Lapszámok
2012 / 12

Tartalomjegyzék

2012 / 12 lapszám címlap képe

ÁFA

A pénzforgalmi szemléletű áfa elszámolás

A pénzforgalmi áfa elszámolásra vonatkozó szabályozás bevezetésére az Áfa törvény XIII/A. fejezete és a 196/A-196/G. §-ok beiktatásával került sor. A szabályozás a 2012.évi CXLVI. törvényben (a továbbiakban Mód. Tv.) került kihirdetésre a Magyar Közlöny 2012. évi 136. számában, amely 2012. október 15-én jelent meg. Az itt részletesen ismertetendő új szabályok 2013. január 1. napjától alkalmazhatók.

Tovább a cikkhez

Bérmunka teljesítési helyének áfa szabályai

A bérmunkával kapcsolatos áfa szabályok általános esetben meglehetősen egyértelműek, azonban ennek ellenére sokszor fordul elő jogvita az egyes ügyletek adókötelezettségének meghatározásakor, mind a szerződő adóalanyok között, mind az adóalany adóhatóság relációban. Az jogviták alapja rendre az, hogy milyen módon különböztessük meg egymástól a termékértékesítést és a bérmunkát, milyen hozzáadott anyaghányadtól lesz a vállalkozási szerződés (bérmunka) szállítási szerződés (termékértékesítés).

Tovább a cikkhez

Konferencia Kalauz – Devizás ügyletek kezelése az áfában

A Penta Unió Devizás ügyletek kezelése a számvitelben és az áfában című – 2012. február 27-i konferenciáján elhangzottakból ismertetjük dr. Farkas Alexandra előadásának egy részletét. Ismertetésünk jellege folytán nem fogja át az előadás és a téma egészét, és minden vetületét, csak ízlelítőt ad az elhangzottakból.

Tovább a cikkhez

TAO

„Feltöltés” 2012 - Adóelőleg és adóelőleg kiegészítés a társasági adó rendszerében

A feltöltési kötelezettség esedékességéhez közeledve érdemes áttekinteni az adóelőlegre, illetve az adóelőleg kiegészítésre vonatkozó társasági adóbeli szabályokat.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Aktuális adózási információk

Új házipénztár szabályok * Változnak a SZÉP kártya felhasználásának szabályai * Elviselhető lesz a cafeteria terhének növekedése - mondja az adószakértő * Szigorodó adóellenőrzésre számíthatnak a Magyarországon dolgozó kiküldöttek * Világszerte folytatódnak az adóreformok

Tovább a cikkhez

Követelések év végi értékelése

Az év végi számviteli zárlati teendők közé tartozik a követelések értékelése és az értékeléshez kapcsolódó tételek elszámolása. A követelések értékelésének azért is van kiemelt szerepe, mert ahhoz társasági adóalap-korrekciós tétel kapcsolódhat. A társasági adó kérdésekkel külön cikkben foglalkozunk.

Tovább a cikkhez

A számviteli törvény 2012. évi változásairól

A számviteli törvény módosítását a munkahelyvédelmi akciótervben foglaltak megvalósítása érdekében az egyes törvények módosításáról szóló 2012. évi CXLVI. törvény tartalmazza (kihirdetve 2012. október 15.) A számviteli törvény itt két témakörben módosult. Ismertetjük a számviteli törvény jövő évi – várható - változását is.

Tovább a cikkhez

SZJA

Az üzleti ajándékozások adóvonzata

Az év vége mind a magánszemélyek, mind az üzleti vállalkozások körében az ajándékozásról szól. Egyrészt a magánszemélyek vásárlási kedvének növelése, másrészt a üzleti partnerekkel való viszonyok kedvező ápolása miatt a vállalkozások üzletpolitikai, üzleti ajándékot adnak. Miután a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja törvény) kimondja, hogy a magánszemély minden jövedelme adóköteles, ezért fontos tisztában lenni azzal, hogy a magánszemély által megszerzett ezen juttatások után hogyan kell az adókötelezettséget teljesíteni.

Tovább a cikkhez

Egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők év végi feladatai

Az egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők esetében a jövedelemszámítás tekintetében az adóév vége előtt érdemes áttekinteni egyes – a jövedelem nagyságát befolyásoló – szabályokat annak érdekében, hogy az minél optimálisabban alakuljon az adóévre. Az évvégi feladatokat befolyásolhatja az is, ha adózó úgy dönt, hogy a 2013. évtől bejelentkezik a kisadózók tételes adója (KATA) hatálya alá. Az áttéréssel kapcsolatos fontosabb feladatok önálló írásban kerülnek bemutatásra.

Tovább a cikkhez

Juttatások időpontja és a közterhek fizetése

Év végéhez közeledve vizsgáljuk meg, milyen alapelvekre kell figyelnünk a juttatások nyújtása és közterheinek megfizetése kapcsán. Nem mindegy, hogy a 2012-es vagy 2013-as szabályok alapján adózunk. Mikori juttatásnak is számít a cég életében decemberinek nevezett január elején kiadott „cafeteria”?

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Munkavédelmi akcióterv megvalósítása miatti adómódosítások

Írásunkban az Országgyűlés által 2012. október 1-jén elfogadott, a munkahelyvédelmi akciótervben foglaltak megvalósítása érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló 2012. évi CXLVI. törvény legfontosabb részleteit foglaljuk össze. A rendelkezések többsége 2013. január 1-én lép hatályba.

Tovább a cikkhez

Üzemi balesettel összefüggésben rendelt egészségbiztosítási ellátások megtérítéséről

2012. június 30. napját követően bekövetkezett üzemi balesetek (foglalkozási megbetegedések) esetén a baleset üzemiségének elismerését követően, a rendelkezésre álló nyilvántartás, az üzemi baleset megállapításáról szóló jogerős határozat, valamint a kezelő orvos igazolása alapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár soron kívül megtéríti a sérült által az üzemi balesettel összefüggésben igénybevett ellátások térítési díját.

Tovább a cikkhez

„Jövedelemigazolás”-ra vonatkozó új szabályok

Az ügyfelek ügyintézését egyszerűsítő Magyary Program részeként jelent meg az módosítás, amely az egészségbiztosítás területén a „Jövedelemigazolás az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapításához” (a továbbiakban: jövedelemigazolás) elnevezésű nyomtatvány kiadására, kezelésére vonatkozóan ír elő új rendelkezéseket. Itt ismertetjük a követendő eljárást.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

„Feltöltés” 2012 – Egyéb adók

Rövidesen itt van december 20-a, amely az adózók számára – többek között – néhány adóban (társasági adó, energiaellátók jövedelemadója, helyi iparűzési adó, egyszerűsített vállalkozói adó, hitelintézeti járadék) a 2012. adóévi várható adó összegét figyelembe véve befizetési (és a legtöbb esetben bevallási) kötelezettséget jelent. A befizetés nem teljesítésekor az adóhatóság 20 % mulasztási bírságot vet(het) ki, amelynek alapja a tényleges kötelezettség 90 %-a és (ha van) a megfizetett előleg és kiegészítés együttes összegének a különbözete. Az egyes – társasági adón kívűli adóknál a kötelezettség és az annak meghatározásakor különösen figyelembe veendő rendelkezések a következők.

Tovább a cikkhez

„Feltöltés” 2012 – Helyi iparűzési adó

Írásunk az állandó jellegű iparűzési adóban a 2012. évben kezdődő adóévi feltöltési kötelezettség részelemét képező adóbevallás, illetve adófizetés részletszabályait, az adóelőleg megállapításának és fizetésének rendjét ismerteti. A feltöltési kötelezettség kapcsán ugyanakkor szükséges a mulasztás következményeként jelentkező szankciókról is teljes képet nyújtani. A jogszabályon alapuló következtetések példákkal kiegészítve, továbbá bírósági ítéletre történő utalással komplex támpontot nyújtanak az adózói kötelezettségek jogszerű teljesítéséhez.

Tovább a cikkhez

A KATA és az egyéni vállalkozókat érintő különös rendelkezések

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról a 2012. évi CXLVII. törvény (továbbiakban:KATA) rendelkezik. Az adóalanyiság 2012. december 1-31. közötti időszakban választható a 2013. évre. Egyéni vállalkozó a kisvállalati adót nem, csak a KATÁT választhatja, amennyiben megfelel az adóalanyiság választására jogosító feltételeknek. Az adóalanyiság választása, vagy annak 2013. évben történő megszűntetése estén figyelemmel kell lenni a különös rendelkezésekre is. Ezen írás témája az idevonatkozó rendelkezések, többek között az ezzel kapcsolatos 2012. decemberi feladatok és a 2012. évi bevallás benyújtásával kapcsolatos rendelkezések bemutatása.

Tovább a cikkhez

A KATA társadalombiztosítási kérdései

A kisadózó státusznak igen lényeges társadalombiztosítási vonatkozásai vannak, mind az egyéni vállalkozókat, mind pedig a kkt. bt. tagokat érintően. A törvényi szabályozások figyelembe vételével át kell gondolni a társasági tagok személyes közreműködésének formáit is. Írásunkat a főállású kisadózók részére biztosított társadalombiztosítási ellátásokkal kapcsolatos figyelemfelhívásnak szánjuk.

Tovább a cikkhez

KIVA-dilemma 2012 decemberében

A kisvállalati adó (KIVA) választásának 500 millió forintban meghúzott bevételi értékhatára elég széles gazdálkodói kört állít most decemberben a választás dilemmája elé. Ezen új adónem szabályairól, feltételeiről az Önadózó novemberi számában részletes tájékoztatást adtunk. December 1-jvel eljött a választás bejelentésének ideje is – amely alapján az adóalanyiság majd 2013. január 1-től élhet - ezért kicsit részletesebben vizsgáljuk meg a KIVA kérdését.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Az új Munka törvénykönyve 2013-tól hatályba lépő szabályai

Július 1-el nem valamennyi rendelkezése lépett hatályba az új Munka Törvénykönyvének. A jogalkotó vélhetően úgy ítélte meg, hogy a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás, a szabadság és a távolléti díj számítása tekintetében túlságosan "hirtelen" érkezett volna a változásra történő átállás kötelezettsége. Írásunkban e három jogintézményt tekintjük át, arra fókuszálva, hogy az újév milyen újdonságokat hoz alkalmazásuk során. A pontos magyarázat érdekében felidézzük a továbbiakban is irányadó bírói gyakorlatot.

Tovább a cikkhez

KKV

Pályázati program mikrovállalkozások fejlesztésére

A mikrovállalkozások fejlesztésére kiírt pályázati program jelentős segítséget nyújthat a hazai forráshiánnyal küszködő vállalkozások számára, mivel a vissza nem térítendő támogatás és az ehhez igényelhető kedvezményes kamatozású kölcsön olyan távlati beruházási és fejlesztési célok megvalósulását teremti meg, amelyet valószínűsíthetően a hazai bankszektor jelenlegi óvatos hitelezése egymagában nem tudna kivitelezni. Főként gondolhatunk itt azon vállalkozások körére, akik nem rendelkeznek lezárt üzleti évvel, vagy épp veszteséges évet éltek meg. Az adott feltételeknek megfelelő vállalkozások számára olyan lehetőséget teremt a pályázat, amely jelenleg vissza nem térő alkalom, már csak azért is, mert csupán ez év december 31- ig lehet kihasználni!

Tovább a cikkhez

2012 / 12 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.