Lapszámok
2016 / 10

Tartalomjegyzék

2016 / 10 lapszám címlap képe

ÁFA

Az építőipari fordított adózás egyes kérdései 9

Évekkel ezelőtt nagy bizonytalanság volt e kérdésben. Most talán kikristályosodott annyira az adóhatósági és a bírósági gyakorlat, hogy iránymutatásul megfogalmazható néhány alapelv.

Tovább a cikkhez

Oktatási célú eszközbeszerzés utáni áfa levonási jog gyakorlati képzésben 11

Esettanulmányunkban azt a kérdést járjuk körbe, hogy tanulókat gyakorlati képzésben foglalkoztató gazdálkodó szervezeteket oktatási célú pályázati támogatásból beszerzett tárgyi eszközeik után megilleti-e az áfa levonás joga, az így beszerzett eszközöket csak a gyakorlati képzés céljára, vagy ezen túlmenően a bevételszerző tevékenységükben is hasznosíthatják-e.

Tovább a cikkhez

Promóciók áfa szabályai 13

Írásunkban az árumintára, a kis értékű ajándékra és a pénzvisszatérítésre vonatkozó általános forgalmi adó szabályozást és alkalmazási gyakorlatát ismertetjük.

Tovább a cikkhez

TAO

Külföldi fióktelep, telephely adókötelezettségei 16

Írásunk a belföldi vállalkozó külföldi telephelyének, fióktelepének adózásával és számvitelével kapcsolatos kérdéseket tárgyalja. Kitérünk a társasági adó, a helyi adóval és az általános forgalmi adóval kapcsolatos kötelezettségekre.

Tovább a cikkhez

Külföldi vállalkozások magyarországi telephelye, fióktelepe az adókötelezettségek tükrében 19

Írásunk a külföldi vállalkozások belföldi telephelye, fióktelepe tekintetében kíván eligazítást adni.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Mérlegképes könyvelők, könyvvizsgálók, adótanácsadók, adószakértők továbbképzési kötelezettsége 2016 4

Időben szólunk – már ami a 2016-os továbbképzési évet érintő kreditvadászatot illeti. Az év végéig - a tevékenységi engedélye visszavonásával terhével - a mérlegképes könyvelőknek, könyvvizsgálóknak össze kell gyűjteniük a 16 pontot. Az adótanácsadóknak, adószakértőknek 5 év alatt kell 100 kreditpontot teljesíteniük. Az alábbiakban áttekintjük valamennyi pénzügyi szakképesítésre vonatkozó 2016 évben hatályos továbbképzési szabályokat.

Tovább a cikkhez

Osztalék és osztalékelőleg elszámolása 23

Jelen cikkünkben az osztalék és az osztalékelőleg számviteli elszámolását ismertetjük, figyelembe véve annak a 2016-tól megváltozott szabályait is.

Tovább a cikkhez

Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok IFRS VII. - IAS 40 Befektetési célú ingatlanok 30

A cikk esetpéldákon keresztül mutatja be a befektetési célú ingatlanok számviteli kezelését: a pénzügyi beszámolókban való kezdeti megjelenítést, illetve a megjelenítés utáni értékelési módokat (bekerülési érték modell vagy valós érték modell),az átsorolás, a kivezetés különböző eseteit és a kapcsolódó közzétételi követelményeket az IAS40 Befektetési célú ingatlanok standard előírásai alapján.

Tovább a cikkhez

SZJA

Céges rendezvények költségeinek elszámolása, személyi jövedelemadója 34

A céges rendezvények költségeit sokan automatikusan reprezentációs költségként határozzák meg. Ez azonban nem ilyen egyszerű. A rendezvények jellege, a résztvevők, a helyszín és a program mind befolyásolhatja a felmerülő költségek adókötelezettségét. Írásunkban áttekintjük a lehetőségeket.

Tovább a cikkhez

Képzési költségek adókötelezettsége 37

Írásunk célja annak áttekintése, hogy milyen adókötelezettséggel kell számolni abban az esetben, ha a munkáltató a képzési költségek átvállalása, megtérítése mellett dönt, így támogatva alkalmazottját.

Tovább a cikkhez

Nyugdíj előtakarékossági számlához kapcsolódó szja kötelezettség 41

A nyugdíj előtakarékossági (NYESZ) számla létrehozásának elsődleges célja a nyugdíjcélú megtakarítások ösztönzése, a nyugdíj-előtakarékoskodók választási lehetőségeinek bővítése. A NYESZ-R számlával kapcsolatban a rendelkezési lehetőségről sokan tudnak és élnek is vele, viszont a számlára vonatkozó egyéb adójogi kötelezettségek nem olyan széles körben ismertek.

Tovább a cikkhez

A termőföld haszonbérbeadásából származó bevétel utáni adózás 46

Az őszi-téli időszak egyik eseményének számít, amikor a termőföldet bérlők a bérbeadóknak kifizetik az éves földbérleti díjakat. A bérleti díj összegét nem mindig pénzben állapítják meg, előfordul olyan eset is, amikor a bérbeadó terményt kér.

Tovább a cikkhez

Háztartási munka fogalma, bejelentése és a regisztráció összege 49

Mindenki találkozhat a környezetében díjazás ellenében – nem vállalkozás keretében – történő gyermekfelügyelettel, korrepetálással, idősgondozással vagy éppen kertápolással, takarítással. A háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony szabályairól 2010. augusztus 15. napjától a 2010. évi XC. törvény rendelkezik. E jogviszony természetes személyek között jöhet csak létre.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A családi pótlékra való jogosultság szabályai 51

A cikkben részletesen bemutatjuk a családi pótlékra jogosultak körét, kitérünk a jogosultság megállapításához szükséges részletszabályokra, az eljárási szabályokra, és rövid áttekintést adunk a családi adókedvezmény főbb rendelkezéseiről.

Tovább a cikkhez

A rehabilitációs hozzájárulás szabályai 59

Az a munkaadó, amelynek a foglalkoztatotti létszáma a 25 főt meghaladja, de az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személynek minősülők létszáma nem éri el a foglalkoztatotti létszám 5 százalékát rehabilitációs hozzájárulás fizetésére kötelezett. Ismertetjük az adónem alkalmazásának szabályait.

Tovább a cikkhez

Jogviszony ellenőrzés az egészségbiztosításban 61

2016. július 15-én az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (továbbiakban: OEP) új színt vezetett be a jogviszony-ellenőrzésben. Ezen új „sárga lámpa” bevezetésének apropóján foglaljuk össze jelen cikkben a jogviszony-ellenőrzéssel kapcsolatos tudnivalókat; valamint kitérünk a biztosítás és az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság egymást részben átfedő, részben azonban jelentősen eltérő fogalmi kategóriáira is.

Tovább a cikkhez

ART

Önadózó előfizetői információk 1

Az Önadózó az újság mellett gazdag online szolgáltatásokat is biztosít előfizetőinek, amelyek hasznos támogatói a szakmai munkának. Kérjük előfizetőinket, éljenek szolgáltatáscsomagunk teljességével.

Tovább a cikkhez

2016 / 10 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.