Kockázatos elemek adózói életútunkon

ART

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: ellenőrzési tájékoztatás, ellenőrzési irányok 2016


Kiemelt ellenőrzési cél 2016-ban az adózói életút vizsgálata. Melyek a kockázatos adózói magatartások, amelyek jó eséllyel adóellenőrzést vonnak maguk után? Például ne tegyük át székhelyünket Budapestre, ha egyébként nem költözünk.

Megjelent a NAV 2016. évi ellenőrzési irányelve. Ebből szemezgetünk.

Az adózói életút vizsgálatán alapuló ellenőrzések
 
1.1. Az adózó megalakulását, képviselőjének megváltozását követő adóregisztrációs eljárás során a NAV komplex kockázatelemzést alkalmaz annak érdekében, hogy a valós tevékenységet nem végző, vagy eleve adóelkerülési céllal létrehozott adózókat kiszűrje az adózók köréből. 
 
Azoknál az adózóknál, amelyeket eleve csalási, adóelkerülési szándékból alapítanak/működtetnek, a kockázat kiiktatására, az adózók gazdasági életből való kizárására, a jogsértés megszüntetésére, valamint büntetőjogi felelősségre vonásra van szükség. 
 
Ha az állami adó- és vámhatóság megállapítja, hogy a gazdasági tevékenység megvalósulása kockázatos, annak feltételei nem állnak fenn, vagy valószínűsíthetően nem elegendőek a tevékenység megvalósításához, az adózót fokozott adóhatósági felügyelet alá vonhatja, amelynek célja az adózó valós szándékának és tevékenységének monitorozása.
 
A NAV a jogelőd nélkül alakult vállalkozások legalább 10%-ánál vizsgálja 2016. évben a jogszabályok betartásának meglétét. 
 
Kiemelt feladat a székhelyszolgáltatóhoz bejelentett adózók ellenőrzése, különös tekintettel azon ellenőrzési tapasztalatra, hogy az adó- és vámhatóság által megküldött iratok jellemzően átvételre kerülnek a székhelyszolgáltatóknál, azonban a képviselő gyakran nem jelenik meg az idézésre, az adózók iratanyagot nem bocsátanak a revízió rendelkezésére, továbbá együttműködési kötelezettségük megszegésével akadályozzák az ellenőrzés lefolytatását.
 
Az adóhatóság alapvető feladata, hogy a jelentős kárt okozó csalárd adózót a gazdasági életből mielőbb kiiktassa, amelynek egyik eszköze a cégbíróság felé bejelentett székhelyen történő valós működés hiányának feltárása esetén az adószám felfüggesztés kezdeményezése, amelyet a cég végleges törlése követhet. Fokozott figyelmet fordít a NAV azon vállalkozásokra, amelyek az adóellenőrzések ellehetetlenítése vagy hátráltatása céljából – különösen a főváros, illetve Pest megye területére – helyezik át székhelyüket, azonban a tulajdonos, képviselő, telephely, illetve az adózó által folytatott tevékenység továbbra is az eredeti illetékességhez kötődik.
 
A NAV a székhelyüket áthelyező, illetve a képviselőváltással érintett adózók egy részét helyszíni ellenőrzés alá vonja a jogkövető magatartás helyszíni monitorozása érdekében, kiemelt figyelmet fordítva a cégtemetők részére céget értékesítők és a cégtemetők érdekeltségébe tartozók vállalkozásaiban rejlő kockázatok mielőbbi azonosítására. A NAV a székhelyszolgáltató tevékenységre koncentrálva azt kívánja elérni, hogy a
székhelyszolgáltatónál „működő” adózók mögött lévő személyek a lehető leggyorsabban az adóhatóság fókuszába kerüljenek, így az esetleges adókijátszás a lehető legnagyobb eséllyel feltárható legyen.
 
1.2. A csőd-, a felszámolási-, a végelszámolási és a kényszertörlési eljárások alatt álló adózók vizsgálata keretében elsősorban a csalárd ügyletekben részt vevő haszonhúzók feltárása kiemelt jelentőségű az adócsalások visszaszorítása érdekében. A vagyonkimentésekből eredő károk megállapítását, és az esetleges felelősség (különösen a mögöttes, a kártérítési jellegű vezetői és tagi felelősség) érvényesítését az ellenőrzés eszközeivel elő kell segíteni.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra