Számla továbbítása e-mailben

ART

Nyomtatás
Forrás: www,apeh.hu

A számítógéppel kiállított számla vevõ felé e-mailen történõ továbbítása (az Áfa törvény 13. § (1) 16. pontjához és az Áfa törvény 35. §-ához)

Egyre gyakoribb azon adózói gyakorlat, amely szerint az egyébként számítógéppel elõállított számlát kizárólag elektronikus úton küldik meg a vevõ felé.
Ugyanakkor a számítógéppel kiállított számla papír alapú elõállításától eltekinteni semmilyen esetben nem lehet.

A számla, egyszerûsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet (továbbiakban: Rendelet) 1. §-a alapján számlát papíralapon és elektronikus úton lehet kibocsátani.

A papíralapú számlát nyomtatványt értékesítõtõl vásárolt számlatömbben szereplõ bizonylat kézzel vagy nyomdai úton történõ kitöltésével, vagy egyébként – a Rendelet arra vonatkozó szabályai szerint – számítógéppel lehet kiállítani.

A Rendelet 1. § (6) bekezdés b) pontja úgy rendelkezik, hogy számítógéppel elõállított számla az, amelynek szigorú számadás alá vonása megvalósul oly módon, hogy a program – beleértve az alaki hibás, vagy tartalmilag rontott, illetve megsemmisült vagy elveszett számla esetét is – kihagyás és ismétlés nélkül biztosítja a sorszámozást, és a másolatok alapján a hiánytalan elszámolás biztosított. Ez utóbbi feltétel teljesüléséhez a számla összes példányának egymás utáni nyomtatással történõ elõállítása esetében a gépi programnak biztosítania kell a példányok sorszámozását, több példányos összeszerelt, elõnyomás nélküli számla esetén pedig fel kell tüntetnie azt, hogy a számla hány példányban készült.

A Rendeletnek a számítógéppel elõállított számlára vonatkozó – idézett – szabályozásából következik, hogy a számítógéppel elõállított számlának minden példányát papír alapon ki kell nyomtatni.

Ezen túlmenõen a papír alapon elõállított számlának elemi és fogalmi feltétele, hogy a fizikai valóságban, papír alapon realizálódjék.

Mindezek alapján jelenleg nincsen jogszabályi lehetõség arra, hogy a számítógéppel elõállított számla a vevõ részére pusztán elektronikus formában kerüljön továbbításra, azt a vevõ felé papír alapú formában kell eljuttatni.

A fentiekbõl következik, hogy a számítógéppel elõállított, de nem a vonatkozó jogszabályi feltételek szerint nyomtatott, továbbított számlák adóigazgatási azonosításra nem alkalmasak, így azokra nézve adólevonási jog nem gyakorolható.

Ettõl függetlenül természetesen elektronikus úton elõállított számla kibocsátására egyebekben az erre vonatkozó jogszabályi rendelkezések figyelembevételével lehetõség van.

(PM Forgalmi Adók, Vám és Jövedéki Fõosztály 14.929/3/2006. – APEH Adójogi Fõosztály 8990384454)

2006.12.29.

Forrás: www.apeh.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra