Lapszámok
2015 / 04

Tartalomjegyzék

2015 / 04 lapszám címlap képe

TAO

A nem realizált árfolyam-különbözet a társasági adó rendszerében 7

A nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok eredményeképpen a társasági adó alanyainak jelentős része rendelkezik külföldi pénzértékre szóló eszközökkel és kötelezettségekkel, vagyis devizás tételekkel. A devizás tételek „velejárója” az árfolyam-különbözet, amely hatással lehet a társasági adóalapra is. Jelen írás célja, hogy bemutassa a nem realizált árfolyam-különbözet társasági adóbeli kezelését.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Elektronikus dokumentummásolatok 10

Ha egy könyvelőiroda extra szolgáltatás keretében ellátja a könyvelt vállalkozás teljes irattárazását is, akkor az adott cég szinte minden, irataival, azok őrzésével kapcsolatos kötelezettségétől mentesül. A ma elérhető, mindkét résztvevő számára leghatékonyabb megoldás, ha a könyvelő vagy az ügyfele eleve az SDSys rendszerbe küldi be archiválásra a dokumentumot. Innentől a fejlesztő és működtető Zrt garanciái szerint a rendszer bármikor, valós időben képes előkeresni az eredeti hiteles okiratot és megjeleníteni azt a könyvelő, vagy a vállalkozó képernyőjén.

Tovább a cikkhez

Az önkormányzatok könyveiben szereplő eszközök értékének meghatározása, azok bemutatása az év végi b 14

A zárási munkálatok egyik legfontosabb része a mérlegtételek értékének meghatározása. Annak érdekében, hogy a tárgyi eszközök értékének meghatározása a lehető legpontosabban történjen, az államháztartási számvitel új szabályait kell alkalmazni. Írásunkban bemutatjuk ennek menetét.

Tovább a cikkhez

ÁTALAKULÁS A-TÓL Z-IG II. ÁTALAKULÁSI PÉLDATÁR – Beolvadás, összeolvadás 16

Cikksorozatunk jelenlegi számában az egyesülés – beolvadás, összeolvadás számviteli teendőit gyakorlati példán keresztül tekintjük át.

Tovább a cikkhez

Származékos ügyletek elszámolása VI. 28

Cikksorozatunk e részében bemutatjuk a deviza-swap ügyletek elszámolását, külön kitérve azokra az esetekre, amikor az azonnali és a határidős ügyletrészét külön kezeljük és értékeljük, valamint amikor azokat összevontan kezeljük és értékeljük, továbbá amikor azokat felvett, illetve nyújtott hitelügyletként kezeljük és értékeljük.

Tovább a cikkhez

SZJA

Rendelkezés a személyi jövedelemadóról a 1453-as bevallásban 43

A személyi jövedelemadó bevallás benyújtásának határideje magánszemélyek számára 2015. május 20. Az Szja törvény rendelkezésre vonatkozó szabályai 2014. január 1-től megváltoztak (44/A.-44/D.§). A módosítás eredményeképpen 2015-ben a 2014. évről benyújtott bevallásban már nemcsak az önkéntes kölcsönös pénztári számlájára és nyugdíj-előtakarékossági számlájára rendelkezhet a magánszemély, hanem a nyugdíjbiztosítás szerződője is rendelkezhet nyugdíjbiztosítása javára.

Tovább a cikkhez

A magyar és a külföldről folyósított nyugdíjak adóvonzatai 48

Írásunk azok számára tartalmaz adózással kapcsolatos információkat, akik Magyarországon élnek és nyugellátásban részesülnek, mely ellátás egyaránt lehet hazai vagy külföldről folyósított nyugdíj.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Az innovációs járulék szabályai 2015 37

Ezen írás célja, hogy bemutassa az innovációs járulékra vonatkozó 2015-ben irányadó szabályokat, különös tekintettel azokat az eltéréseket, amelyeket az új Innovációs törvény hatályba lépése okozott.

Tovább a cikkhez

ART

Aktuális adózási információk 1

Vizsgálják, hogy a NAV készítsen el minden szja-bevallást * Informatikai fejlesztések a NAV-nál az ellenőrzés és végrehajtás hatékonyságának növelésére * Innováció a könyvelésben

Tovább a cikkhez

EKAER változások március 1-jétől 4

Az EKAER „próbaüzeme” 2015. január 1-jével indult. Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján a szabályozás módosításra került, ennek figyelembevételével készült el az 5/2015. (II. 27.) NGM rendelet. A főbb újdonságok az alábbiak.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

A munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos indokolási kötelezettségről 51

A munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos munkaügyi perek döntő többségében a perdöntő kérdés: a felmondás vagy az azonnali hatályú felmondás indokolása megfelel-e a törvényi követelményeknek. Kivételesen a munkavállaló is köteles megosztani munkaaalójával, miért távozik állásából. Írásunk az indokolás általános követelményeinek bemutatásán túl a felmondás egyes részleteivel foglalkozik – „beollózva” a korábbi Mt-hez kapcsolódó és a továbbiakban is mértékadó ítélkezési gyakorlatot.

Tovább a cikkhez

JOG

Az új Ptk. cégeljárási tapasztalatai 55

Írásunkban arra mutatunk rá, hogy az elmúlt 1 év tapasztalata alapján melyek voltak azok az új Ptk. szabályok, amelyek a gazdasági társaságok körében, a cégeljárás során értelmezési, alkalmazási problémát okoztak, okozhattak.

Tovább a cikkhez

A felszámolási vagyon értékesítése I. 60

A felszámolással foglalkozó szakemberek számára nagyon sok kérdés, probléma felvetődik a felszámolási vagyon értékesítése, a zálogjogosultak kielégítése tekintetében, melyre a Csődtörvény alapján- a folyamatos módosítások ellenére- nem adható mindig azonnal egyértelmű válasz, és a bírói gyakorlat sem egységes minden kérdésben. A vagyont terhelő zálogjog terjedelme, a vagyont terhelő zálogjog jogosultjának kielégítése, a vagyon működtetéséből származó bevétel mind olyan probléma, amelynek gyakorlata még nem kiforrott. A cikkben néhány érdekesebb jogkérdésre szeretném a figyelmet felhívni.

Tovább a cikkhez

2015 / 04 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.