Lapszámok
2018 / 05

Tartalomjegyzék

2018 / 05 lapszám címlap képe

ÁFA

A közvetített szolgáltatás áfa szabályai 18

A közvetített szolgáltatást, mint fogalmat az Áfa törvény nem használja. Ugyanakkor egyes rendelkezéseinél megjelenik az úgynevezett „szolgáltatást közvetítő” fogalom. Fontos azonban, hogy a „szolgáltatás közvetítői” fogalom alatt a jogalkotó az ügynöki tevékenységet érti, és nem a hazai gyakorlatban elterjedt közvetített szolgáltatásra utal a fogalom.

Tovább a cikkhez

TAO

Újdonságok a társasági adóbevallás kitöltése során 20

A társasági adóalanyok jelentős többségének 2018. május 31-éig kell benyújtania a 2017-es adóévről szóló elszámolását a 1729 jelű nyomtatványon. Az előző évhez képest viszonylag csekély a nyomtatványképet érintő változás,van azonban olyan, a bevallás kitöltése során jelentkező módosítás, amelyre számos adózónak ügyelnie kell. A legfontosabb, új kitöltési sajátosságokat az alábbiakban mutatjuk be.

Tovább a cikkhez

A kisvállalkozások által alkalmazott jellemző társasági adóalap-korrekciós tételek 22

Írásunkban – a 2017. évi társasági adóbevalláshoz kapcsolódóan - azon adóalap-módosító tételek legfontosabb szabályait ismertetjük, amelyeket a kisvállalkozások a leggyakrabban – akár minden adóévben – alkalmaznak.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Gyakorlati kérdések az éves beszámoló elkészítéséhez 4

Írásunkban a vállalkozások tőkehelyzetének javításával, veszteségének rendezésével, a tulajdonosokkal való elszámolásával és a támogatásokkal kapcsolatos gazdasági események elszámolását tekintjük át az éves beszámoló készítéséhez kapcsolódóan.

Tovább a cikkhez

Civil szervezetek beszámolójának sarkalatos pontjai 13

A nonprofit szervezetek zárása - ha lehet- még sokkal nagyobb körültekintést, még sokrétűbb odafigyelést kíván tőlünk, számviteli szakemberektől, mint egy-egy cég esetén. Bár a szabályozás alapjaiban nem változott, azért mindig van miről beszélni! Célom, hogy felhívjam a figyelmet a beszámolás és könyvvezetés sarkalatos pontjaira, annak érdekében, hogy lehetőség szerint a beszámolók letétbe helyezése fennakadás nélkül, határidőben megtörténhessék!

Tovább a cikkhez

Jelentős összegű hiba a számvitelben 30

A mérlegkészítés időszakának utolsó hajrájába érkeztünk, a december 31-i fordulónappal készülő számviteli beszámolók letétbehelyezésének és közzétételének határideje május 31-én lejár. Mivel az éves zárási munkálatok igen széles spektrumot ölelnek fel, előfordulhat, hogy az egyeztetések során olyan hibákat tárunk fel, melyek miatt akár a teljes üzleti évet át kell vizsgálni. Az alábbiakban bemutatjuk, milyen módon kerülnek megjelenítésre a tárgyévi beszámolóban az ellenőrzési megállapítások hatásai, elsősorban a jelentősnek minősített hibák oldaláról. A megfogalmazottakat gyakorlati példán keresztül szemléltetjük.

Tovább a cikkhez

SZJA

A 17SZJA bevallással kapcsolatos fontosabb tudnivalók 35

2018. május 22-éig kell bevallásadási kötelezettségüket teljesíteni azoknak a magánszemélynek, akik egyéni vállalkozás keretén kívül szereztek jövedelmet. E határidőig kell teljesítenie bevallásadási kötelezettségét annak a magánszemélynek is, aki a 2017. évben az Szja tv. hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó volt, de a tevékenységét évközben megszűntette.

Tovább a cikkhez

A tőkejövedelmek bevallása 43

Cikkünk a közelgő személyi jövedelemadó bevallási határidőre tekintettela különböző belföldről, illetve külföldről származó tőkejövedelmek bevallásával kapcsolatban kíván néhány gyakrabban előforduló problémával összefüggésben tájékoztatást adni, így ismertetni kívánja a tőkejövedelmek bevallására vonatkozó speciális rendelkezéseket, illetve a bevallási nyomtatvánnyal összefüggő fontosabb tudnivalókat.

Tovább a cikkhez

Az értékcsökkenési leírás elszámolása az Szja hatálya alatt 50

Az értékcsökkenési leírás elszámolása jelentős tétel a költségek között. A gépek berendezések, felszerelések esetében többféle választási lehetőség van az általános szabály helyett, mivel az újonnan vásárolt gépek, berendezések esetében általános esetben is egy gyorsított értékcsökkenési leírást lehet alkalmazni. Ennek az írásnak a célja az, hogy ezt bemutassa.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Kismamák és kisgyermekesek munkaviszonyban foglalkoztatása és ehhez kapcsolódó kedvezmények 56

A gyermeket vállaló és gyermeket nevelő munkavállalók foglalkoztatása vonatkozásban külön szabályokat fogalmaz a munkatörvénykönyv. Az alábbi cikkben a kismamák és a kisgyermekes munkavállalókra vonatkozó munkajogi szabályokat ismertetem, kitérve a várandós és kisgyermekes munkavállalók kapcsán igénybe vehető kedvezményekre.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

A 2017. évi kisvállalati adóról szóló bevallás jellemzői 23

Közeledik 2018. május 31-e, amely a kisvállalati adó (a továbbiakban: kiva) alanyai számára a 2017. adóévi (általános esetben a 2017. január 1-től 2017. december 31-éig tartó időszakról szóló) elszámoló kiva-bevallás benyújtásának határideje. A kiva rendszere 2017-től került új alapokra, így az éves bevallás kitöltésekor most először kell az új szabályok szerint levezetni az adót. A ’KIVA jelű bevallás vonatkozó lapjai a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény [Katv.] módosult rendelkezései kapcsán átalakításra kerültek, jelen írásban a megváltozott szabályok és azoknak a bevallásban való megjelenése lesz a téma.

Tovább a cikkhez

A 2017. adóévi iparűzési adó megállapítása 58

A következő cikk az állandó jellegű iparűzési adókötelezettség 2017. adóévi megállapításához tartalmaz gyakorlati támpontokat két téma kapcsán. Egyfelől a közvetített szolgáltatások értéke – mint nettó árbevétel csökkentő tétel – definícióján keresztül több gyakorlati jogesetet ismertetünk. Másfelől a kapcsolt vállalkozások adóalap-komponenseinek összeszámítására adunk iránymutatást.

Tovább a cikkhez

JOG

Aktuális adózási információk 1

Új korszak kezdődik május végén az uniós adatvédelmi csomag hatályba lépésével * Az Önadózó ahol tud segít – egy komplett adatkezelési csomaggal is * Átalakulóban a könyvelőszakma – fókuszban az automatizáció és a kapacitásmenedzsment

Tovább a cikkhez

2018 / 05 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.