után az osztalék után mentesül a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól. 

A munkaerő-kölcsönzés áfa szabályainak változása 2021. április 1-jétől

ÁFA

A módosítás szerint a munkaerő-kölcsönzés szolgáltatások túlnyomó többsége esetében megszűnik a fordított áfa, vagyis nem a szolgáltatás igénybevevője, hanem az ügyletet teljesítő adóalany lesz köteles megfizetni (és áthárítani) az áfát.

A NAV-hoz benyújtott hipa-bevallások kezelése

EGYÉB ADÓK

A hipa-nyomtatvány kitöltésekor megjelenő ellenőrzéseken és hibavizsgálatokon azok a bevallások is keresztülmennek, amelyeket gépi úton, nem az Általános Nyomtatványkitöltő program használatával küldenek be.

Az szja-bevallási tervezetek átnézésére hívja fel a figyelmet az adóhatóság

SZJA

A jóvá nem hagyott tervezet - az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek tervezetének kivételével - május 20-ai hatállyal automatikusan bevallássá válik.  Mindenképpen ki kell egészítenie a bevallási tervezetet annak, aki olyan jövedelmet is szerzett tavaly, amiről a NAV-hoz nem érkezett adatszolgáltatás - hangsúlyozta az adóhatóság, példaként említve az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmet.

Április 20-ig ismét lehet pályázni a mezőgazdasági kisüzemek támogatására

TÁMOGATÁSOK

Eszköz- és gépbeszerzésre, ültetvénytelepítésre, állatvásárlásra, vagy üzemfejlesztésre kaphatnak forrást mezőgazdasági kisüzemek. A pályázatok 2021. április 20-ig nyújthatóak be.

Július 1-jén megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége

ÁFA

150 euróig a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad. A Magyar Posta automatikus vámeljárással készül a jogszabályi változásra.

Mazars: globális igény van a könyvvizsgálat reformjára

SZÁMVITEL

A szakértők egyetértenek a vállalatvezetők kétharmadával, hogy nem a könyvvizsgálat feladata a csalások leleplezése.

Akció: Most 50% bevezető kedvezménnyel rendelheti az új Ügyvezetők könyvét!

KKV

Megjelent az Ügyvezetők könyve (2021) című kiadványunk – amelyet most bevezető akciónk keretében 50% kedvezménnyel rendelhet meg! Garantáltan van benne legalább egy mondat, amely miatt változtatni fog cége működésén! Ezért éri meg az árát! Vezető tisztségviselők jogállása, felelőssége, feladatai – 45 db üzleti szabályzattal, iratmintával. https://www.onadozo.hu/webaruhaz/szakkonyvek-1/

NAV: időpontot kell foglalni az ügyintézéshez

ART

Az adóhivatal kéri az ügyfeleket, hogy csak rendkívül indokolt esetben és időpontfoglalással keressék fel személyesen a NAV ügyfélszolgálatát. Javasolják azt is, hogy az ügyfelek a halaszthatatlan személyes ügyintézés alkalmával nyissanak ügyfélkaput vagy igényeljenek telefonos ügyfélazonosító számot (PIN-kód), hogy a későbbiekben legyen lehetőség az online vagy a telefonos ügyintézésre.

Szerdától lehet benyújtani az egységes kérelmeket

TÁMOGATÁSOK

Az egységes területalapú támogatás és zöldítés várható együttes fajlagos összege az elmúlt évekhez hasonlóan az árfolyam függvényében 76-80 ezer forint körül alakulhat - emelte ki a miniszter. A kitöltési felület a Magyar Államkincstár e-ügyintézési oldalán érhető el. A szankciómentes kérelembeadás határideje május 17.

Április hónapra is igényelhető az ágazati bértámogatás

TÁMOGATÁSOK

Az ágazati bértámogatást azonban változatlanul kérhetik a cégek az áprilisi bérekhez is, a pályázatokat a hónap végéig lehet benyújtani

Indul a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program

TÁMOGATÁSOK

A kistelepüléseken működő kisvállalkozások kis összegű támogatásokra pályázatnak.  A forrás sok mindenre fordítható, egyebek mellett bérekre, gépekre, műhelyekre, információs technológiai fejlesztésekre és képzésekre is.

Megjelent az Őstermelők és családi gazdaságok kézikönyve - és rendelhető!

SZJA

Tevékenységi szabályok, ügyvitel, adózás már a 2021-es új szabályok szerint – segédletekkel, iratmintákkal. Egyszerre print és e-book. Ez a könyv tartalmaz 92 db. szervezési megoldást, 99 db adótippet, 17 db. ügyviteli jótanácsot, 5 db. szerződésmintát, TEÁOR besorolási segédeletet, adónaptárat. Szerző: Dr. Szabó Tibor - Önadózó előfizetőknek 20% kedvezménnyel! Megrendelés: https://www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/ostermelok-es-csaladi-gazdasagok-kezikonyve-244

Családi kedvezmény érvényesítése egyedülállók családi pótlékának folyósítása esetén

SZJA

Ha a családi kedvezményre több magánszemély jogosult, azok a kedvezményt közösen is igénybe vehetik. A családi kedvezmény közös igénybevétele az adóbevallásban független attól, hogy az adóelőleg megállapításánál mely jogosultnál történt annak figyelembe vétele

A kata-alanyok iparűzési adózásának gyakorlati támpontjai

EGYÉB ADÓK

A következő írásban a kata-alanyok iparűzési adómegállapítása körébe tartozó, általuk választható (alkalmazandó) egyes adóalap-megállapítási módok ismérveit mutatjuk be. Ennek keretében kiemelten foglalkozunk a tételes iparűzési adóalap szerint adózás választásának, illetve megszűnésének eljárási rendjével, továbbá a kapcsolódó jogosultságok gyakorlatával. Ez utóbbi speciális adójogi státusszal összefüggő további sajátosságok ismertetésére is hangsúlyt helyezünk.  

Megjelent a Kisvállalkozók ügyviteli kézikönyve és rendelhető!

EGYÉB ADÓK

Vállalkozási formák ● Tevékenységi szabályok ● KATA adózás és alternatívái ● Könyvelés ● Számlázási szabályok ● E-ügyintézés ● GDPR adatkezelés ● Információbiztonság ● Ez a könyv tartalmaz 48 db. vállalkozási megoldást, 74 db. adótippet, 92. db. ügyviteli jótanácsot. Egyszerre nyomdai könyv és e-book. Ára: 11.760,-Ft - de Önadózó előfizetőknek 20% kedvezmény! Megrendelés: https://www.onadozo.hu/webaruhaz/szakkonyvek-1/

Nem minden energiahatékonysági beruházáshoz társul adókedvezmény

TAO

Nem számolható el például költségként, vagyis nem jogosít kedvezményre a megújuló energiaforrásból villamos energiát termelő berendezés beruházási költsége.

Kezdődik az adózás online korszaka - mondta Izer Norbert

ÁFA

A szankciómentes időszak lejártát követően is a mulasztás körülményeit, súlyát, gyakoriságát mérlegelve, méltányosan jár el a NAV. Az adatszolgáltatást nem vagy nem megfelelően teljesítőket az adóhivatal segíti, az áfabevallási-tervezet kiajánlásához ugyanis minden számla adatára szükség van.

Megjelent az Őstermelők és családi gazdaságok kézikönyve - és rendelhető!

KKV

Tevékenységi szabályok, ügyvitel, adózás már a 2021-es új szabályok szerint – segédletekkel, iratmintákkal. Egyszerre print és e-book. Ez a könyv tartalmaz 92 db. szervezési megoldást, 99 db adótippet, 17 db. ügyviteli jótanácsot, 5 db. szerződésmintát, TEÁOR besorolási segédeletet, adónaptárat. Szerző: Dr. Szabó Tibor - Önadózó előfizetőknek 20% kedvezménnyel! Megrendelés: https://www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/ostermelok-es-csaladi-gazdasagok-kezikonyve-244

A szja-bevallási tervezetek módosításának lehetőségeire hívja fel a figyelmet az adóhatóság

SZJA

Az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek, a mezőgazdasági őstermelők és az egyéni vállalkozók a bevallási tervezetüket a legegyszerűbben az eSZJA felületen egészíthetik ki és küldhetik be a NAV-hoz, mert ezek nélkül az ő tervezetük nem válik automatikusan bevallássá május 20-án.


Vissza az előző oldalra