Mérlegképes könyvelőknek 2 kreditpontot ér az Önadózó előfizetés!

Forrás: Önadózó

Címkék: kredit


A Nemzetgazdasági Minisztérium Számviteli és Szakképzési Főosztálya az Önadózó újságot a maximális 2 kreditpontra értékelte. Az elszámolhatóság időszaka: 2013.március 30. – 2013. december 31. Fizessen elő most 1 évre 21.420,-Ft-ért – info@onadozo.hu

Az Önadózó újság előfizetéséért járó 2 kiadványkredit a mérlegképes könyvelők kötelező továbbképzése keretében számolható el. A vonatkozó szabályokat a  könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásba vételéről szóló 93/2002. (V. 5.) Korm. rendelet tartalmazza. Ismertetjük főbb rendelkezéseit.
 
Az Önadózó 2 kiadványkredit elszámolásának szabályai
 
Az elszámolhatóság érdekében az előfizetési számlán szükséges feltüntetni egyebek mellett a kiadványt felhasználó, továbbképzésre kötelezett könyvelők nevét, regisztrációs számát. Egy kiadvány egy példánya alapján legfeljebb 3 könyvelő kaphat kreditpontot, amely nem számolható el sem számviteli, sem szakterületi kreditpontként.
 
A Kormányzati Portálon keresztül a könyvelők részéről egyénenként szükséges igazolni a vásárlást, a számlamásolat megküldésével. A minősített szakmai könyvek, kiadványok listáját a Nemzetgazdasági Minisztérium folyamatosan közzéteszi ahonlapján.
 
Hamarosan tájékoztatást adunk az általunk ajánlott lehetőségekről is. 

***

A továbbképzési kötelezettség 2013. január 1-től hatályos szabályai
 
1. A számviteli törvény 152. § (1) bekezdése szerinti szakmai továbbképzési kötelezettség a könyvviteli szolgáltatás végzésére engedéllyel rendelkező személyt a nyilvántartásba vételét követő továbbképzési évtől kezdődően terheli. A továbbképzési év január 1-jétől december 31-éig tart. (10. §)
 
2. Az olyan továbbképző szervezet által folytatott, kreditpont-minősítési eljárás során minősített képzésen való részvétel fogadható el, amely szervezet megfelel a rendelet  10/A. §-ban meghatározott akkreditációs feltételeknek.  Az akkreditált képző szervezetek nyilvános adatait az NGM az egységes Kormányzati Portálon közleményben, az akkreditációs eljárás befejezését követő hónap végéig közzéteszi. (10.§/4/)  A képzés a rendelet feltételei szerint elektronikus képzési formában is megvalósulhat (10/E.§/1/)
 
3. A  szakmai továbbképzési kötelezettség a rendelet szerinti kreditpont-minősítési eljárás keretében megállapított kreditpontok megszerzésével teljesíthető. (10/B.§/1/) 
 
4. A továbbképzésre kötelezettnek minden egyes továbbképzési évben összesen legalább 16 kreditpontot kell megszereznie. Az adott továbbképzési évben a 16 kreditponton felül megszerzett többlet-kreditpontok nem vehetők figyelembe a következő évek továbbképzési kötelezettsége teljesítése szempontjából. (10/B.§/2/)
 
5. A 16 kreditpontból legalább 8 kreditpontot számvitel témakörben minősített szakmai továbbképzésen kell teljesíteni. (10/B.§/3/) E kreditpont értékbe nem számít bele a szakmai szervezeti tagságért (10/B.§ /7/)  járó és a szakmai kiadvány megvásárlásáért (10/B.§ /12/) járó 2-2 kreditpont.
 
6. A 16 kreditpont értékből minden szakterületen, amelyen a kötelezett regisztrációval rendelkezik, legalább 4 kreditpontot a szakterületeire minősített speciális továbbképzéseken kell megszereznie (10/B.§/4/). E kreditpont értékbe nem számít bele a szakmai szervezeti tagságért (10/B.§ /7/)  járó és a szakmai kiadvány megvásárlásáért (10/B.§ /12/) járó 2-2 kreditpont.
 
7. A továbbképzéseken való részvételt követően - a továbbképzések rendelet szerinti lebonyolításának ellenőrzése céljából - a továbbképzésre kötelezett a nevének és regisztrációs számának megadásával az egységes Kormányzati Portálon erre a célra rendszeresített internetes felületen keresztül véleményezheti és értékelheti az általa teljesített továbbképzés szervezésének és lebonyolításának minőségét. (10/B.§ /6/)
 
8. Továbbképzési évenként legfeljebb 2 kreditpont számítható be a továbbképzés teljesítésébe, ha a továbbképzésre kötelezett a továbbképzési év során az NGM szakmai szervezeti minősítési eljárása keretében minősített és elismert szakmai szervezet tagjaként - jogosult a szakmai szervezet által szervezett szakmai konzultációkon, képzéseken, szakmai rendezvényeken részt venni. ((10/B.§ /7/-/9/)) A szakmai szervezet a jogosultságról igazolást állít ki a továbbképzésre kötelezett részére, valamint hozzájárulása esetén a továbbképzési évet követő január 31-ig a jogosult nevét, anyja nevét, születési idejét és regisztrációs számát bejelenti a nyilvántartásba vételt végző szervezetnek az egységes Kormányzati Portálon erre a célra rendszeresített internetes felületen keresztül. (10/B.§ /10/) Szakmai szervezet tagja az a természetes személy, aki a továbbképzési évben 3 hónapot meghaladóan, és a továbbképzési év utolsó napján tagja a szakmai szervezetnek. A szakmai szervezet tagjának minősül az a természetes személy is, akinek foglalkoztatója a továbbképzési évben 3 hónapot meghaladóan, és a továbbképzési év utolsó napján tagja a szakmai szervezetnek, feltéve, hogy foglalkoztatója nevében a szakmai szervezet által szervezett szakmai konzultációkon, képzéseken, szakmai rendezvényeken jogosult részt venni (10/B.§ /11/).
 
9. Amennyiben a továbbképzésre kötelezett az adott továbbképzési évben valamely az NGM által kreditpont minősítési eljárás keretében minősített - papír alapú vagy elektronikus - kiadvány megvásárlását igazolja, akkor továbbképzési évenként a kiadvány kreditpont-értéke, de legfeljebb 2 kreditpont beszámítható a továbbképzés teljesítésébe. A kiadvány megvásárlását a továbbképzésre kötelezett az egységes Kormányzati Portálon erre rendszeresített internetes felületen keresztül igazolhatja, a nevének, a regisztrációs számának, valamint a kiadvány vásárlásakor kapott számla másolatának megküldésével. A kreditpontra minősített kiadvány vásárlásáról szóló számla akkor fogadható el a továbbképzés teljesítésének igazolásaként, ha az a kiadvány egyértelmű beazonosítását lehetővé teszi, valamint tartalmazza a kiadványt felhasználó továbbképzésre kötelezettek nevét és regisztrációs számát. A számlán szereplő minősített kiadvány egyes példányai alapján legfeljebb 3 továbbképzésre kötelezett kérheti e kreditpont elszámolását. Szakmai folyóiratok esetében kreditpont érték legalább fél éves előfizetés esetére állapítható meg. (10/B.§ /11/, 12/F.§)). 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra