Lapszámok
2019 / 01

Tartalomjegyzék

2019 / 01 lapszám címlap képe

TAO

Társasági adót érintő, 2018. évközi és 2019. január 1-jétől hatályos változások 17

A társasági adót illetően a 2018-as évközi, illetve a 2019. adóévtől hatályba lépő változások elsődleges célja a versenyképesség további előmozdítása, az uniós jogharmonizációs kötelezettségek teljesítése és a jogalkalmazást, jogértelmezést segítő intézkedések bevezetése volt. A változások hátterét és tartalmát az alábbiakban mutatjuk be.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Nyitás után - zárás előtt 4

Az új év kezdetével a könyvelők életében elég mozgalmas időszak veszi kezdetét, gyakorlatilag az év első öt hónapja még az előző év jegyében, de már az új szabályok egyidejű alkalmazása mellett telik.

Tovább a cikkhez

A számviteli törvény módosításairól 24

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló 2018. évi XLI. törvény tartalmazza a számviteli törvény módosítását. Az új előírások döntő többségben 2019. január 1-jével lépnek hatálya, azokat kötelezően a 2019-ben induló üzleti évben kell először alkalmazni, de a 2018-as üzleti évre is alkalmazhatóak (az ettől való eltérésekre külön kitérek).

Tovább a cikkhez

Bérelt ingatlanokkal kapcsolatos elszámolások 29

A bérleti jogviszony ■ A bérbe adott ingatlan nyilvántartása ■ Költségek és károk viselése, valamint megtérítése ■ A bérleti díj elszámolása ■ Közös tulajdonú ingatlan bérbeadása ■ Közösen bérbevett ingatlan ■ Albérletbe adott ingatlan ■ A bérleti jog tartalma és elszámolása ■ A bérelt ingatlanon végzett beruházás, felújítás nyilvántartásba vétele, kivezetése ■ Bérelt ingatlanokkal kapcsolatos adatok a kiegészítő mellékletben

Tovább a cikkhez

SZJA

Munkáltatók, kifizetők év eleji teendői a magánszemélyek 2018. évi adókötelezettsége miatt 6

Írásunkban az adóév végét követően, jellemzően 2019. január 31-éig felmerülő munkáltatói/kifizetői feladatokat mutatjuk be.

Tovább a cikkhez

A személyi jövedelemadó, a Kata és az Ekho változásai I-II. 36

Írásunkban bemutatásra kerülnek az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló 2018. évi XLI. törvényben (a továbbiakban: Tavaszi adócsomag), továbbá az egyes adótörvények uniós kötelezettségekhez kapcsolódó, valamint egyes törvények adóigazgatási tárgyú módosításáról szóló 2018. évi LXXXII. törvényben (a továbbiakban: Őszi adócsomag) található év végén, illetve 2019. január 1-jétől hatályba lépő módosítások.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A szociális hozzájárulás adóról szóló új törvény alkalmazása I-II. 48

Cikkünkben összefoglaljuk az új szociális hozzájárulási adóról szóló törvény főbb rendelkezéseit, a törvény szabályozási logikáját követve bemutatásra kerülnek többek között az adókötelezettség alá eső jövedelemtípusok, az adó alanya, az adóból igénybe vehető kedvezmények, valamint az adóhoz kapcsolódó eljárási szabályok és átmeneti rendelkezések.

Tovább a cikkhez

A járulékszabályozást érintő változások 60

Cikkünk bemutatja a saját jogú nyugdíjas munkavállalók foglalkoztatásához kapcsolódó adó-, és járulékváltozásokat, valamint kitér az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettségre, és egyéb módosításokra.

Tovább a cikkhez

A nyugdíjas személyek társadalombiztosítási jogállása 61

2019. január 1-jétől a saját jogú öregségi nyugdíjas munkavállalók munkaviszonya mentesül a biztosítási kötelezettség alól. Így nem minősülnek biztosítottaknak, ezáltal társadalombiztosítási ellátásokra nem szereznek jogosultságot e jogviszonyukból adódóan, és járulékfizetési kötelezettség sem terheli őket. A saját jogú nyugdíjas munkavállalókat foglalkoztató munkáltatóknak 2019. január 8-ig ’T1041-es jelű nyomtatványt kell küldeniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé az ilyen foglalkoztatottak biztosítási jogviszonyának a megszűnéséről. Cikkünkben azt vizsgáljuk meg, hogy mindennek milyen hatásai lesznek a társadalombiztosítás különböző jogintézményei vonatkozásában.

Tovább a cikkhez

ART

Cégkapu adminisztráció lépésről 1

Január 1-étől a gazdálkodó szervezetek elektronikusan kizárólag cégkapun keresztül intézhetik adóügyeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) is. A bevallások beküldésére és hivatalos dokumentumok letöltésére is a cégkaput kell használni. Alapvető feladat tehát a cégkapu beállítása, ügykezelők felvitele, jogosultságok szabályozása. Igazság szerint ezt már tavaly el kell végezniük a cégeknek. Az adókötelezettségek teljesítésének zavartalansága megköveteli, hogy készség szintjén tudjuk alkalmazni a rendszert.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Munkaügyi feladatok az újév elején 13

Írásunkban az évkezdéshez kapcsolódó munkaügyi teendőket foglaljuk össze.

Tovább a cikkhez

2019 / 01 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.