Az áfa visszatérítés új szabályai 2012-től

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A bevallásban nyilatkozni kell, hogy a bevallott számlák teljes körűen kiegyenlítést nyertek-e vagy sem. Ha a bevallásban kifizetetlen számla áfája is szerepel – az adót 75 napon belül kell az adóhivatalnak kiutalnia.

A befektetési alapkezelőkről és a kollektív befektetési formákról szóló 2011. évi CXCIII tv. 162. § (1) és (2) bekezdése megváltozatta az Art. 37. § (4) bekezdését és egy (4a) bekezdéssel bővítette a hivatkozott szakaszt.
 
A módosítás és a bővítés hatására a következőképpen módosultak az Áfa visszatérítési szabályok:
 
1)      Amennyiben az adóalany 1 millió forint alatti összeg visszaigénylését szerepelteti a bevallásában, akkor a kiutálásra 30 napon belül kell sort keríteni a hatóságnak, feltéve, hogy az adóalany minden olyan számláját teljes körűen kifizetette a bevallás benyújtásáig, amelyre adólevonási jogot alapított az adott bevallásban.
 
2)       Amennyiben az adóalany 1 millió forint vagy a fölötti összeg visszaigénylését szerepelteti a bevallásában, akkor a kiutálásra 45 napon belül kell sort keríteni a hatóságnak, feltéve, hogy az adóalany minden olyan számláját teljes körűen kifizetette a bevallás benyújtásáig, amelyre adólevonási jogot alapított az adott bevallásban.
 
3)      Ha bármelyik olyan számla nem került teljes egészében kiegyenlítésre, amellyel kapcsolatban adólevonási jogot gyakorolt az adóalany a bevallásban, úgy a hatóságnak 75 napon belül kell az adót kiutalni.
 
A bevallásban nyilatkozni szükséges, hogy az említett számlák teljes körűen kiegyenlítést nyertek-e vagy sem. Ha az adóalany tévesen nyilatkozik a számlák kiegyenlítéséről, viszont a kiegyenlítésre nem került maradéktalanul sor, úgy a magányszemély adózó 200.000 Ft, az egyéb adózó 500.000 Ft összegig bírságolható. 
 
A 30 és 45 napos visszaigénylési lehetőség érvényesítésének érdekében azon számlákat kell a bevallás benyújtásáig (nem az esedékességig, vagyis nem 20.-ig) kifizetni teljes körűen, amely számlákban adót számított fel az eladó. Vagyis a bejövő adómentes számlák, és a fordított adózású számlák esetében nem kell vizsgálni azok kifizetettségét. 
Megfizetettnek kell tekinteni annak a számlának az értékét, amelynek végösszegéből garanciális visszatartásra került sor.
Ismét nyitottá válik az a kérdéskör, hogy a kompenzálás, engedményzés, vagy váltóval történő megfizetés a bruttó összeg megfizetését jelenti-e? A jogszabály e körben nem ad eligazítást, így a korábbi joggyakorlat szerint kell a kifizetést az adóalanynak vizsgálnia.
 
Az adózónak lehetőségében áll, hogy azon számlákat ne tegye be levonható adóként a bevallásába, amelyeket nem fizetett ki, és ilyen módon a visszatérítés időszakát lerövidítse 30 illetve 45 napra a 75 napról, de a döntés meghozatalánál mérlegelnie kell, hogy melyik módon kerül kedvezőbb helyzetbe, hiszen annak a számlának az adótartalmát amit nem fizetett ki, és nem szerepelteti a tárgyidőszaki bevallásában, csak a következő bevallásba tudja visszaigényelni.   
 
Vira Sándor
Saldo Zrt.
vira@vnet.hu 

/Az írás az Önadózó 2012/2. számában olvasható/

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra