Gyorskérdés
SZÁMVITEL - Számvitel, könyvelés, könyvvizsgálat

Jegyzett tőke leszállítása - tartós kötelezettség kapcsolt vállalkozással szemben


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

FerencSz 2024-04-12 18:16:41

Tiszelt Pap Attila!

Adott egy külföldi anyavállalattal rendelkező magyar leányvállalat, amelynek jegyzett tőkéje lényegesen a magyar szabályozás felett van.
Emellett korábbi éveket tekintve az anyavállalattól kapott kölcsöne a tartós kötelezettségek kapcsolt vállalkozással szemben soron évek óta növekszik, valamint az utóbbi években adózás előtti és így adózott eredménye is negatív, mely az említett kölcsön kamata miatt a jövőben várható időn belül nem fordul át pozitív adózás előtti eredménybe.

Három kérdésem lenne:

1. ha tőkekivonás nélkül csökkentem a jegyzett tőkét az eredménytartalékkal szemben (negatív összegén lényegesen túlmenően, viszont osztalékként nem kerül kifizetésre, ergo tőkekivonással nem jár, hanem benthagyom a követő évek negatív eredménytartalékának ellentételezésére) taggyűlési jegyzőkönyv birtokában, akkor helyesen járok-e el?

2. lehetséges-e a jegyzett tőke leszállításának összegével megnövelt eredménytartalék összegéből rendezni valamilyen módon az anyavállalati kölcsön egy részét (az eredménytartalék erejéig)?

3. az említett tartós kötelezettség megszüntetése, ha visszafizetése nem várható, egyedül az anyavállalat oldaláról történő kölcsönszerződés módosítással, azaz a kölcsön elengedésével oldható meg, amely ezáltal leányvállalatnál jegyzett tőke emelésként jelenik meg

Tehát két problémát szeretnék 'orvosolni' egyrészt a magas jegyzett tőkét csökkenteni, másrészt az anyavállalati kölcsön összegét csökkenteni, hogy kevesebb legyen rajta éves szinten a kamat (amelyet évente tőkésítenek).

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Ferenc

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-04-14 06:41:32

Kedves Ferenc,
1. Igen, ez lehet egy helyes út a saját tőke rendezésre.
2. Nem [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

FerencSz 2024-04-15 17:40:40

Kedves Attila,

Köszönöm gyors válaszát és segítségét!

Akkor 1-es pontot ahogy utánanéztem rendben van, 3-as pontot megpróbáltam röviden összefoglalni (elírással sikerült) de lényegében nagyságrendileg erre az opcióra gondoltam.

Köszönöm a 2-es pont kizárását!

További szép napot!

Üdvözlettel,
Ferenc

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra