Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Tag személyes közreműködése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

eanita01 2024-04-08 18:37:56

Kedves Attila!

2 esetben szeretném a véleményét kérni.
Ha egy nappali tagozatos tanuló tagja lesz egy kft-nek, nem lesz ügyvezető, csak tag, akkor személyes közreműködéssel akár ha úgy alakul árulhat fagyit a kft által indítani kívánt presszóban akár ingyenesen is (így nem kell semmilyen járulékot és adót fizetni egyelőre)? Családi vállalkozásról van szó, mindhárom tag közeli rokon (apa- és a két gyereke). Ha a személyes közreműködésre tekintettel kifizetés törénik, akkor természetesen az adók és járulékok befizetésre kerülnek.
Másik eset: A felnőtt másik gyerek megcsinálja a pultos tanfolyamot, hogy lehessen a presszót üzemeltetni. Hogy le tudják fedni a presszó nyitvatartási idejét, valószínűleg nem 8 órát fog dolgozni, hanem jóval többet. Neki érdemesebb lehet első körben amíg beindul az üzlet egy 8 órás munkaviszony akár üzletvezetőként, és mellette tagként személyes közreműködés akár pultosként, amire tekintettel viszont nem venne ki egyelőre pénzt ő sem a cégből így nem kellene a szem.közrem. után semmilyen adót és járulékot fizetni? Természetesen ha nyereséges céget csinálnak a gyerekek, osztalékot fognak majd kapni. Az apa nem szeretne havonta pénzt kivenni saját magának, neki máshol van heti 40 órás munkaviszonya, másik cégeiből él, de szeretné a gyerekeit bevezetni a vállalkozás világába és rájuk szeretné bízni teljes egészében az üzletmenetet (kivéve az ügyvezetést, az egyedül ő lenne, hogy ha nagyon muszáj be tudjon avatkozni).
Járható út lenne Ön szerint így ahogy levezettem? Elnézést, hogy kicsit zavarosnak tűnik. Remélem azért átlátható a gondolat cunamim. :)
Válaszát előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Összesen: 0 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra