Az utazásszervező költségeinek áfa vonzata

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: Vira Sándor

Címkék: utazásszervezési szolgáltatás


Az utazásszervező amennyiben a különös adózási szabályt alkalmazza az általa értékesített útra, úgy azon költségeinek áfa tartalmát nem vonhatja le, amely költségek az utas bárminemű ellátásának érdekében merülnek fel. Vagyis nem vonható le az utazási, szállodai, vendéglátási, rendezvényen való részvételi, idegenvezetési, városnézési stb. költségek áfa tartalma. Továbbá, ha ezen költségekről a számlát más tagállami adóalany állítja ki és forgalmi adót tüntet fel a számlán, úgy az adót visszatérítési eljárásban (ELEKÁFA) sem lehet visszakérni.

Azon költségek esetében levonható az adó, amely költségek nem tartoznak az előző körbe. Így levonható, a rezsi, a tárgyi eszköz beszerzés, a hirdetés, stb. költségeknél az adó az utazásszervezési szolgáltatónál is, így például az utat értékesítő ügynöknek kifizetett jutalékot terhelő adó is levonható.

Különös figyelmet kell fordítani a külföldi teljesítési segédektől történő szolgáltatás igénybevételre. Minden bejövő külföldi számla esetében meg kell határozni az igénybe vett szolgáltatás teljesítési helyét az Áfa tv. teljesítési helyre vonatkozó előírásai szerint. Ha a külföldről igénybe vett szolgáltatás teljesítési helye Magyarország, úgy az igénybe vett szolgáltatás után áfa-t kell bevallani és megfizetni fordított adózással, azonban a levonási jog nem illeti meg az utazásszervezőt akkor, ha olyan szolgáltatás igénybevételéről beszélünk, amelyet közvetlenül az utasnak teljesítenek.

A szálláshely, az éttermi vendéglátás, a személyszállítási szolgáltatás, a belépőjegyek, mint igényébe vett szolgáltatás esetében, ha azok effektív teljesítésére külföldön kerül sor, nem kell belföldön áfa-t felszámítani fordított adózással, mivel esetükben az Áfa törvény szerinti teljesítési hely külföldre esik, így a külföldi teljesítési segéd számlájának a bruttó végösszegét kell az árrés számításánál figyelembe venni. Figyelem, ha a külföldi teljesítési segéd az EU más tagállamában letelepedett adóalany, és a saját tagállamának forgalmi adóját számítja fel, úgy az áfa tartalom nem igényelhető vissza az ELEKAFA nyomtatványon!

Amennyiben az igénybe vett szolgáltatás például tolmácsolás, idegenvezetés stb. akkor a külföldi adóalany számlájának értéke után 27%-os áfa-t kell fizetni belföldön fordított adózással. A megállapított fizetendő áfa nem igényelhető vissza, a külföldi számlájának értékét 27%-al növelt értékben kell az árrés megállapításánál figyelembe venni.

Napjainkban egyre gyakrabban kell megküzdeni az adóhatósággal a komplex, illetve annak tűnő szolgáltatások esetében. Ha a szállodai, éttermi, személyszállítási, belépőjegy, stb. szolgáltatásokat külön-külön nyújtja egy-egy adóalany, addig a szolgáltatások teljesítési helyét a tényleges igénybevétel helyén kell megállapítani, ami egy külföldről nyújtott szolgáltatás esetében nyilvánvalóan külföld, így igénybe vett szolgáltatás jogcímen nem kell belföldön adót fizetni. Ha azonban az említett szolgáltatások közül egyszerre többet is nyújt (komplex szolgáltatást nyújt) a külföldi teljesítési segéd akkor már az ő tevékenysége is utazásszervezőnek minősülhet, vagyis neki is az árrésadózás szabályait kellene alkalmazni és ez esetben sem kell belföldön adót fizetnie a megrendelőnek.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra