Lapszámok
2009 / 12

Tartalomjegyzék

2009 / 12 lapszám címlap képe

EGYÉB ADÓK

VÁLLALKOZÓK: MEGFONTOLANDÓ DÖNTÉSEK DECEMBERBEN

A vállalkozásoknak év végéig dönteniük kell néhány kérdésben a 2010 évre vonatkozó adóváltozások tükrében. Ezeket foglaltuk össze 12 pontban.

Tovább a cikkhez

ADÓFELTÖLTÉS DECEMBER 20-ÁN

Aktuális figyelemfelhívó írásunkban először az adófeltöltési kötelezettség közös szabályait vesszük sorra, majd adónként bemutatjuk, hogy kinek nem kell feltölteni, illetve, akinek kell, annak hogyan kell a kötelezettség összegét meghatározni.

Tovább a cikkhez

A FELTÖLTÉSI KÖTELEZETTSÉG BEVALLÁSA

Az évvégi kötelezettségek közül a legfontosabbak december 20-án vannak, mely határnap ez évben ténylegesen december 21-e (ugyanis 20-a vasárnapra esik). A „szokásos” havi bevallások mellett a leglényegesebb kötelezettségek az ún. „feltöltési kötelezettségek”. a 0901. számú bevallást kell benyújtania - a társasági adóelőleg-kiegészítés összegéről - annak az adózónak, akinek üzleti éve megegyezik a naptári évvel.

Tovább a cikkhez

HELYI ADÓK FELTÖLTÉSE

Kinek kell és kinek nem kell adóelőleget fizetnie? - Kinek kell és kinek nem kell feltöltenie az adót december 20.-ig a várható adó összegére? - Iparűzési adóalap megállapításánál figyelembe kell-e venni a saját termelésű készletek állományváltozását? – Közvetített szolgáltatások - Milyen esetben lehet a TAO alapot csökkenteni az IPA összegével?

Tovább a cikkhez

ZÁRJUK AZ ÉVET - 2009

Ismét eltelt egy év. Mi is, gyermekeink is öregedtünk egy évvel, hamarosan újra a karácsonyfa fénye, és a pezsgő sziszegése lesz a középpontban. Addig viszont nekünk könyvelőknek még számos feladatunk van. Ezek között találhatjuk a könyvek, a nyilvántartások lezárását, ennek eredményeként pedig a pénzügyi elszámolásokat az állami költségvetéssel, illetve a helyi adóhatóságokkal szemben, nem elfelejtve a feltöltési kötelezettség teljesítését sem. Kicsit arrébb van, de talán már jó előre gondolni rá, hogy a foglalkoztatottakkal, tagokkal szembeni úgynevezett igazolásadási kötelezettségekre is hamarosan fel kell készülni.

Tovább a cikkhez

SZJA KÉRDÉSEK ÉV VÉGE ELŐTT - MUNKÁLTATÓK, KIFIZETŐK, EGYÉNI VÁLLALKOZÓK, ŐSTERMELŐK ÉV VÉGI TEENDŐI

Ismét eltelt egy esztendő. Hogy ne az utolsó percben kelljen kapkodni, ezért néhány gondolat erejéig – a teljesség igénye nélkül – szeretném néhány dologra ráírányítani a figyelmet. A személyi jövedelemadó törvény (továbbiakban: Szja-törvény) hatálya alá tartozó adózók adóéve január 1-jétől december 31-éig tart azzal, hogy néhány kivételtől eltekintve ezen időpont között elért bevételek és felmerült kiadások vehetők számba a jövedelemszámításkor és az éves adóbevallás kitöltésekor. Az éves adóbevallás kiöltésekor egyébként a magánszemélyeknek - a pénzforgalmi szemléletre tekintettel - már nem lehet olyan gazdasági döntéseket hozniuk, amelyekkel az adófizetési kötelezettségüket optimalizálni tudnák. A napidíj, az üzemanyag megtakarítás és különösen a természetbeni juttatások adójogi megítélésének 2010. évi változása miatt a munkáltatónak/kifizetőnek is figyelemmel kell lennie néhány döntésére.

Tovább a cikkhez

JÖVEDÉKI NYILVÁNTARTÁSOK ÉS ZÁRÁSUK

Az év vége közeledtével két dolog erősödik egyre inkább a könyvelők tudatalattijában: a karácsonyi ünnepek a szilveszterrel és az azt követő év végi zárás. A jövedéki nyilvántartások zárás szempontjából sokszínű képet mutatnak: van közöttük napi, havi, negyedéves és éves zárású. Jelen cikkben sorra vesszük a jövedéki nyilvántartásokat és azok zárására vonatkozó előírásokat.

Tovább a cikkhez

ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS 2009. ÉVI VÁLTOZÁSAIRÓL

Már az elmúlt években megszokhattuk, hogy a szakképzési hozzájárulás szabályai – az adómérték nem túl jelentős voltának ellenére - év közben is módosulnak. Azonban az idei évben a jogalkotó felülmúlta az eddigieket, csupán a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény négy alkalommal változott. Szinte végeláthatatlan adminisztrációs terhet jelent a szakképzési hozzájárulás adózó általi felhasználásának ledokomentálása, a felhasználható összeg mértékének fokozatos csökkentése mellett. Mindazonáltal a felhasználási célok kiemelt jelentősége nem vitatott: a munkavállalók továbbképzésére, a közép- és felsőfokú oktatási intézmények támogatására, a tanulók gyakorlati oktatására szükséges a szakképzési hozzájárulásból származó forrás. Szinte már csak a legkitartóbb szakemberek nem tántorodnak el attól, hogy a jogszabály adta felhasználási lehetőségeket kihasználják, kockáztatva azt is, hogy a legnagyobb körültekintés ellenére valamit figyelmen kívül hagynak. Jelen írásunk az idei szabályváltozások – a szerző által kiemelt - főbb pontjait ismerteti, a teljesség igénye nélkül (a teljes szabályozási anyag egy kisebb méretű kiadványt is betöltene).

Tovább a cikkhez

A TERMÉSZETBENI JUTTATÁSOK SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSA

2010-ben jelentősen változik a béren kívüli juttatások rendszere. Számos munkáltató élt eddig azzal a lehetőséggel, hogy adómentesen juttatta a munkavállalói számára a jogszabály által biztosított kereteken belül a „fizetés” egy részét. A közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló 2009. évi LXXVII. törvény 2010. január 1-től hatályba lépő személyi jövedelemadóról szóló törvényt módosító rendelkezéseiből már látható, hogy jövőre a munkáltató által adómentesen nyújtható juttatások köre erősen leszűkült, tulajdonképpen csak az internet-szolgáltatásra korlátozódik, a legnépszerűbbnek mondható juttatási formák közül pedig néhányat kedvezményes 25 százalékos kulccsal adóztatnak. A korábban adómentes juttatások fennmaradó része pedig adóköteles természetbeni juttatásként él tovább. Az adókötelezettség mértéke azonban a juttatás értékétől függően eltérő lehet, éppen ezért igyekszem a legnépszerűbb juttatásokat egyenként felsorolva ismertetni a jövő év elejétől alkalmazandó szabályokat. Írásunk már a végleges jogszabályi változások alapján készült.

Tovább a cikkhez

MENTESSÉGEK A TERMÉKDÍJAS SZABÁLYOZÁSBAN

A környezetvédelmi célok elérése érdekében alkalmazott szabályozás egyik eszközrendszere a mentesség intézménye.
A mentesség lényege az, hogy a kötelezett a termékdíj megfizetése helyett meghatározott környezetvédelmi feladatot
teljesít.

Tovább a cikkhez

ÁFA VÁLTOZÁSOK 2010 ÉVBEN

Véglegesültek az Áfa törvény 2010 évi módosításai – amelyeket itt ismertetünk. Az előző számban a szolgáltatásokkal kapcsolatos változásokról írtam, bár tudatában voltam annak, hogy a parlament előtt a kormány által beterjesztett törvényszöveg módosulni fog (mindig módosul). Csak kis mértékben változott a törvényszöveg a beterjesztett javaslathoz képest, az eltéréseket e cikk keretében ismertetem.

Tovább a cikkhez

ILLETÉKVÁLTOZÁSOK 2010

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 2009. évben már több ponton módosult, illetve 2010. január 1-jei hatállyal további változásai lesznek. A változások eredményeképpen az utóbbi idők legradikálisabb illetékkulcs csökkenése következik be. A cikk a vagyonszerzők széles körét érintő legjelentősebb változásokat mutatja be.

Tovább a cikkhez

ÚJ TÖRVÉNY AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÓKRÓL

A Magyar Közlöny 2009. november 16-i, 161. számában került kihirdetésre az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. CXV. törvény. Ismertetjük az új szabályozás főbb elemeit - amelyek a jövő év elejével döntési helyzetbe hozza az egyéni vállalkozókat a választható vállalkozási forma vonatkozásában.

Tovább a cikkhez

HASZNOS INFORMÁCIÓK KIFIZETÉSI KÉRELMEKHEZ

Milyen esetekben kerül felfüggesztésre a kifizetés és meddig csúszhat a támogatás összegének kifizetése? A jogszabályok jó pár esetet említenek, amikor a kifizetési kérelem alapján járó támogatás összegét nem kapjuk meg a várt időben, mivel olyan tényező szólt közbe, mely alapján nem biztos, hogy jogosultak vagyunk rá. Ide sorolható az az eset, ha a benyújtott kifizetési kérelem tekintetében hiánypótlást ír elő a közreműködő szervezet, de ilyen lehet például a projekt előrehaladási jelentés elutasítása is, ezért cikkünkben magáról a jelentésről bővebben is olvashatunk.

Tovább a cikkhez

VEZETŐI INFORMÁCIÓ - DÖNTÉSEK ELŐKÉSZίTÉSE. KÖLTSÉG = PÉNZFOLYÁS – VAGY MÉGSEM?

A költségek elemzése igen fontos része a vezetői döntéseknek. De mit is értünk azon, hogy költség? Első látásra a kérdés banálisnak tűnik. Pénzt költöttünk, tehát volt valami költségünk. De lehet, hogy ez mégsem mindig ilyen egyszerű?

Tovább a cikkhez

KÖNYVELŐIRODÁK MAGYARORSZÁGON

Arra gondoltunk ez év tavaszán az Önadózó szerkesztőségében, hogy hasznos lehetne működő könyvelőirodákat bemutatni, gondjaikkal, eredményeikkel, meglátásaikkal együtt képet alkotni a könyvelőirodai szakterületről. A megszólaltatni tervezett irodák legyenek régóta működők, vidékiek, fővárosiak egyaránt. Tegyük fel mindegyik iroda vezetőjének ugyanazt a 15 kérdést. Így választottunk Nyíregyházi, Budapesti, Gyulai, Porvai, Tápiószentmártoni, s a végén kényszerűségből egy Dunaföldvári irodát. Bemutattunk tehát vidéki és fővárosi irodát, és véletlenül mindegyikük régen kezdte szolgáltatásait.

Tovább a cikkhez

AMIKOR ELFOGADTÁK A SZÜLŐI KÖLCSÖNT - HITELT ÉRDEMLŐ ADATOK VAGYONOSODÁSI ÜGYEKBEN

A vagyongyarapodás ellenőrzések tipikus kérdése a szülői kölcsön elfogadása, vagy el nem fogadása. Itt most olyan jogestet ismertetünk, amelyben a bíróság – felülbírálva az adóhatóság döntését - a hitelt érdemlő adatokra figyelemmel elfogadta a felperes bevételeként a szülőktől kapott kölcsönt. Erre tekintettel a határozatot megváltoztatva leszállította a fizetendő adóhiány és járulékai összegét.

Tovább a cikkhez

ART

Beköszöntő

Enyhén szólva nehéz követni a 2009-2010-es jogszabályváltozásokat. Egy évvel ezelőtt a 2009-es év úgy indult volna, hogy nem is lesznek új adótörvények, aztán mégiscsak lettek, de februárban már új csomag készült helyettük. Ezt követően volt egy őszi és egy téli módosítási hullám. Ezek rendre jó alkalmat adnak a még hatályba sem lépett jogszabályok módosítására is. Most november közepén megszavazták az utolsó 2010-es adótörvény-módosításokat – az utcán is van már a 2010-es Adó-Kódex, és a HVG Különszám is – de bizonyos, hogy ezekhez képest is lesznek még újabb és újabb módosítások még decemberben. És ezzel még korántsem lesz kész és végleges a 2010-es év szabályrendszere – röpke fél év múlva vélhetően kezdődik minden elölről. Elavult már az a régi alapelv is, hogy a jog nem tudása nem mentesít a felelősség alól – hiszen már az sem tudható, hogy melyik időpontban
mi a jog.

Tovább a cikkhez

2009 / 12 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.