Számviteli törvényt érintő változások


IFRS-ekhez kapcsolódó módosítások * Követelés-engedményezés elszámolása * Támogatások elszámolása * Egyéb módosítások *
Apport * Üzleti vagy cégérték egyesülés esetén

IFRS-ekhez kapcsolódó módosítások
 
A Módtv. egyértelművé teszi, hogy az IFRS-ek szerinti beszámolót készítő társaságoknak az osztalékfizetésre rendelkezésre álló forrást a magyar számviteli szabályokkal azonos módon kell meghatározniuk, valamint azt is, hogy eredménytartalékként nem csak az IFRS-ek szerinti beszámolás időszaka alatt keletkezett tételeket kell figyelembe venni, hanem az áttérés előtt keletkezett tételeket is. Eredménytartalékként kell figyelembe venni továbbá az áttérést követően a jegyzett tőkéből, tőketartalékból a veszteségek fedezetére átvezetett összeget, valamint az egyéb tartalékokból átvezetett bármely olyan összeget, amelynek átvezetését az IFRS-ek előírják vagy megengedik, módosítva az IFRS-ek szerint közvetlenül a felhalmozott eredmény javára vagy terhére elszámolt összegekkel. Ezt csökkenti a fizetett pótbefizetés IFRS-ek szerint eszközként kimutatott összege és a fel nem használt fejlesztési tartaléknak halasztott adóval csökkentett összege.
 
2019. január 1-jétől az IFRS-ek szerint éves beszámolót, összevont (konszolidált) éves beszámolót készítő vállalkozó is köteles üzleti jelentést, összevont (konszolidált) üzleti jelentést készíteni.
 
Kiegészül 2019. január 1-jétől az IFRS-eket alkalmazó társaságok számára alkalmazandó adózott eredmény fogalma annak érdekében, hogy az tartalmazza a számviteli törvény szerint eredménnyel szemben, de az IFRS-ek szerint saját tőkével szemben elszámolt tételeket is, különösen a támogatások, a véglegesen átadott vagy kapott pénzeszközök.
 
Annak eldöntésekor, hogy a társaság beletartozik-e az összevont (konszolidált) éves beszámolót készítő, közérdeklődésre számot tartó gazdálkodónak minősülő anyavállalat fogalmába, az adatokat a jövőben az üzleti évet megelőző két egymást követő évre kell vizsgálni.
 
Követelés-engedményezés elszámolása
 
A Módtv. egyértelműsíti az eredeti (saját) követelések engedményezésének elszámolását. Egyéb bevételek között kell kimutatni az eredeti követelést engedményezőnél (eladónál) az átruházott (engedményezett) - forgóeszközök között kimutatott - követelésnek az engedményes által elismert értékét a követelés átruházásakor, a követelés könyv szerinti értékét pedig egyéb ráfordításként kell kimutatni. Vásárolt követelések esetén az átruházott követelés eladási ára (engedményes által elismert értéke) és annak könyv szerinti értéke közötti nyereség vagy veszteség jellegű különbözetet változatlanul a pénzügyi műveletek egyéb bevételeként vagy ráfordításaként kell kimutatni a könyvekben a követelés átruházásakor. A rendelkezéseket a 2018. évi beszámolóra is lehet alkalmazni a társaság döntése szerint.
 
Támogatások elszámolása
 
Szintén már a 2018. évi beszámoló készítésére alkalmazható szabály, hogy aktív időbeli elhatárolásként lehet kimutatni a költségek és ráfordítások ellentételezésére visszafizetési kötelezettség nélkül kapott támogatás várható, még el nem számolt összegét az egyéb bevételekkel szemben, ha a társaság bizonyítani tudja, hogy teljesíteni fogja a támogatáshoz kapcsolódó feltételeket és valószínű, hogy a támogatást meg fogja kapni. Az aktív időbeli elhatárolást a kapott támogatás elszámolásakor, illetve a támogatás meghiúsulásakor kell megszüntetni, feloldani.
 
Egyéb módosítások
 
2019. január 1-jétől kiegészül a lényegesség elvének rendelkezése azzal, hogy egy-egy tétel lényegessé minősítését más hasonló tételekkel összefüggésben kell megítélni. A módosítás már a 2018. évi beszámolóra is alkalmazható.
 
A módosítás egyértelművé teszi, hogy a beszámolókészítés és könyvvezetés pénznemének a létesítő okiratban rögzített pénznemmel kell megegyeznie. A könyvvezetés pénznemét a jövőben három év után lehet megváltoztatni a korábbi öt évvel ellentéteben. A módosítások már a 2018. évi beszámolóra is alkalmazhatóak.
 
Apport
 
2019. január 1-jétől – a társaság választása szerint már a 2018. évi beszámolóban is – egyéb bevételek, vagy az egyéb ráfordítások között kell kimutatni a gazdasági társaság tulajdonosánál nem csupán az apportált vagyontárgyak, hanem a vagyoni értékű jogok nyilvántartás szerinti értékének és a létesítő okiratban meghatározott értékének a különbözetét az előjeltől függően.
 
Üzleti vagy cégérték egyesülés esetén
 
A módosítás lehetővé teszi, hogy egyesülések (beolvadás és összeolvadás) esetén a beolvasztó társaság üzleti vagy cégértéket mutasson ki bizonyos feltételek fennállása esetén. Az új szabályt a Módtv. hatálybalépését követően indult beolvadásokra és összeolvadásokra lehet alkalmazni.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra