Előzetes az Önadózó áprilisi számából

Forrás: Önadózó

Transzferár nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség ● Utazásszervezés áfa ● 2025-ben jön az energetikai elektronikus számlázási kötelezettség ● Kapcsolt vállalkozások által érvényesíthető kedvezmények ● A kötelezettségek néhány speciális ügylete ● KKV IFRS ● Adóalap kedvezmények a személyi jövedelemadó rendszerében I. ● A munkába járás költségtérítését érintő változások ● Egyéni vállalkozók tb. szocho ● Utazási költségtérítési támogatás ● Vendégmunkások foglalkoztatása II ● Előfizetés az Önadózó újságra és online csomagjára: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/


TRANSZFERÁR NYILVÁNTARTÁSI ÉS TRANSZFERÁR ADATSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG

A társasági adóbevallás benyújtásának határideje egyet jelent a transzferár nyilvántartás(ok) elkészítésének határidejével is. Tekintettel a közelgő május végi határidőre a naptári üzleti éves adózók esetében, számos kérdés merülhet fel az érintettekben a transzferár dokumentáció elkészítésével és a kapcsolódó, társasági adóbevallásban teljesítendő transzferár adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban. Az alábbi cikk keretein belül igyekszünk röviden ismertetni mindkét jogszabályi kötelezettség személyi és tárgyi hatályát, tartalmát, illetve az idei évi változásokat. 

AZ UTAZÁSSZERVEZÉS ÁFA SZABÁLYAI

Az utazásszervezés személyi kérdései ● Mit nevezünk utazásszervezési szolgáltatásnak? ● Teljesítés helye ● Az utazásszervező költségeinek áfa vonzata ● Adóalap ● Az adó meghatározása ● Számlázás

2025-BEN JÖN AZ ENERGETIKAI ELEKTRONIKUS SZÁMLÁZÁSI KÖTELEZETTSÉG

Az elektronikus számlázás általános kötelezővé tételét eddig a Bizottságnak az áfaszabályokat számos tekintetben megújító ViDA csomagjától vártuk. Bár ez a várakozás továbbra is megmaradt, azonban egy hazai jogszabály minden vállalkozás számára jelentős digitális átállási kötelezettséget ír elő. 2025. január 1-jétől kezdve a villamosenergia- és földgáz-számlákat kizárólag elektronikus formában bocsáthatják ki a szolgáltatók nem lakossági ügyfeleik részére. Ezen számlákat a vállalkozásoknak elektronikusan szükséges befogadniuk és tárolniuk, beleegyező nyilatkozatra sem lesz szükség.

KAPCSOLT VÁLLALKOZÁSOK ÁLTAL EGYÜTTESEN ÉRVÉNYESÍTHETŐ KEDVEZMÉNYEK

A társasági adó rendszerében több olyan adóalap-kedvezmény létezik, amelyet a kapcsolt vállalkozások egymással megoszthatnak. Ilyen esetekben az „eredeti jogosult” adózó saját jogon érvényesíthetne valamely érintett adóalap-kedvezményt, ugyanakkor annak meghatározott részét, vagy egészét nem ő maga, hanem a kapcsolt vállalkozása(i) veszi(k) igénybe. Az átvett kedvezmény érvényesítő kapcsolt vállalkozások vonatkozásában; általában nincs különösebb előírás, nem kell például a kedvezményt megalapozó tevékenység finanszírozásában részt vállalni. Az alábbiakban a kapcsolt vállalkozások által megosztható adóalap-kedvezmények szabályait mutatjuk be.

A KÖTELEZETTSÉGEK NÉHÁNY SPECIÁLIS ÜGYLETE

Szállítói kötelezettség vagy passzív időbeli elhatárolás? ● Elévült kötelezettség ● Hátrasorolt kötelezettség ● Elengedett kötelezettség ● Térítés nélküli eszközátadás, szolgáltatásnyújtás ● Devizában felmerült kötelezettség elhatárolása ● Barter vagy kompenzálás? ● Átváltható vagy átváltoztatható kötvény ● Halasztott adókötelezettség

SZÁMVITELI BECSLÉSEK VÁLTOZÁSAI ÉS HIBÁK KEZELÉSE A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK PÉNZÜGYI BESZÁMOLÓIBAN

(KKV IFRS 10 Számviteli politikák, becslések, hibák). A tanulmány a KKV IFRS „Számviteli politikák, becslések és hibák” 10. szakasza előírásai alapján a számviteli becslések változásainak és a hibák korrekciójának kezelését mutatja be magyarázó megjegyzésekkel és példákkal, pontos jogszabályi hivatkozásokkal. A számviteli becslések és hibák számviteli kezelésén túl számba veszi a gazdálkodó közzétételi kötelezettségeit. 

ADÓALAP KEDVEZMÉNYEK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ RENDSZERÉBEN I.

A kedvezmények érvényesítési sorrendje ● Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye ● 25 év alatti fiatalok kedvezménye  ● 30 év alatti anyák kedvezménye  ● Személyi kedvezmény ● Első házasok kedvezménye

A MUNKÁBA JÁRÁS KÖLTSÉGTÉRÍTÉSÉT ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK

Cikkünkben összefoglaljuk a munkába járás költségtérítését érintő aktuális változásokat, és kitérünk a gyakorlatban felmerülő egyes esetekre, kérdésekre.

AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÓK TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JÁRULÉK ÉS SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ KÖTELEZETTSÉGE

Cikkünkben bemutatjuk az egyéni vállalkozókra vonatkozó társadalombiztosítási járulék és szociális hozzájárulási adó szabályokat, figyelemmel a múlt év végén elfogadott adócsomagokban foglalt módosításokra is.

AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉHEZ NYÚJTOTT 
UTAZÁSI KÖLTSÉGTÉRÍTÉSI TÁMOGATÁS 

A közösségi közlekedésben 2024. március 1-jén bevezetetett új tarifarendszer miatt talán most a legidőszerűbb áttekinteni az egészségbiztosítási ellátások igénybevételéhez nyújtott utazási költségtérítési támogatásra vonatkozó szabályokat. Arról, hogy hogyan befolyásolja a támogatást az újonnan bevezetett tarifarendszer, cikkünkből részletes tájékoztatást kaphatnak.

A HARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK HAZAI FOGLALKOZTATÁSÁRÓL II. 

Írásunk második része már nem csak a törvényszövegre fókuszál, „kerekebbé” téve a szabályozás bemutatását, kitérünk a 2024.II.26-án kihirdetett végrehajtási rendelet rendelkezéseire is. Folytatva a vendégmunkásokról szóló szabályok áttekintését, ismertetjük a tartózkodási engedély jogalapjának elvesztésére irányadó rendelkezéseket és a regisztrációs és foglalkoztatási díj fizetésének kondícióit. Ezt követően a magas kompetenciával rendelkező harmadik országbeli polgárok magyarországi tartózkodásával foglalkozunk, bemutatva, hogy juthatnak az ehhez szükséges Magyar vagy EU Kék Kártyához.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra