Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

EU-s áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

janzsoedit 2024-05-04 21:04:12

Kedves Attila,
olyan anomáliába futottam, hogy kapott az egyik ügyfelem egy cseh számlát (termék), ami 27%-os áfát tartalmaz és ki is fizettették vele, ellenben a számlán feltüntették, hogy "Mentes az adó alól az Áfa tv. 89§ (1) alapján". A könyvelőprogram úgy rögzíti, hogy a 14-69 es sorra vezeti az áfát, de így az nulla és sem visszaigényelni nem tudom neki és a bankkal sem fogunk egyezni. Ilyenkor mi az eljárás? A 2024-es módosítások szerint, már az áfát EU-n belül is meg kell fizetni (akár termék, akár szolgáltatás esetén)? Ha mo-i cég állít ki szolgáltatásról számlát EU-s tagállamnak, akkor kell rajta lennie a célország (szolg. helye) áfatartalmának, vagy nem?
Köszi,
Edo

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-05-06 05:59:53

Kedves Edo,
- Egy téves megrendeléskori regisztráció lehet a számlázási hiba hátterében. Mindenesetre ha a termék egy másik tagállamból érkezett, akkor nem tartalmazhat magyar áfa-t, azaz a számlát helyesbíteni szükséges. A beszerzés közösségi termékbeszerzésnek minősül, mely után a vevőnek keletkezik [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra