Követelések érvényesítése fizetési meghagyással

JOG

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: fizetési meghagyásos eljárás


Lejárt tartozások miatt több mint 419 ezer fizetési meghagyást kezdeményeztek tavaly a közjegyzőknél, 2,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

A tájékoztatás szerint az esetek mintegy 99 százalékában tízezer és hárommillió forint közötti lejárt pénzkövetelést kívántak érvényesíteni a jogosultak, döntően követeléskezelő, mobil- és közműcégek.

Egyszerűsítette az eljárást, hogy a gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok, alapítványok, egyesületek számára teljesen elektronikussá vált az ügyintézés 2023. október óta - írták.

A közleményben hangsúlyozzák: az érintetteknek a fizetési meghagyás kézbesítésétől számított 15 napjuk van ellentmondani, ha nem értenek egyet a követeléssel, például ha már elévült vagy kiegyenlítették a tartozást, az magasabb összegről szól.

Erre lehetőség van szóban bármelyik közjegyzőnél, vagy postai úton annál a közjegyzőnél, aki a fizetési meghagyást kibocsátotta.

A fizetési meghagyás az értesítés kézhezvétele utáni 15.-ik naptári napon jogerőre emelkedik, és ezután végrehajtás is kezdeményezhető.

A MOKK hangsúlyozza, fizetési meghagyás esetén legrosszabb, ha át sem vesszük az értesítő levelet. Utóbbi esetben a második kézbesítési próbálkozás napját követő ötödik munkanapon az értestést kézbesítettnek tekintik.

Az MOKK adatai szerint 2023-ban a kezdeményezett eljárások 75 százalékában, 316 ezer esetben indult végrehajtás a kötelezettek által nem vitatott, jogerőre emelkedett fizetési meghagyások alapján, ami 5 százalékos csökkenés 2022-höz képest.

Felhívták a figyelmet arra, hogy ha valaki nem tudja rendezni tartozását, akkor lehetőség van részletfizetést vagy a fizetési határidő elhalasztását kérni a közjegyzőtől.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra