Saját tőke – jegyzett tőke aránya

Forrás: Önadózó 2015/12 | Szerző: Suller Krisztina

Címkék: jegyzett tőke, alúltőkésítési szabály, saját tőke


Fontos felhívni az ügyfelek figyelmét az alultőkésítettségi szabályra, és fontos hangsúlyozni azt a kitételt, hogy alultőkésítettséget kezelni kizárólag jegyzett tőke emeléssel nem szabad!

"Ptk. 3:133. §  (2) Ha egymást követő két üzleti évben a társaság saját tőkéje nem éri el az adott társasági formára kötelezően előírt jegyzett tőkét, és a tagok a második év beszámolójának elfogadásától számított három hónapon belül a szükséges saját tőke biztosításáról nem gondoskodnak, e határidő lejártát követő hatvan napon belül a gazdasági társaság köteles elhatározni átalakulását. Átalakulás helyett a gazdasági társaság a jogutód nélküli megszűnést vagy az egyesülést is választhatja."
 
Ha egy Kft- alul van tőkésítve - tehát a saját tőke értéke tartósan a jegyzett tőke fele alá süllyed - akkor az befolyással lehet a jegyzett tőke emelés kérdéskörére is. Éppen ezért a problémákat megelőzendő, célszerű  alultőkésített cégek esetén, illetve negatív saját tőkével rendelkező cégek esetében első körben megvizsgálni azt, hogy van-e bármilyen mód az alultőkésítettségi probléma megoldására - pl. pótbefizetés stb .
 
Mindezt a számok tükrében vizsgálva előfordulhat olyan eset is, amikor a cég tulajdonosi köre úgy dönt, nem kívánja a jegyzett tőkét a Ptk által elvárt szintre felemelni. Ez esetben megszűnhet a cég, tartozásmentesség esetén végelszámolással, amennyiben pedig tovább kíván működni, teheti ezt más társasági formában - pl. bt.- is, amelyhez már elengedő tőkével rendelkezik, nem utolsósorban lehet ez egy adóoptimailizációs megfontolás is, hiszen egy bt pl. KATA alanyává is avanzsálhat. 
 
Ez természetesen megint új aspektusba helyezheti a zárási kérdéseket is.  Ekkor azonban átalakulást kell kezdeményeznie a cégbíróság irányában a vállalkozásnak. Jó tudni, hogy ilyen esetben a naptári évvel megegyező üzleti éves adózóknál a követő év június végéig a használható a fordulónapi beszámoló a vagyonmérleg-tervezet elkészítéséhez. Ugyanakkor fontos számolni vele, hogy amennyiben a saját tőke negatív, akkor az eljárás során ezt a kérdést is megnyugtatóan rendezni kell. Átalakuláskor számolni kell a könyvvizsgálati kötelezettség felmerülésével is! 
 
Fontosnak tartottam jelen cikk elején beszélni a jegyzett tőke emelés kérdésköréről, hiszen meglátásom szerint kft-k esetében ez az egyik legégetőbb kérdés, amire már most fel kell készülnie a cégnek, ha ezt eddig még nem tette meg, hiszen a jövő év március 15-e nagyon közel van, különösen igaz ez az alultőkésített cégekre. 
 
Felhívom a figyelmet, hogy a fentebb vázolt alultőkésítettségre  a már megfelelő – legalább 3 millió forint - jegyzett tőke volumennel rendelkező cégek esetében is figyelmet kell fordítani, hiszen az alultőkésítettségi szabály rájuk is vonatkozik, és ennek felelőssége ügyvezetői kompetencia, ugyanakkor a könyvelőnek ebben az esetben véleményem szerint megáll a tájékoztatási kötelezettsége, így én amennyiben egy ilyen cég beszámolójával elkészültem, és azt elfogadásra átadom nekik, erről külön is tájékoztatom őket, írásban dokumentáltan!

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra